• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • POVESTEA celui mai vechi stimulator de creștere: CEAUȘESCU L-A ADUS ÎN ROMÂNIA ÎN 1977, astăzi a ajuns să fie APLICAT PE 150.000 DE HECTARE!

  Gabriela Gimbășanu -

  Produsele destinate stimulării creșterii și fructificării plantelor sunt la mare căutare în România, lucru demonstrat și de faptul că cel mai vechi stimulator de creștere și fructificare din lume – Atonik®, este prezent pe piața românească încă din 1977. În prezent, acest produs este comercializat de către compania Aectra Agrochemicals și a ajuns la performanța de a fi utilizat în România pe o suprafață de 150.000 de hectare.

  Atonik® nu doar că este cel mai vechi stimulator de creștere din piață, dar este un produs unic ce poate fi utilizat la toate culturile și în toate fazele de creștere și dezvoltare ale acestora. Pentru a afla mai multe detalii referitoare la ”veteranul” stimulatorilor de creștere, reporterul Agrointeligența- www.agrointel.ro a stat de vorbă cu Dan Farcaș, Executive Manager al companiei AECTRA Agrochemicals.

  Atonik® este cel mai vechi stimulator de creștere și de fructificare din lume. A fost produs pentru prima dată în 1945. Este produs de compania japoneză ASAHI Chemical MFG, care are colaborări cu peste 100 de universități din întreaga lume. S-au scris peste 200 de articole științifice legate de Atonik®. Fiind un produs atât de vechi, este și foarte cercetat. Produsul se vinde pe toate continentele și poate fi aplicat la toate culturile. Pe piața românească, am constatat cu surprindere că a fost introdus încă din 1977. După 1990, practic noi (cei de la Aectra – n.r) l-am reintrodus pe piață. Undeva prin 1994-1995 am reomologat produsul pentru piața din România. Se pare că produsul era cunoscut încă de pe vremea comuniștilor. În prezent, produsul este aplicat în fermele din România pe 150.000 de hectare”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager al companiei AECTRA Agrochemicals.

  Un produs pe bază de fenoli ce influențează peste 3.300 de gene

  Atonik® este un stimulator de creștere și fructificare pe bază de fenoli, care sunt secretați în mod normal de către plante. De-a lungul anilor, s-a constat faptul că Atonik® influențează pozitiv manifestarea celor mai multor gene din plantă.

  ”Din cercetările științifice efectuate s-a constat că influențează pozitiv expresia a peste 3.300 de gene la nivel de plantă. Influențează pozitiv cele mai importante procese fiziologice din plantă, cum ar fi metabolismul proteinelor, fotosinteza, producerea de fitohormoni, metabolismul ADN-ului etc.”, susține specialistul companiei AECTRA.

  Stimulează polenizarea și fructificarea

  Studiile, atât la nivel mondial cât și național, arată că în niciun an nu se întrunesc condițiile ideale pentru polenizare și fructificare. Fermierii români știu că niciun an nu seamănă cu altul, dar în fiecare an au fost probleme la acest capitol. Există diverși factori de stres, fie că vorbim de factor biotici sau abiotici, care duc la scăderea calității polenizării. Reducându-se polenizarea, bineînțeles că și fructificarea se reduce și asta duce la pierderi de producție. Acest efect este resimțit la absolut toate culturile. Tocmai de aceea poziționarea principală a produsului Atonik® este înainte de înflorire, pentru a putea stimula fructificarea.

  În ceea ce privește modul de acțiune, produsul intensifica fluxul citoplasmatic, asigurând o mai bună translocare a elementelor nutritive în plantă, crește capacitatea germinativă a semințelor, amplifică sinteza substanțelor anti-stres, ajutând plantele să treacă mai ușor peste perioadele dificile. Atonik® asigură în mod indirect și o rezistență crescută a plantelor în fața bolilor, o plantă mai bine dezvoltată fiind mai puțin sensibilă. De asemenea, produsul stimulează polenizarea și fructificarea”, a explicat specialistul AECTRA Agrochemicals.

  La un leu investit se obțin trei lei profit

  Plusul de producție asigurat prin aplicarea produsului este dat de faptul că Atonik® favorizează polenizarea și astfel asigură un plus de producție tocmai din acele zone unde fructificarea se face, în mod natural, mai greu sau deloc.

  Produsul ajută la fructificare și implicit la mărimea și calitatea producție. În ceea ce privește plusul de producție pe care fermierul îl poate obține prin aplicarea Atonik®, dacă e să luăm ca exemplu floarea-soarelui, numai prin faptul că asigură polenizarea și fructificarea chiar în centrul capitulului, acolo unde se pierde de obicei 10-15% din producție, înseamna un plus de 300-400 kg/ha. Tradus în bani, asta înseamnă undeva pe la 400-500 lei/ha. Pe medie, în cele mai multe cazuri, la un leu investit, Atonik® aduce undeva pe la trei lei profit curat, dacă este aplicat în doza și la momentul potrivit”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager al companiei AECTRA Agrochemicals.

  Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania AECTRA în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar