SCÂNTEI de la SUBVENȚIILE pentru OVINE! Peste 100 DE FERMIERI cer ÎNTREVEDERE CU MINISTRUL DAEA!
Roxana Dobre -Sprijinul cuplat pentru ovine naște controverse și discuții între ministrul Agriculturii și oieri. Modificările finalizate la Ordinul 619/2015, actul normativ care face posibilă plata subvențiilor în 2017, îi nemulțumește profund pe liderii crescătorilor de ovine care cer o întâlnire cu Petre Daea pentru luni, 27 februarie. La această întâlnire și-au anunțat participarea 100-120 de crescători de ovine!
Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a informat miercuri, 22 februarie, în premieră care sunt supărările oierilor în privința modificărilor pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCZ) în 2017.
Puteți reciti articolul: SURSE: CRITERIU NOU pentru SUBVENȚIA LA OVINE!
Astăzi, liderii celor mai reprezentative federații din țară au trimis oficial la Ministerul Agriculturii un document în care solicită ministrului Petre Daea o întâlnire pentru a primi explicații în privința noilor condiții. Mai exact, nemulțimirile oierilor pleacă de la eliminarea condiției ca oile să nu mai fie înscrise în Registrul Genealogic ci doar berbecii. ”Federația Crescătorilor de Ovine Romovis, Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, Federația Crescătorilor de Ovine ProOvis, organizații profesionale care au înființat și conduc Registrul Genealogic la rasele din specia ovină, existente pe teritoriul României, și care coordonează activitatea de selecție în vederea ameliorării ovinelor pentru producția de carne, lapte și pielicele. În acest sens reprezentanții asociațiilor responsabile cu Controlul Oficial al Producțiilor (50 de asociații) au solicitat să vă informăm că în data de 27 februarie, orele 8.00, vor fi prezenți, 100-120 de persoane în fața MADR, pentru a avea o întrevedere cu dvs. Tema principală de discuții este legată de modificările la Ordinul 619, afișate pe site-ul MADR, care aduce atingeri extrem de grave la obiectivele principale urmărite de asociații, progresul genetic, respectiv îmbunătățirea producțiilor”, se arată în documentul trimis astăzi ministrului agriculturii.
Vă reamintim că liderii oierilor sunt nemulțumiți de faptul că propunerile lor nu au fost ascultate în cadrul negocierilor de la MADR. Astfel, li s-a impus o condiție nouă pentru sprijinul cuplat pentru ovine – cea cu un berbec de rasă la 35 de capete. ”Prin această măsură, ministrul nu ține cont de propunerea reprezentanților fermierilor constituiți în Federații (Federația Romovis, Federația ProOvis și Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România). Reprezentanții acestora au solicitat clar aseară să se păstreze forma veche cu mici rectificări. Și anume ca berbecii să fie cu Certificat de Origine, 1 berbec la 35 de femele, iar femelele sa fie înscrise în Registrul Genealogic. A doua propunere ministrul a decis să nu o ia în calcul”, ne-au spus sursele noastre.
”Măsura este foarte gravă pentru că vom da liber la import de berbeci, fiindcă fermierul nu mai este interesat de ameliorare prin Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și de menținerea animalelor în Registrul Genealogic. Banii României se duc în afara granițelor și asociațiile responsabile de RG și COP din România vor muri încet și sigur. Măsura este una cât se poate de periculoasă! Introducem în țară tot felul de berbeci necontrolați, netestați și care vor distruge rasele românești”, ne-au mai declarat sursele.
Iată noile condiții pentru SCZ ovine în 2017, așa cum au fost ele redactate ca proiect pentru 2017:
SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din localitățile din zona montană prevăzute în „Ghid-informativ-MMC-zoneeligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.
Iată condițiile complete pentru SCZ ovine, anul 2017, așa cum apar ele pe site-un MADR!
Animalele trebuie să întrunească următoarele condiții:
- Să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
- Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data limită de depunere a cererii unice de plată;
- Să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
- Animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei, menţionată în cerere;
- Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în Registrul Genealogic al rasei;
- Efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minim un berbec cu certificat de origine, la 35 de femele ovine înscrise în cerere.