• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se pregătește pielea de oaie pentru brânza de burduf

    agrointeligenta.ro -

    Brânza de burduf adevărată se face în piele de oaie, o piele care trebuie însă bine pregătită. Tehnica prin care se pregătește burduful nu mai este însă cunoscută de mulți baci de la stânele noastre, astfel că puțini sunt cei care mai pun pe piață brânza așa cum se făcea odinioară. În comerț, brânza de burduf a ajuns astăzi să se vândă în pungi de plastic sau ambalaje de lemn, însă pentru a experimenta cu adevărat gustul ei, crescătorii de ovine vă recomandă să o căutați în piețe și în târguri pe cea în piele de oaie.

    Stânele încep să renunțe la brânza de burduf pentru că au rămas puțini cei care știu cum să o pregătească.

    Burduful în care se pune brânza este făcut din piele de oaie tunsă de blană, o piele lăsată la uscat şi tăbăcită bine.

    Pielea de oaie pentru burduf se lasă la uscat în locuri bine aerisite. Înainte de fi pusă brânza în ea, pielea se dimensionează și se croiește după forma dorită apoi se pun în apă unde se lasă la înmuiat. Se scoate când s-a înmuita, se coase pe margini și se lasă doar un loc pe unde să se poată băga brânza frământată.

    Procedeul de realizare a brânzei de burduf este similar în toate zonele României, existând mici diferențe legate mai ales de timpul de dospit.

    Caşul este stors bine atunci când se îngălbeneşte şi nu mai curge zer deloc. Trebuie lăsat să dospească 3-4 zile, după care se frământă cu puţină sare. După, brânza vine pusă în bărbânţă sau în burduf, spun oierii cu experiență.

    Sursă selectivă: Adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Dumitru, Ministerul Agriculturii: ANTZ va fi acordat pentru animalele existente în ferme Subvenția APIA pe pârloagă scade la 20 euro/ha. Emil Dumitru, MADR: La o fermă de 100 ha, plată de 1.000 euro/ha pârloagă Cooperative executate de ANAF pentru TVA la utilajele cumpărate prin fonduri europene

    Ultimele știri

    Crescător de porcine: ”Cu prețurile medii de 12 lei/kg în viu nu acopăr nici costurile cu hrana, prețul corect ar fi de 17 lei/kg” Decizie pentru pășunile ce au fost transformate în teren arabil și primesc subvenții APIA Egiptul a cumpărat sute de mii de tone de cereale din zona Mării Negre, dar nu din România