• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SEMĂNATUL PORUMBULUI. TOP 5 SFATURI pentru O CULTURĂ REUȘITĂ!

  Gabriela Gimbășanu -

  Începutul lunii aprilie marchează și perioada în care fermierii români ies la semănatul porumbului pentru boabe. În general, toți agronomii aleg perioadă optimă de semănat cu termometrul în pământ -urmărind mediile termice de 8-10 grade Celsius, pentru a evita o posibilă întârziere în răsărire sau o răsărire neuniformă cu impact negativ asupra producției din toamnă. Tocmai pentru această perioadă, specialiștii Dekalb au elaborat o serie de sfaturi utile pentru o cultură reușită de porumb.

  Iată care sunt aspectele la care trebuie să fiți atenți atunci când intrați la semănatul porumbului:

  1. Semănați porumbul timpuriu, dar în intervalul optim

  Dacă v-ați propus anul acesta să semănați timpuriu, trebuie să știți că alegerea acestei variante se face și în funcție de condițiile din sol. La începutul perioadei de semănat porumbul trebuie să aveți în sol umiditatea necesară încolțirii, iar răsărirea se realizează în timp scurt. De reținut că pentru fiecare zi câștigată la răsărire, se grăbește cu două zile apariția paniculelor și a mătăsii și se reduce, astfel, perioada de vegetație.

  În cazul însămânțării înaintea perioadei optime de semănat vă asumați niște riscuri mari, deoarece timpul până la răsărire se prelungește și duce adesea la: putrezirea semințelor în sol, o răsărire eșalonată, densități scăzute, dar și posibilitatea ca întreaga cultură să fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului și încetinesc procesul de dezvoltare a acestuia.

  Cu privire la temperatura necesară în sol, cărțile de specialitate spun că momentul optim pentru semănatul porumbului se consideră atunci când în sol, la adâncimea de semănat, temperatura este timp de 3 zile consecutive de 8 grade Celsius cu tendință de creștere.

  2. Verificați reglajele semănătorii de mai multe ori pe zi

  Pentru a asigura semănatul de calitate al porumbului, reglajele obligatorii ale semănătorii se vor verifica în mai multe momente ale zilei, efectuându-se ori de câte ore este necesar. Altfel riscați ca în viitoarea cultură să aveți o răsărire neuniformă din cauza adâncimilor diferite de semănat, cu o distribuție neuniformă a plantelor pe rând.

  3. Adaptați adâncimea de semănat în funcție de textura solului

  Când se seamănă porumbul, în funcție de textura solului și gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului, adâncimea de semănat variază. Astfel, pe solurile grele cu textura argiloasă, adâncimea de semănat va fi de 4-6 cm, iar pe terenurile uscate în stratul superficial de sol și cu textură ușoară, nisipoasă, va fi de 5-7 cm.

  O sămânță semănată prea adânc va avea un număr redus de rădăcini adventive, reducându-se astfel spațiul lateral de nutriție. Semănatul la suprafață reduce numărul de rădăcini profunde și astfel spațiul de nutriție pe adâncime.

  4. Alegeți adâncimea de semănat în funcție de dimensiunea bobului de porumb

  Adâncimea de semănat la porumb variază și în funcție de dimensiunea bobului (MMB). Acest aspect trebuie luat în seamă pentru a evita răsărirea neuniformă. De reținut că, pentru declanșarea germinației un bob de porumb are nevoie de o cantitate de 44% apă din greutatea sa. Ceea ce înseamnă că un bob de dimensiuni mici va avea nevoie de o cantitate mică de apă pentru a germina în comparație cu un bob mare. Astfel o sămânță mai mică va fi semănată la adâncimi mai mici (4-5 cm), iar o sămânță mai mare poate fi semănată mai adânc. În condiții normale de tehnologie, din toate studiile realizate din 1937 până în prezent, se demonstrează că semințele mai mici au aceeași informație genetică. Mărimea bobului nu influențează producția, aceasta fiind dată de potențialul genetic al hibridului.

  5. Semănatul porumbului se face la o adâncime de 7 cm dacă nu e suficientă umezeală în sol

  În cazul primăverilor secetoase, se recomandă ca semănatul să se facă mai adânc, până la 7 cm, dar în umezeală. Când se seamănă porumbul la o adâncime de 4-6 cm, cu umiditate neuniformă a solului, riscăm să avem o răsărire neuniformă sau o răsărire întârziată până după prima ploaie. În condițiile în care nu se ajunge la procentul de umiditate necesar germinației, procesele care declanșează startul în vegetație pornesc parțial, iar substanțele folosite în acest proces declanșează putrezirea boabelor, răsărire eşalonată, plante lipsă şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului.

  Sursă: www.dekalb.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Testările aduc profituri în fermă: tehnologia ”casei” și sămânță cu productivitate și stabilitate Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici APPR, VESTE AȘTEPTATĂ DE FERMIERI: România a primit DEROGARE PENTRU NEONICOTINOIDE!

  Ultimele știri

  Sfârșit tragic pentru un bărbat de 44 de ani călcat de căruța cu care transporta gunoiul de grajd! Rulote cumpărate de o asociație pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paște! Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni!