• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • TERENURILE AGRICOLE, în posesia MARILOR CONCERNE. CINE VREA dispariția FERMIERULUI MIC!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Speculanții financiari cumpără pământ în țările est-europene ca obiect de speculă și pentru a primi subvenții. Agricultorii mici sunt dați la o parte.

  Comisia pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European a declarat, la finele lui martie, că o problemă gravă în Europa este concentrarea pământului arabil în mâinile investitorilor, ca sursă de profit. ”În contextul crizei financiare, începând din 2008, pământul a devenit o profitabilă variantă de investiție”, spune Vladimir Urucev, reprezentantul Bulgariei în Comisia pentru Agricultură a PE.

  Ca urmare, concentrația terenurilor arabile în Europa Centrală și de Est a crescut semnificativ. Urucev adaugă că prețurile mici din fostele țări comuniste au mijlocit acest proces, iar sistemul de subvenții al UE l-a grăbit. ”Plățile unanime per suprafață la nivel european au favorizat concernele mari care merg pe agricultura industrializată”. Se plătesc pe hectar între 150 și 190 euro. Micii agricultori au astfel numai de pierdut.

  Presiune pe micii agricultori 

  Cu totul diferit arată situația pentru micii agricultori. ”Tot mai mult suntem dați la o parte de pe piață, pentru că nu putem să ținem pasul cu cei mari. În plus, abia dacă mai există terenuri libere”, povestește Stefan Petrov, un tânăr agricultor din regiunea Rasgrad, din nordul Bulgariei. Și aici prețurile au crescut extrem în ultimii ani din cauza speculanților și a faptului că tot mai mult pământ se concentrează în mâinile câtorva concerne.

  Și în alte regiuni din Europa, situația e asemănătoare. ”Aproximativ 3% din concernele agricole controlează aproape jumătate din terenurile arabile – o tendință care ar trebui inversată”, spune Vladimir Urucev. Cel mai grav exemplu, adaugă acesta, este România, unde în jur de 65.000 de hectare se află în proprietatea unei singure firme.

  În opinia președintelui României, Klaus Iohannis, prea multe terenuri arabile se află în posesia unor firme străine. La finele anului trecut, Iohannis vorbea de 30 de procente, pledând pentru înăsprirea legilor privitoare la achiziționarea terenurilor, deși există deja restricții.

  Ministrul agriculturii promite o evindență a vânzării terenurilor

  Cea mai arzătoare întrebare care stă pe buzele tuturor este ce suprafață de teren a fost vândută străinilor sau cât pământ a mai rămas în proprietatea fermierilor români. Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că lucrează la o astfel de evidență ce va fi făcută publică în câteva săptămâni! ”Eu lucrez la această evidență (a vânzării terenurilor – n.r) iar în următoarele săptămâni îi vom da drumul pentru că e de lucru. Pentru că aici, așa cum dumneavoastră ați spus, aceste vânzări au fost ascunse de la unul la altul și este foarte greu să identifici ce este în realitate. Și-au făcut firme aici (străinii – n.r), și-au ascuns” a spus Petre Daea la TVR 1.

  Continuarea pe www.dw.com

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Funcționarii APIA pot începe plata subvențiilor! Cuantumurile, publicate în Monitorul Oficial! Gripa aviară în România: primele semne, căi de transmitere și cum vă protejați de virus SUBVENȚII APIA: Cuantumul ANT – 13,3202 de euro pe hectar, la plată către fermieri!

  Ultimele știri

  CRUISER 350 FS, produsul Syngenta recomandat pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă de zahăr Mână criminală la stână! Cioban disperat: ”Mi-au otrăvit caprele și oile pe izlazul comunal” Fermierii germani, protest în din cauza măsurilor anunțate de Guvernul de la Berlin

  Căutare în articole