• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PIAȚA PORUMBULUI BOABE – care sunt perspectivele mondiale?

  agrointeligenta.ro -

  Piața porumbului, la fel ca și cea a grâului se află, în momentul de față, sub presiunea evoluției stocurilor mondiale, care sunt din ce în ce mai mari. Stocurile de porumb au înregistrat un salt spectaculos (de 80 %), între 2010-2011 și 2016-2017 (conform estimărilor USDA), marcând o creștere de aproape 100 milioane tone față de acum șase ani și de 10 milioane tone, față de anul trecut.

  221 milioane de tone stocuri mondiale la porumb

  Estimările stocurilor mondiale pentru anul de piață 2016-2017, cifrate de ministerul american al agriculturii la 221 milioane tone, rămân, bineînțeles, a fi confirmate și de realitate. În 2016, producția din emisfera nordică a fost una chiar foarte bună, mai ales în Statele Unite și bazinul Mării Negre.

  În emisfera sudică, recoltarea porumbului se află abia la început. Cu toate acestea, condițiile de recoltare din acest moment sunt bune, atât în Argentina, cât și în Brazilia. Organismele de prognoză se așteaptă, așadar, la o creștere a producției de cca 33 milioane tone (estimare USDA), față de campania 2015-2016. Astfel, în ciuda unui consum mondial în creștere, perspectivele unei producții mari anunță un nivel al stocurilor mondiale și mai ridicat, în 2016-2017.

  Suprafața însămânțată cu porumb a scăzut cu 4,3% în S.U.A

  Însămânțările realizate în principalele regiuni producătoare pentru sezonul 2017-2018 influențează, evident, evoluția pieței cerealelor. Primele estimări sunt publicate pentru țările emisferei de nord. Pentru Statele Unite, Departamentul Agriculturii al acestei țări estimează o scădere de 4,3 % a suprafeței de porumb, însă această estimare preliminară va fi completată ulterior printr-un raport privind intențiile de însămânțare, publicat la sfârșitul lunii martie. În schimb, în Ucraina și Rusia sunt așteptate creșteri ale acestor suprafețe. În fine, pentru U.E., Federația Națională a Producției de Semințe de Porumb și Sorg (FNPSMS) anunță o ușoară scădere a suprafețelor (atât la porumbul-boabe, cât și la cel furajer), de cca 1 % (14,3 milioane ha).

  La nivel global, pentru anul de producție 2017-2018, Consiliul Internațional al Cerealelor se așteaptă la o scădere a suprafeței de porumb de cca 1 %, care poate fi imputată, în principal, scăderii din Statele Unite, dar și unei diminuări în China. Astfel, deși aceste cifre vor trebui revăzute pe parcurs, ele nu sunt de natură să sprijine piața porumbului.

  Bineînțeles, piața va fi influențată și de alți factori importanți, pe termen lung sau scurt, cum ar fi relațiile politice ale Americii, deciziile de lichidare a stocurilor în China, evoluția parităților monetare și, desigur, evoluția cererii și a disponibilităților de export.

  În ce privește porumbul sud-american, acesta nu se află încă în silozuri, iar condițiile meteorologice vor fi urmărite îndeaproape de agenții economici, până la sosirea verii.

  Informațiile au fost prezentate în cadrul unui articol elaborat de Céline Vidal, Responsabil misiune economică – AGPM (Asociația Generală a Producătorilor de Porumb)

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! Primele larve de Ostrinia nubilalis au fost observate în câmp

  Ultimele știri

  APIA: Documentele pe care fermierii trebuie să le depună începând de mâine, 1 octombrie! Replica șefului ANZ pentru angajatul nemulțumit: ”Principiul meu este întinerirea activității agenției!” Organizațiile reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, membre cu drepturi depline ale COPA-COGECA

  Căutare în articole