• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CERTIFICAT DE TRACTORIST sau PERMIS DE CONDUCERE categoria Tr? Ce DREPTURI ȘI AVANTAJE îți oferă fiecare!

    agrointeligenta.ro -

    Care este diferența dintre un certificat de tractorist și un permis de conducere pentru categoria Tr? Tractoarele și utilajele agricole se află în momentul de față într-o zonă gri în ceea ce privește Codul Rutier și Codul Penal, creându-se o posibilitate ridicată de confuzie în rândul deținătorilor acestora. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă în următoarele rânduri toate dispozițiile legale aflate în vigoare la momentul de față în ceea ce privește circulația tractoarelor și a utilajelor agricole pe drumuri publice, precum și avantajele obținerii unei certificări de calificare profesională pentru meseria de tractorist.

    Definiția actuală a tractoarelor/utilajelor agricole în Codul Rutier

    În momentul de față, unica definiție care se impune tractoarelor și utilajelor agricole (de exemplu, combine) este cea regăsită în Art.5, pct. 30 al Codului Rutier adoptat în 2002, și anume:

    tractor agricol sau forestier – orice vehicul cu motor, care circulă pe roți sau pe șenile, având cel puțin două axe, a cărui principală funcție constă în puterea sa de tracțiune, conceput în special pentru a trage, a împinge, a transporta ori a acționa anumite echipamente, utilaje sau remorci utilizate în exploatarea agricolă ori forestieră și a cărui utilizare pentru transportul pe drum al persoanelor sau al mărfurilor ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau al mărfurilor nu este decât o funcție secundară. Sunt asimilate tractorului agricol sau forestier vehiculele destinate efectuării de servicii ori lucrări, denumite mașini autopropulsate

    În varianta inițială a Codului Rutier exista și definiția unui tractor rutier, diferită față de cea a tractoarelor agricole, care a fost însă abrogată prin Ordonanța Guvernului nr 21/2014. Astfel, toate tractoarele și utilajele agricole similare intră în momentul de față sub definiția unui tractor agricol sau forestier.

    Tot în art.5 găsim și definiții pentru diferite categorii de remorci, la punctele 27, 28, respectiv 29, după cum urmează:

    27. remorcă – vehiculul fără motor destinat a fi tractat de un autovehicul sau de un tractor agricol sau forestier;
    28. remorcă uşoară – remorca a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
    29. semiremorcă – remorca a cărei masă totală maximă autorizată este preluată în parte de către un autovehicul sau de către un tractor agricol sau forestier

    Permisul pentru categoria Tr

    Pentru a putea conduce un tractor pe drumurile publice, articolul 20, punctul 1 din Codul Rutier notează necesitatea deținerii unui permis corespunzător, însă nu este vorba exclusiv despre categoria Tr.

    În anexa 1 a Codului Rutier, categoria Tr de permis auto este definită ca fiind pentru următoarele categorii: „tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări”.

    Însă categoria nu este una exclusivă, deoarece poți conduce un tractor sau utilaj agricol și în cazul deținerii unor alte categorii de permis auto. Diferența este că deținerea unui permis de altă categorie restricționează dreptul de conducere a tractoarelor/utilajelor agricole în funcție de greutatea totală a vehiculului și/sau a remorcii, în timp ce un permis pentru categoria Tr îți oferă posibilitatea de a conduce vehicule din această categorie fără astfel de restricții.

    Articolul 24 al actualului Cod Rutier prevede că poți conduce un tractor pe drumurile publice cu următoarele categorii de permise, în limita restricțiilor de greutate și remorcă impuse:

    (2) a) permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;
    b) permisul de conducere pentru categoria BE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg;
    d) permisul de conducere pentru categoria CE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mare de 750 kg

    Pe lângă acestea, deținerea unui permis pentru categoria Tr oferă și posibilitatea de a atașa două remorci la un tractor/utilaj agricol în loc de una singură, conform art. 24, pct.1, alin. i:

    permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci

    Deși înmatricularea tractoarelor/utilajelor agricole este posibilă, aceasta nu este necesară pentru circulația acestora pe drumurile publice; ele trebuie înregistrate la nivelul primăriilor locale, conform articolului 14, pct 1 din Codul Rutier. Tractoarele/utilajele agricole rămân, însă, supuse cerințelor de inspecție tehnică și de plată a asigurării auto, precum celorlalte categorii de autovehicule.

    În momentul de față, din punct de vedere legal, conducerea tractorului/utilajului pe drumurile publice în lipsa deținerii unui permis adecvat acestuia constituie faptă penală. În ciuda unei decizii date de Înalta Curte de Casație și Justiție la începutul lunii aprilie care susține contrariul – despre care Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris AICI – a trebuie luat în considerare faptul că, la momentul redactării acestui material, hotărârea nu a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Poliția Rutieră are dreptul de a sancționa orice astfel de abatere conform legilor aflate în vigoare (art.334, alin. 1, respectiv art.335, alin.1 din Codul Penal).

    În același timp, Curtea Constituțională a cerut, tot la începutul lunii aprilie, modificarea prevederilor din Codul Penal și Codul Rutier astfel încât utilizarea pe drumurile publice a tractoarelor/utilajelor agricole fără permis să fie incriminată – despre care Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris AICI ceea ce înseamnă că o posibilă „portiță” legală în acest sens poate fi reglementată în orice moment.

    Certificatul de tractorist agricol – cum se obține și la ce ajută

    Spre deosebire de permisul pentru categoria Tr, un certificat de competențe profesionale pentru meseria de tractorist agricol nu oferă dreptul de a conduce tractoare/utilaje agricole pe drumuri publice.

    Certificatul de calificare profesională este obținut după susținerea unei evaluări a competențelor în domeniu de către instituții de stat sau instituții particulare acreditate pentru a oferi certificatul, susținut de cele mai multe ori la sfârșitul unui program de studii teoretice și practice organizate pe parcursul câtorva luni. Astfel de evaluări sunt, de cele mai multe ori, organizate la cererea unui angajator, însă există și programe derulate sezonier de către Direcțiile de Agricultură/Camerele Agricole județene.

    Certificatul este acreditat de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației, fiind recunoscut din oficiu de către orice angajator din România și din statele membre ale Uniunii Europene. Certificatul de calificare pentru tractoriști agricoli aduce deținătorului un plus de valoare pe piața muncii, atât la negocierea unui contract cu un potențial angajator cât și din punct de vedere al accesului către angajatori care condiționează postul de tractorist de deținerea unui astfel de certificat.

    Despre competențele necesare pentru obținerea unui astfel certificat, International Know-How Center din Oradea – unul dintre centrele de pregătire profesională autorizate pentru a oferi un certificat de calificare pentru tractoriști agricoli – oferă ca exemple executarea lucrărilor de pregătire a solului, însămânțarea culturilor agricole, fertilizarea culturilor și întreținerea agregatelor de lucru.


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!