Ştiri agricole

Cerere mare de mei şi lucernă pe piaţă

Un fermier de 70 de ani din Ialomiţa este înnebunit după agricultura ecologică. Lucrează 125 ha şi are o gamă variată de culturi, care îl ajută să treacă peste secetă. Cel mai bine vinde meiul şi lucerna.

Ioan Câşlaru este inginer agronom de profesie, iar agricultură face de când se ştie în satul Grindaşi (comuna Valea Măcrişului – judeţul Ialomiţa). În general, pune cam 10 hectare din toate – cum îi place să spună – , iar gama este deosebit de variată, mergând de la grâu, rapiţă, porumb, mei, orz, ovăz, sorg, mazăre, până la lucernă. Depinde şi de an, dar şi de cerere.

“Punem de toate, să se facă ceva dacă e secetă. Nu se face una, tot iese alta. Pe de altă parte, este ceva bătaie de cap să pui mai multe, dar trebuie făcută şi rotaţia culturilor, în condiţiile în care suprafaţa este mică“, povesteşte Câşlaru.

Acum, de exemplu, este cerere mare de mei şi lucernă, după seceta de anul trecut, dar şi de rapiţă, spune Câşlaru. După ovăz, în schimb, nu prea se mai omoară lumea. În 2013, Câşlaru se aşteaptă la preţuri bune şi la grâu şi porumb, iar cel mai important speră să găsească cumpărători din afară pentru producţia ecologică, pentru că în România nu prea se caută. Acesta este şi motivul pentru care până acum a şi trebuit să vândă producţia la preţuri obişnuite.

‘’Cel mai tare este meiul. Este o plantă mai uşor de întreţinut decât sorgul şi rezistă bine la secetă’’, spune agricultorul care în 2012 a avut cultivate peste 12 hectare, de pe care a fost obţinută o medie de 1,5 tone/hectar. Cât despre preţul de vânzare, acesta a fost de 1,5 lei/kg. Ar fi pus şi în acest an mai mult, însă nu are teren disponibil.

În 2012, la grâu, producţia a fost de circa 2 tone/ ha, în timp ce la porumb media a fost de 3 tone/ha, în condiţiile în care agricultorul a lucrat în sistem ecologic.

Cerere este şi la lucernă din partea crescătorilor de animale, rămaşi fără furaje după seceta de anul trecut. În mai puţin de un an, preţul balotului a crescut de la 8 lei, la 20 de lei în prezent. Câşlaru are 10 hectare de lucernă, însă înainte a avut şi mai mult. A redus suprafaţa, pentru că nu era cerere. Acum se gândeşte să o crească iar.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!