• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • LAURENȚIU BACIU, fermier: PRODUSELE ROMÂNEȘTI au ajuns SĂ SE VÂNDĂ DOAR PE MARGINEA ȘANȚULUI!

  Gabriela Gimbășanu -

  Accesul produselor românești în supermarketuri! Un subiect extrem de fierbinte dezbătut în cadrul Conferinței MediafaxTalks ”Fermierii României”, un eveniment organizat de Mediafax.ro în parteneriat cu Agrointeligența. În cadrul conferinței, fermierul Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), despre motivele din cauza cărora producătorii români nu mai reușesc să-și vândă marfa în rețelele de retail.

  Potrivit liderului LAPAR, marile rețele de supermarketuri au ajuns să impună condiții extrem de greu de atins de către fermierul român.

  Ați nimerit bine, ați nimerit într-o țară de proști unde puteți face tot ce doriți. Îți trebuie o lucrare de doctorat ca să intri cu o mână de pătrunjel în supermarket. Noi suntem de vină, noi toți cei de aici pentru situația în care am ajuns. Noi cei care am hrănit nu o Românie, am hrănit mult mai mulți locuitori decât avem acum, unde suntem cu 5 milioane mai puțin și nu am murit de foame. În prezent nu mai reușim să producem nimic (…). Luăm legume, fructe și carne din import pentru că nu mai reușim să producem nimic. Încetul cu încetul, fiecare a venit în România și a făcut ce a vrut. Nu America este țara tuturor posibilităților, ci România este. Aici fiecare vine și face ce vrea, noi luăm poziția ghiocelului și căutăm prin gunoaie”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociaților Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) în cadrul Conferinței MediafaxTalks ”Fermierii României„.

  Produsele românești se vând la marginea șanțului

  În opinia reprezentantului fermierilor, dacă la început marile rețele comerciale le solicitau producătorilor români să le cultive legume, fructe și să se asigure aprovizionarea cu carne, treptat lucrurile s-au schimbat și astăzi produsele românești au ajuns să se vândă la marginea drumului pentru că nu au loc la raft de importuri.

  Nu am nimic cu comerțul modern, era nevoie de așa ceva. Călcându-i pe alți în picioare ați distrus comerțul românesc. Când ați venit prima dată în România umblați din poartă în poartă să vă cultivăm ceapă galbenă, fasole. Încetul ce încetul, după ce și-au făcut loc au început să ne de-a afară și noi am mutat produsele românești în magazinele românești care acum sunt la marginea șanțului. Ne plângem, am văzut și eu în magazine, una scrie pe etichetă, altă e în produs. Condițiile pe care le impuneți sunt tocmai pentru a ne îngrădi accesul la raft. Vă felicit că ați găsit un astfel de loc în care să faceți asta, pentru că nici o altă țară nu v-ați fi permis asta”, susține liderul LAPAR.

  Producătorii au hrănit populația pe vremea când produceau două tone de grâu

  Fermierii sunt capabili să producă suficient cât să asigure aprovizionarea rețelelor de retail, trebuie doar să li se permită accesul la raft pentru a-și valorifica marfa.

  ”Noi nu putem produce? Dar ne-am plătit datoria externă cu ceea ce produceam și atunci aveam 2 tone, nu șase-șapte tone. Din milioane de porci, nu mai avem carne? Carnea de porc românească nu mai e bună? Și snobismul ăsta al românilor nu ne-a făcut bine. Așa ne-am pierdut locurile de muncă. Nu i-am condamnat pentru că au venit în România, ci nu înțeleg de ce nu au făcut o simbioză între producătorul român și supermarket. Înainte de a veni multinaționalele eu personal obțineam în jur de 7-8.000 tone de cartof pentru care aveam desfacere tot în România, acum mai produc 20 tone de cartofi pentru că nu am mai avut unde să vând. La ministrul Agriculturii mă duc ca la cofetărie, să ajung la conducerea unui supermarket trebuie să îmi iau concediu”, a concluzionat Laurențiu Baciu.

  Temele conferinţei ce se desfășoară în acest moment în București, la Hotel Marriott privesc oportunităţile şi riscurile pentru fermieri în agricultura anului 2017 şi traseul optim al produselor alimentare autohtone către coşul de cumpărături al consumatorului.

  În continuare puteți urmări conferința ce se transmite live pe pagina de Facebook Agrointeligența


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare Subvenții APIA 2024. Banii intrați în conturile fermierilor în ultimele zile ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă