• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DATA PAȘTELUI ORTODOX dă peste cap SOCOTELILE OIERILOR!

  Roxana Dobre -

  Data care dă peste cap socotelile oierilor! Ziua în care pică în acest an Paștele ortodox dar și cel catolic îi lasă pe mulți dintre crescătorii de ovine fără ”tradiționalele” vânzări mai consistente de miei în preajma Sărbătorile Pascale.

  În 2017, Paștele catolic și cel ortodox cad în aceeași zi, pe 16 aprilie. O situație grea pentru oierii care, an de an, vindeau miei cu ocazia ambelor sărbători.

  Faptul că Paștile pică devreme în acest an face pentru unii crescători de animale imposibilă vânzarea deoarece oile au fătat târziu iar mieii nu au reușit să ajungă la o greutate optimă pentru vânzare. 

  ”Noi probabil anul acesta nu o să-i vindem în perioada Paștelui deoarece prețul e puțin mai mic, așa a fost și anul trecut. O să-i vindem la începutul lunii mai, sperăm ca prețurile să mai crească puțin”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Andreea Oprea Pop, o tânără de 30 de ani, care a investit în creșterea ovinelor.

  În satul Mănăstirea din comuna clujeană Mica, antreprenoarea a pus bazele unei stâne moderne unde crește rasa de ovine de carne Dorper, dar și Țurcană românească.

  Unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine, hunedoreanul Dumitru Andreșoi, spune că din fermele sale de ovine mieii pleacă la vânzare numai după ce ating greutate de 40 de kilograme.

  Eu nu vând în perioada Sărbătorilor Pascale pentru că mieii noștri trebuie să atingă peste 40 de kilograme, sub această greutate noi nu vindem.  Noi vindem la export iar în țară livrăm doar pentru reproducție animale, berbecuți și mieluțe. Avem avantajul că livrăm cel puțin 10.000 de capete și nu rămânem cu animalele nevândute. Noi avem anul acesta spre exemplu din produșii noștri undeva la 20.000 de miei pe care îi dăm la export pentru că mai oprim și pentru reproducție și înlocuire undeva la 8.000 de capete. Dar de abia după 1 iunie facem livrările pentru că de atunci mai începem să achiziționăm și de la fermieri și adăugăm și efectivul nostru. Într-adevăr, la rasa de carne este un plus la kilogram iar străinii au început să ceară tot mai mult miei din rase specializate pe carne”, a declarat Dumitru Andreșoi pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  În 2018, Paștile va fi sărbătorit și mai devreme

  Anul viitor, în 2018, catolicii vor sărbători Învierea Domnului la 1 aprilie, iar ortodocșii la 8 aprilie.  Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

  În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

  Sursă selectivă: www.realitatea.net

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lâna oilor din Mărginimea Sibiului, o afacere de 6 milioane de euro Crescătorii de oi au dat de greu: Nu pot cumpăra berbeci subvenționați din cauza certificatului de producător După Bălțata Românească, oaia Karakul se pregătește și ea de un congres internațional

  Ultimele știri

  Prima reacție a conducerii ANZ despre procesul deschis de ciobani: ”Am un semn de întrebare de ce se opun tocmai Registrele Genealogice” RWA furnizează fermierilor îngrășământ-peleți din gunoi fermentat de pasăre! SITUAȚIA PE JUDEȚE! APIA: Lista cu crescătorii de animale intrați la ajutorul de stat de 100 euro/UVM!

  Căutare în articole