• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE dă 40 milioane de euro pentru 22 programe de promovare a produselor agricole

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate romovării produselor agricole în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Programele au în general o durată de trei ani şi un buget total de 71,9 de mil.euro.

    Din această sumă, contribuţia UE este de 35,9 de milioane de euro. Programele selectate acoperă produse precum uleiul de măsline, laptele şi produsele lactate, carnea, fructele şi legumele proaspete şi prelucrate, produsele ecologice, ouăle, vinurile şi băuturile spirtoase şi produsele horticole, precum şi produsele de calitate înregistrate şi protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicaţii geografice protejate) şi STG (specialităţi tradiţionale garantate).

    În cadrul schemei de informare şi de promovare, serviciile Comisiei au primit, până la data de 30 noiembrie 2012, 36 de propuneri de programe care vizează atât piaţa internă a UE cât şi ţările terţe, în cadrul primului val al programului din 2013. După evaluare, 22 de propuneri de programe au fost reţinute pentru cofinanţare, dintre care 16 vizează piaţa internă, iar 6 vizează ţările terţe. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Țările terţe/regiunile vizate sunt Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elveţia, Ucraina, India şi Coreea de Sud.

    În 2000, Consiliul a decis că UE poate să contribuie la finanţarea măsurilor care oferă informaţii privind produsele agricole şi alimentare sau promovează comercializarea acestora pe piaţa unică a UE şi în ţările terţe. Bugetul anual total disponibil pentru aceste programe de promovare este de aproximativ 55 de milioane EUR.

    Măsurile finanţate pot consta în relaţii publice, campanii de promovare sau de publicitate, care subliniază în mod deosebit avantajele produselor din UE, în special în ceea ce priveşte calitatea, siguranţa şi igiena produselor alimentare, calitatea nutritivă, etichetarea, bunăstarea animalelor sau metodele de producţie care respectă mediul înconjurător.

    Aceste măsuri pot acoperi, de asemenea, participarea la evenimente şi târguri, campaniile de informare cu privire la sistemul UE de denumiri de origine protejate (DOP), indicaţii geografice protejate (IGP) şi specialităţi tradiţionale garantate (STG), informaţiile privind sistemele de calitate şi de etichetare ale UE şi privind agricultura ecologică, precum şi campanii de informare privind sistemul UE al vinurilor de calitate produse în regiuni determinate (v.c.p.r.d).

    UE finanţează până la 50% din costul acestor măsuri (până la 60 % pentru programele de promovare a consumului de fructe şi legume în rândul copiilor sau cele referitoare la informarea cu privire la consumul responsabil de băuturi alcoolice şi la pericolele prezentate de consumul excesiv de alcool), restul fiind preluat de către organizaţiile profesionale/interprofesionale care le-au propus şi, în unele cazuri, de asemenea, de către statele membre în cauză.

    În ceea ce priveşte promovarea pe piaţa unică şi în ţările terţe, organizaţiile profesionale interesate pot adresa statelor membre propunerile lor de două ori pe an. Statele membre trimit apoi Comisiei lista programelor pe care le-au selecţionat împreună cu o copie a fiecărui program. După aceea, Comisia evaluează programele şi decide dacă acestea sunt eligibile.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA