• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Gelu Scutaru și fatidica noapte de 24-25 aprilie când a luat o decizie de milioane de euro

    Gabriela Gimbășanu -

    Gelu Scutaru este un fermier cunoscut din Vrancea, administrând Comcereal Focșani, cea mai mare companie agricolă din județ. În prezent, el lucrează circa 4.500 de hectare de teren agricol, din care 1.000 de hectare sunt în proprietate. Condițiile meteo din ultima perioadă i-au pus la mare încercare pe cei de la Comcereal Focșani, mai ales că, de câțiva ani producătorul agricol și-a extins activitatea și în sectorul pomicol.

    Dacă la cultura mare nu a putut interveni prea mult pentru a reduce efectele produse de condițiilor climatice dificile, în ceea ce privește cele 31 de hectare de livadă cu cireș și afin fermierul a făcut nopți albe împreună cu angajații. Dacă pentru cantitatea de zăpadă căzută un rol important l-a jucat plasa antigrindină care a reținut o parte însemnată din precipitații, pentru a lupta cu temperaturile negative administratorul a făcut focul în livadă pentru a crește temperatura la sol.

    Este încă devreme să putem spune care este nivelul pagubelor produse din cauza condițiilor climatice din ultima perioadă. În mod cert sunt pagube dar nu putem spune la ce nivel. Am avut culturile asigurate, am notificat asiguratorul în acest sens și probabil urmează ca în timpul legal să vină să facă, împreună cu noi constatările. Nu este primul an în care ne confruntăm cu astfel de fenomene meteo extreme în luna aprilie. De exemplu, în 1996, undeva pe 18 aprilie a venit o cantitate de zăpadă nu la fel de însemnată ca acum, dar suficient cât să producă niște modificări în plantă. Am avut și înghețuri la sol de-a lungul anilor. În schimb în această primăvară am avut zăpadă de 15-20 cm în cultură. Nivelul precipitațiilor a ajuns până la 70 litri/m²”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Gelu Scutaru, patronul Comcereal Focșani.

    Trei nopți albe la Comcereal Focșani

    Pentru a supraveghea atent situația din teren fermierul vrâncean și-a mobilizat oamenii astfel încât, pe parcursul nopților afectate de temperaturi negative toată lumea a fost în alertă, pregătită să intervină.

    Am o livadă, o investiție începută acum câțiva ani. Livada este una intensivă cu sistem de picurare și sistem de protecție antigrindină. Am 14 hectare de cireș, 31 de hectare cu nuc și 17 hectare de afin. În ceea ce privește livada, în ultima perioadă am avut mai multe nopți albe, în care am făcut de gardă în livadă împreună cu oamenii mei. Am stat în gardă joi spre vineri, vineri spre sâmbătă, dar cel mai rău a fost în noaptea de 24 spre 25 aprilie, când am avut temperaturi sub 0⁰ Celsius. Am stat cu un ochi la termometru și cu unul la livadă. În situații de genul acesta mobilizez toți angajații, dar lupți cu natura și asta este cea mai inegală luptă”, ne-a spus fermierul.

    Sistemul de plase antigrindină a cedat sub presiunea zăpezii

    Potrivit administratorului fermei din județul Vrancea, cea mai dificilă noapte a fost cea de 24 spre 25 aprilie, când a fost nevoie să se intervină cu foc în livadă pentru a ridica temperatura solului și a limita la minim acțiunea nefastă a temperaturilor scăzute. De asemenea, cu riscul de a distruge sistemul de plase antigrindină, fermierul a ales să lase plasele întinse pentru a proteja cireșii înfloriți de presiunea zăpezii.

    Repet, este greu de spus acum care este nivelul pagubelor, dar în mod sigur, tocmai pentru că aceste fenomene meteo a prins cireșii în plină floare vor exista probleme de fecundare. Până nu încep să se dezvolte să vedem câte fructe sunt, câte rămân în pom e greu de spus. Livada este prevăzută cu un sistem de protecție antigrindină și plasele au protejat pomii, zăpada nu a căzut direct pe ei și astfel, cel puțin la cireși care erau înfloriți în totalitate, zăpada nu a dus la căderea florilor. Plasa antigrindină a protejat pomii, dar zăpada căzută a produs pagube sistemului de susținere. Izolat, atunci când a fost mai frig am făcut focul în livadă cu resturi vegetale pentru a ridica puțin temperatura și pentru a reduce la minim gradul de dăunare. În ciuda pagubelor produse cred că a fost mai bine că am lăsat plasele antigrindină, au protejat pomii, nu s-au rupt crengile din cauza greutății zăpezii”, susține producătorul agricol.

    Sunt afectate și culturile agricole

    Potrivit patronului de la Comcereal Focșani se vor înregistra pagube însemnate și la culturile agricole, precum grâul, rapița sau orzul.

    Pagubele produse se vor vedea la recoltare. Vor fi pierderi la rapiță, unde noi avem cultivate 1.400 de hectare numai cu această cultură. Pierderi vom înregistra și la cultura de grâu, dar și la orz. Partea din plantă care a fost afectată de zăpadă și de temperaturile negative nu este vizibilă acum, este greu de sesizat ce s-a întâmplat în interior, în sistemele de dezvoltare a plantelor. Am avut câteva zile cu temperaturi situate sub 0⁰C și astea au fost cele care au produs cele mai însemnate pagube”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Gelu Scutaru, patronul Comcereal Focșani.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie