• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERTILIZAREA FOLIARĂ. Care este rostul ei și când SE APLICĂ ÎNGRĂȘĂMINTELE FOLIARE pentru UN RANDAMENT MAXIM!

    agrointeligenta.ro -

    Fertilizarea foliară a culturilor agricole – grâu, porumb, rapiță sau floarea-soarelui nu mai reprezintă de ani buni o noutate în agricultura românească. Fermierii care le-au încercat o dată aplică acum îngrășăminte foliare an de an și spun că investiția este aducătoare de profit. Despre importanța, rostul, costurile și aplicarea fertilizanților foliari am discutat cu Flavius Nichifor, director tehnic în cadrul Agricover, companie care oferă fermierilor cunoscutele game de produse Plonvit și Ferticover.

    Fertilizarea foliară. De ce trebuie făcută

    Fertilizarea foliară nu înlocuiește fertilizarea de bază, cea clasică – cu azot, fosfor, potasiu. Îngrășămintele foliare vin ca o completare, explică reprezentantul Agricover care este rostul acestor fertilizanți.

    Tratamentul nu exclude fertilizarea clasică. Tratamentele foliare nu și-au propus niciodată să excludă fertilizarea de bază sau fertilizarea fazială. Diferența este că aceste îngrășăminte foliare pot veni în completarea necesităților de microelemente. Nu poți să faci o fertilizare de bază cu microelemente pentru că acestea se aplică în cantități foarte mici la hectar”, explică Flavius Nichifor necesitatea fertilizării foliare.

    În general, se face fertilizare de bază – se dau azot, fosfor, potasiu, în diferite cantități, se aplică la sol, ori înainte de semănat, ori la începutul pornirii în vegetație, ceea ce este un lucru bun. Am lansat pentru acest mod de aplicare produsul Ferticover Amosulfan (îngrășământ ce conține 20% azot și 24% sulf – n.r.). Este un produs – sulfat de amoniu pe care îl vindem pentru al doilea an, în completarea acestui sulfat de amoniu venim și cu fertilizarea foliară. Un îngrășământ ajunge la suprafața solului, iar pentru a fi folosit de către plantă are nevoie de umiditate pentru a se dizolva și a se duce către sistemul radicular, apoi la nivelul sistemului radicular, planta îl absorbe și este condus în frunză, unde are loc metabolizarea, fotosinteza. Venind cu îngrășămintele foliare, noi îi dăm plantei direct la nivelul frunzei aceste elemente în diferite concentrații și cantități”, este explicația pentru ”circuitul” fertilizanților foliari.

    Fertilizarea foliară vine să completeze fertilizarea de bază și reușește să aibă o eficiență sporită pentru că nu este condiționată de umiditate și ploi. ”Dacă avem o primăvară sau o vară, în general un sezon secetos, am aplicat îngrășământul solid, dar aceasta, din lipsa umidității stă la suprafața solului, nu se dizolvă să ajungă în plantă. De aceea venim cu o fertilizatrea foliară cu microelemente în diferite concentrații, îi dăm plantei direct aceste elemente”, este modalitatea salvatoare când planta suferă, dar fertilizarea clasică este blocată.

    Fertilizarea foliară. Costuri la hectar

    Un furnizor de bază pentru fermele românești, Agricover reușește să le ofere agricultorilor români fertilizanți foliari la cele mai bune prețuri.

    Datorită volumelor însemnate pe care noi le rulăm de la producătorul de îngrășăminte foliare cu care colaborăm deja de 6-7 ani, vorbim despre familia Plonvit și familia Ferticover, noi ne permitem să le oferim fermierilor un preț foarte avantajos. (…) La majoritatea îngrășămintelor foliare pe care noi le avem în portofoliu, la o aplicare pe dozele omologate, costul per hectar al fermierului este în jur de 50, maxim de 60 de lei. În doze maximale recomandate, vorbind aici de 2,5 – 3 litri la hectar la unele produse, 1,5- 2 litri la hectar la altele, depinde. Este un preț, spunem noi, foarte accesibil dacă ne gândim la prețul de valorificare al recoltei ulterioare și la faptul că fertilizarea foliară ajută planta când nu ai alte soluții”, mai spune directorul tehnic al Agricover.

    Fermierii care fac fertilizare foliară cad de acord că acest timp de îngrășăminte aduc un spor de producție care acoperă costurile și rezultă un profit suficient de mare ca veriga tehnologică să se permanentizeze în exploatația lor și să fie extinsă la toate culturile.

    Nu degeaba piața de îngrășăminte foliare este dezvoltată atât la noi, cât și la nivel mondial și toți fermierii mari folosesc deja această soluție tehnologică pentru că ea are rolul ei: îi dă plantei necesarul de substanță activă când are nevoie. Este ca acel suprplus de vitamine pe care unii dintre noi îl luăm pentru a trece cu bine peste perioade mai grele”, spune Flavius Nichifor, director tehnic Agricover.

    Un alt avantaj al fertilizării foliare este că efectele sale sunt vizibile într-un timp scurt de la aplicare.

    Fertilizarea foliară pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

    În portofoliul Agricover se găsesc produse pe care alte companii din România nu le comercializează, produse care și-au câștigat de ani buni fidelitatea fermierilor. Pe partea de fertilizare foliară, Agricover pune la dispoziția agricultorilor îngrășăminte foliare pentru grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și nu numai.

    Pentru cereale avem Plonvit Active Cereale, pentru cultura de rapiță și floarea-soarelui avem Plonvit Active Oleaginoase, pentru cultura de porumb avem Plonvit Active Porumb”, ne-a vorbit directorul Agricover despre produsele destinate culturii mari.

    Fertilizarea foliară. Când se aplică pentru un efect maxim

    O întrebare pe care și-o pun mulți fermieri este legată de momentul în care pot aplica fertilizarea foliară pentru ca aceasta să le aducă un randament maxim al culturii. ”Dacă avem o cultură de cereale sau de rapiță care abia a pornit, solul nu este bine acoperit de către masa foliară, de către frunze și se mai vede solul, nu are rost să aplicăm pentru că vom da îngrășământul foliar pe sol. Acel îngrășământ se numește foliar pentru că a fost creat, gândit să se absoarbă prin frunze. Când avem o masă foliară dezvoltată și se vede cultura verde, arunci putem veni cu un îngrășământ foliar. Putem da oricând, nu afectează, dar cantitatea folosită de plantă este sporită când sunt frunzele dezvoltate”, explică Flavius Nichifor.

    Fertilizarea foliară. Îngrășăminte speciale pentru rapiță și floarea-soarelui

    Dând un exemplu concret pentru aplicarea îngrășămintelor foliare la rapiță, acesta ne-a declarat: ”Imediat ce cultura de rapiță a ieșit din iarnă și a pornit din nou cu frunze tinere, care sunt pregătite să absoarbă, se pot aplica îngrășămintele foliare”.

    Tratamentul foliar se face cu atenție la amestecuri și recomandările producătorilor pentru folosirea produselor care afectează polenizatorii.

    Mai avem un produs – unul de top, îl avem în portofoliu de circa șase ani de zile – produsul Plonvit Borosulf, un produs special creat pentru culturile de rapiță și de floarea-soarelui. Conține și bor și sulf. Printr-o aplicare – de toamnă, sau de toamnă și de primăvară, cultura de rapiță primește cantitatea necesară de bor și de sulf pentru a se dezvolta corespunzătr. Borul se folosește la diferențierea florilor, deci o cultură bine aprovizionată cu bor va forma un număr mai mare de flori, din floare va rezulta silicva cu boabe și implicit producția va fi mai mare. Sulful intră in compoziția aminoacizilor, a uleiurilor”, ne-a vorbit reprezentantul Agricover despre produsul specializat, adus în România la cererea fermierilor care aveau nevoie de această ”rețetă” specială pentru fertilizarea eficientă a oleaginoaselor.

    Fertilizarea foliară. Îngrășăminte speciale pentru grâu la umplerea boabelor

    Un alt produs foarte util și care se distribuie doar prin Agricover este un fertilizant foliar creat special pentru cultura grâului.

    ”La cultura de cereale, înainte de apariția spicului, deci la circa două săptămâni de acum încolo recomandăm produsul Ferticover Nitron, un produs foliar care are o cantitate mai mare de azot – circa 370 de grame de azot pe litru. Este un produs lichid care completează nevoia de azot a culturii pentru momentul formării și umplerii bobului. Dându-i culturii acest produs îi asigurăm azotul pentru maturarea culturii de grâu”, ne-a precizat Flavius Nichifor despre fertilizantul foliar foarte util pentru cultura grâului.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Codul Silvic 2024. Noi reguli pentru terenurile agricole care se împăduresc Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază – prelungită până la 30 iunie 2025 Piața cerealelor din România. Importurile din Ucraina, doar cu licență încă 7 luni