Creșterea albinelorŞtiri agricole

APICULTORII cer PROGRAM NAȚIONAL pentru APLICAREA PESTICIDELOR!

Foto: Mediafax.ro

Apicultorii cer Guvernului stabilirea unui program clar de aplicare a pesticidelor de către fermieri, avertizând că aceste substanţe decimează familiile de albine şi pot ajunge chiar în miere, constituind un pericol pentru sănătatea consumatorilor, potrivit Mediafax.

Unul dintre organizatorii târgului apicol de la Cluj-Napoca, Târgul pentru un Viitor Sănătos, Radu Pandrea, a declarat, sâmbătă, presei, că anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, atât din cauza vremii, cât şi din cauza lipsei unui program clar de aplicare a pesticidelor.

Anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, producţiile au fost diminuate din cauza vremii capricioase, dar nu numai. Noi, apicultorii, ne confruntăm cu probleme grave, cu lipsa unui program clar de aplicare a pesticidelor, în condiţiile în care fermierii aplică pesticide fără să ţină cont de apicultură. Din această cauză s-au înregistrat foarte mute pierderi în rândul familiilor de albine, iar producţiile au fost drastic diminuate. Guvernul ar putea să se gândească la un program prin care să oblige fermierii, horticultorii, să respecte un program clar de aplicare a pesticidelor în livezi, pe diferite culturi, iar noi cerem acest lucru. Să fie stabilit un calendar centralizat pentru o anumită zonă, iar la nivelul primăriilor să existe un program de aplicare a pesticidelor. Pe lângă faptul că pesticidele decimează populaţiile de albine, există riscul ca aceste substanţe să ajungă în miere, afectând sănătatea consumatorilor”, a spus Radu Pandrea.

Citiți mai mult pe www.mediafax.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

    1. Tu ești fermier. Dacă ai fi apicultor nu ai gândi așa. În ranii de ce se mai folosesc pesticide care în ue nu se mai folosesc?

  1. Plus ca daca apicultorii duc albinile si nu le pasa iar e o problema… cand lasi albinele langa campul unui fermier pe langa faptul ca e bine sa ei acceptul,e bine sa comunici cu el zilnic in legatura cu cand aplica si ce aplica pe cultura respectiva. Nu asteptam sa mearga fermierul la primarie apoi de la primarie dupa vreo doua zile sa aflam ca …deja sa tratat..

  2. Buna ziua,ar fi foarte bine daca s-ar respecta legile in vigoare la ora respectiva;daca fiecare comuna (s-au macar la 4-5)ar avea un tehnician in protectia plantelor care sa urmareasca fiecare unitate agricola si obligatia fermelor de a tine la zi caietele cu aplicarea si folosirea pesticidelor.Acesti functionar ar anunta apiciltorii cand urmeaza sa se efectueze asemenea lucrari.Limitarea vanzarii pesticidelor in asa zisele fitofarmacii a acestor produse si testarea vanzatorilor in ceea ce priveste informatiile pe care le dau clientilor de catre inspectori din alte judete,acordarea licentelor pentru asemenea magazine numai celor cu studii de specialitate,chiar daca acestia fac dovada ca au un specialist in magazin pt ca acesta este obligat sa faca si sa vanda ceea ce il obliga asa zisul patron.Inventarierea la nivel de primarii a masinilor pt lucrari fitosanitare.V-am spus toate ace4stea pt ca eu am lucrat in fitofarmacie si stiu foarte bine ceea ce trebuie facut dar si ce am fost obligata sa fac.Daca s-ar respecta toate acestea nu cred ca ar mai trebui un program national.

Scrie un comentariu