• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SESIUNE ACTIVĂ PÂNĂ PE 15 MAI: 112,3 milioane de euro PENTRU FERMIERI!

  Roxana Dobre -

  Anunț important pentru fermieri! 112,3 milioane de euro sunt alocate în acest an pentru cei care vor să își dea în arendă terenurile agricole. AFIR anunță că sesiunea de primire a proiectelor în cadrul Schemei pentru micii fermieri (sM 6.5) rămâne activă până la data de 15 mai 2017, ora 16.00. 

  Banii sunt alocați pentru micii fermieri care care îşi arendează terenul agricol pentru 20 de ani sau îl vând și care vor primi o subvenţie de 1.500 euro/an până în anul 2020.

  Atenție! Sunt eligibili pentru acest ajutor DOAR acei fermieri care au beneficiat, cel puţin un an, de schema simplificată pentru micii fermieri, gestionată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

  Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plăţi directe către fermieri) pentru cel puţin un an şi care se angajează să transfere definitiv altui fermier întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare.

  De asemenea, valoarea primei anuale ce le revine beneficiarilor sM 6.5 este mai mare cu 20% faţă de suma primită în cadrul schemei simplificate pentru micii fermieri. Prima anuală se va adăuga la sumele primite din arendă sau în urma vânzării exploataţiei. Fermierul trebuie să transfere definitiv către alt fermier întreaga exploataţie a drepturilor de plată corespunzătoare. Transferul definitiv al exploataţiei se va face integral către un singur fermier, care trebuie să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare – APIA. Cererea pentru transfer de exploataţie trebuie să fie înregistrată la APIA. Transferul definitiv al terenului se poate face prin următoarele contracte acceptate: contract de vânzare-cumpărare; act de donaţie; contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 20 de ani, începând cu anul depunerii cererii de finanţare.

  Accesarea submăsurii şi succesul implementării presupune existenţa unei relaţii contractuale între doi fermieri. Astfel, deşi sunt plătiţi cei care cedează exploataţia, criteriile de selecţie îi au în vedere şi pe cei care preiau exploataţiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe lângă mărirea suprafeţei exploatate, şi comasarea terenurilor agricole.

  Atenție! Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la secţiunea “Investiţii PNDR”.

  S-a încheiat sesiunea de depunere a proiectelor finanțate prin PNDR 2020 pentru cooperare în sectoarele agricol și pomicol

  În altă ordine de idei, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunță că, în data de 28 februarie 2017, s-a încheiat sesiunea de primire a proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru submăsurile dedicate cooperării orizontale și verticale între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol (submăsura 16.4) și pomicol (submăsura 16.4a), dar și investițiilor în exploatațiile agricole (submăsura 4.1).

  De la deschiderea sesiunii, în data de 16 decembrie 2016, au fost depuse pentru finanţare 52 de proiecte de investiții prin submăsura (sM) 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol. Fondurile nerambursabile solicitate on-line prin sM 16.4 sunt în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. De asemenea, prin intermediul sM 16.4a „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol, AFIR a primit 14 solicitări de finanțare în valoare de peste 1,3 milioane de euro.

  Alocarea bugetară pentru sesiunea desfășurată în intervalul 16 decembrie 2016 – 28 februarie 2017 a fost de 4 milioane de euro pentru ambele submăsuri de finanțare (sM 16.4 și sM 16.4a).

  Mai mult,  în perioada 15 decembrie 2016 – 28 februarie 2017, AFIR a primit aproximativ 740 de proiecte de finanțare în investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR 2020. Valoarea tuturor proiectelor depuse, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic este de peste 330 milioane de euro.

  Sesiunea de primire a proiectelor, aferentă sM 4.1 s-a încheiat înainte de termenul limită deoarece s-a atins, și chiar depășit, plafonul de 200% (300 milioane de euro) din alocarea stabilită (150 milioane de euro).


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis