• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente fitosanitare la grâu. Tehnologia recomandată de Bayer pentru protecția culturilor de cereale păioase

    agrointeligenta.ro -

    Tratamente recomandate pentru cultura de grâu și alte păioase de toamnă. Pentru realizarea unui plan eficient de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor în culturile de cereale păioase, trebuie, în primul rând, specialiștii companiei Bayer CropScience ne recomandă să facem o analiză riguroasă a stării generale fitosanitare în care se află cultura. Ulterior, pe baza datelor colectate, identificăm problemele dar și soluțiile prin care să eliminăm riscurile privind pierderile de producție. Nu există o soluție universală pentru problemele care pot să apară, dar cu siguranță există soluții adaptate pe care le putem implementa cu succes.

    În cazul cerealelor păioase, în anumite zone ale țării, o problemă specifică ar fi combaterea buruienilor monocotiledonate. Pentru controlul buruienilor monocotile, Bayer oferă două soluții: Attribut 70 SG și Hussar Activ 417 OD.

    Când buruienile monocotile vizate sunt obsiga, pirul, iarba vântului, recomandăm utilizarea produsului Attribut – un erbicid sistemic cu preluare foliară și radiculară. Datorită selectivității excelente față de cultură și acțiunii puțin dependente de temperatură, Attribut se recomandă a fi aplicat primăvara devreme, pentru a elimina concurența buruienilor încă de la începutul perioadei de vegetație.

    Când ținta o reprezintă iarba vântului, ovăzul sălbatic, firuța, soluția pe care o recomandăm este Hussar Activ 417 OD. Datorită formulării de tip OD, Hussar Activ asigură o acoperire mai bună a frunzelor în comparație cu erbicidele concurente ce au alte tipuri de formulări, Hussar Activ fiind preluat în frunze mult mai rapid. Marele avantaj al aplicării erbiciului Hussar Activ constă în combaterea eficientă atât a buruienilor monocotile, cât și a celor dicotile deja răsărite, dintr-o singură trecere. Acolo unde nu întâmpinați probleme privind controlul buruienilor monocotile, vă recomandăm să utilizați un plan de tratament integrat pentru protecția culturilor de cereale păioase de toamnă și de primăvară. Acest plan se bazează pe respectarea celor mai importante momente de intervenție în culturile de cereale și anume primul și cel de-al doilea tratament fungic, fără de care nu putem vorbi despre o protecție eficientă a culturii, producții ridicate și de calitate.

    Primul tratament fungic este foarte important

    Primul tratament fungic (T1) se efectuează primăvara, la reluarea vegetației, atunci când plantele de cultură și-au încheiat înfrățitul și sunt în creștere activă. Acest tratament este deosebit de important, de el depinzând în mare măsură evoluția favorabilă a culturii.

    Principalele boli foliare (făinare, septorioză, rugini etc.) își au debutul în prima fază de vegetație în primăvară, etapă în care se recomandă acest tratament fungic. Intervalul în care se efectuează de regulă tratamentul 1 (T1) este cuprins între începutul alungirii paiului și apariția frunzei stindard. În acest interval se recomandă și controlul buruienilor dicotiledonate care determină pierderi semnificative de producție. Întrucât acest interval se întinde pe o perioadă relativ lungă de timp, condițiile din câmp sunt cele care vor dicta momentul oportun de aplicare a primului tratament fungic; de reținut fiind faptul că, cu cât întârziem mai mult momentul de aplicare, gradul și intensitatea atacului bolilor va crește iar pierderile potențiale de recoltă vor fi mai mari. Se recomandă aplicarea tratamentelor preventive pentru a reduce atât sursele de infecție cât și pentru a diminua pierderile potențiale de recoltă (calitative și cantitative).

    Eficiență maximă cu pachetul Falcon Pro

    Pentru controlul simultan al bolilor și al buruienilor, recomandăm utilizarea pachetului tehnologic Falcon Pro. Pachetul conține fungicidul Falcon Pro și erbicidul Sekator Progress OD pentru o suprafață de 25 Ha. Fungicidul Falcon Pro este eficient în controlul întregului spectru de boli foliare datorită prezenței în formulare a substanței active protioconazol, cel mai nou și mai eficient triazol. Protioconazol lărgește spectrul de boli controlate, mărește eficacitatea și conferă efect eradicativ acestui produs (în plus față de cel preventiv și curativ), și anume controlează cu succes inclusiv formele avansate de patogeni deja instalați în plantele atacate, oprindu-le complet evoluția și posibilitatea de a sporula și infesta noi plante.

    Cele două produse din acest pachet tehnologic sunt perfect compatibile la dozele recomandate şi se aplică concomitent, în perioada de la sfârșitul înfrățitului/ începutul alungirii paiului până la apariţia frunzei stindard, pentru a proteja cultura de grâu şi orz atât de bolile foliare, cât şi pentru a combate principalele buruieni dicotile.

    Aplicând cele două produse concomitent, cultura este tratată cu un număr de cinci substanţe active (două cu acţiune erbicidă şi trei cu acţiune fungicidă), asigurând astfel un tratament complex, complet şi de mare eficacitate la culturile de grâu şi orz. În plus, achiziționarea Pachetului Falcon Pro vă aduce o economie de 10% față de prețul produselor cumpărate separat.

    Dacă tratamentul 1 (T1) a fost efectuat la momentul optim, planta va fi protejată pentru aproximativ 2-3 săptămâni. În aceste condiții, efectul se poate menține până aproximativ în faza de burduf.

    Bolile foliare care pot surveni în perioada de după formarea frunzei stindard (ex: septorioza, pătarea și sfâșierea frunzelor, ruginile), reduc masa foliară și încetinesc procesele metabolice ale plantei, având ca finalitate pierderi considerabile de producție. Intervalul în care se efectuează tratamentul 2 (T2) este cuprins între apariția frunzei stindard și sfârșitul înspicatului, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice și, implicit, de apariția condițiilor de infectare cu boli.

    Pentru acest interval recomandăm utilizarea fungicidului Nativo Pro, deosebit de eficient în controlul bolilor care apar în această perioadă. Nativo Pro este un fungicid deosebit de eficient împotriva bolilor foliare datorită celor două substanțe active din formulare, a celor două moduri de acțiune diferite, dar și a efectelor fiziologice pozitive pe care le are asupra plantelor de cultură. Substanța activă protioconazol mărește spectrul de boli controlate și aduce în plus efectul eradicativ, contribuind astfel la sporirea eficacității produsului.

    La efectuarea celui de-al doilea tratament, protecția ultimelor etaje foliare este un element esențial pentru producție, studiile arătând că etajul superior de frunze este responsabil în proporție de peste 70% de producția soiului cultivat. Nativo Pro aduce, pe lângă eficacitatea foarte ridicată împotriva bolilor foliare, și o serie de efecte fiziologice pozitive asupra metabolismului plantei:
    • efectul de greening (efect de înverzire): menținerea foliajului plantei verde pentru mai mult timp, ceea ce duce la acumulări mai mari în boabe, determinând astfel creșterea producției;
    • intensificarea fotosintezei si o mai bună asimilare a CO2 în plantele de cultură;
    • stimularea activității enzimatice.

    După ce grâul a înspicat și începe înfloritul, în condiții de umiditatea atmosferică ridicată și temperaturi cuprinse între 20-25 °C, riscul de apariție a fuzariozei spicelor este iminent. Această boală este deosebit de păgubitoare nu numai prin prisma faptului că reduce MMB-ul (implicit determinând o scădere a producției), ci și prin faptul că produce o serie de micotoxine, toxice atât pentru om cât și pentru animale, făcând astfel imposibilă comercializarea recoltei. Prezenţa micotoxinelor afectează:
    – calitatea pâinii (făina obținută din grâul infectat cu Fusarium va produce o cocă lipsită de elasticitate, pâinea rezultată fiind slabă calitativ și improprie consumului);
    – calitatea pastelor făinoase (grâul durum utilizat la producerea pastelor este foarte sensibil la fuzarioză, iar pastele nu vor mai avea culoarea caracteristică și vor avea un indice vâsco-elastic redus);
    – calitatea berii (infecțiile cu Fusarium scad capacitatea de germinare, dar conduc și la apariția efectului de “gushing” – formarea spontană a unei cantități foarte mari de spumă la deschiderea sticlei, fiind considerat un grav defect de fabricație).

    Dacă furajul rezultat este utilizat în hrana animalelor, pot să apară o serie de probleme, suinele fiind cele mai sensibile la micotoxine. Astfel, s-a observat că, după numai 4 zile de hrănire a porcilor cu boabe sau furaje contaminate cu micotoxine, apare scăderea apetitului, conducând la o ingerare de hrană cu până la 60% mai redusă față de cantitățile inițiale.

    Pentru controlul acestui agent patogen, recomandăm utilizarea fungicidului Prosaro 250 EC, un fungicid sistemic, bazat pe două substanțe active, protioconazol și tebuconazol, ambele făcând parte din grupa chimică a triazolilor.

    Eficacitatea ridicată împotriva bolilor la cereale, și, în special, împotriva fuzariozei spicelor, este datorată în primul rând substanței active protioconazol –triazolul cel mai recent descoperit, în combinație cu tebuconazol – cel mai răspândit și utilizat triazol. În Europa, produsul Prosaro este considerat standardul în combaterea Fusarium. Perioda de aplicare a produsului Prosaro 250 EC pentru controlul eficient al fuzariozei este cuprins între începutul şi sfârşitul înfloritului (BBCH 61-69).

    Portofoliul Bayer de produse nu se limitează doar la combaterea buruienilor și a bolilor, ci cuprinde o gamă largă de insecticide: Biscaya 240 OD, Decis Expert 100 EC, Decis 25 WG, Proteus OD 110 OD. Aceste insecticide se pot utiliza cu succes pentru combaterea dăunătorilor care apar pe parcursul perioadei de vegetație. Pe lângă combaterea dăunătorilor, atunci când se optează pentru o aplicare simultană a unui fungicid cu un insecticid OD, cum ar fi Biscaya și Proteus, fungicidul beneficiază de această formulare, rezultând o creștere a aderenței și gradului de acoperire pe suprafața limbului foliar, implicit crescând eficacitatea produsului.

    Pentru detalii suplimentare legate de produsele și serviciile Bayer, apelați cu încredere echipa noastră de vânzări din teritoriu sau consultați site-ul www.bayercropscience.ro.

    Articol realizat de către Ioan Dumitru Coste – Field Marketing Manager Bayer CropScience


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol