• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • INVAZIE DE RĂȚIȘOARĂ! Ing. Lucian Buzdugan: ”Este cel mai puternic atac de Tanymecus din ultimii 10 ani!”

  Gabriela Gimbășanu -

  Atac de rățișoară în Insula Mare a Brăilei! Condițiile climatice din ultima perioadă, rezerva din sol de rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis – n.r), dar și întârzierile în primirea derogării pentru a utiliza la tratamentul pentru sămânță a substanțelor pe bază de neonicotinoide au determinat apariția în acest an a unui atac intens a rățișoarei. Este un atac puternic nu numai la cultura de porumb, ci și la grâu și floarea-soarelui.

  În Insula Mare a Brăilei, acolo unde inginerul Lucian Buzdugan conduce și coordonează toată activitatea agricolă a societății Agricost, atacul de rățișoara porumbului nu s-a limitat doar la cultura de porumb, ci dăunătorul a migrat, în căutare de hrană, și către celelalte culturi agricole mai dezvoltate. Având în vedere densitatea dăunătorilor, inginerul Buzdugan a mărturisit pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro că ne aflăm în fața celui mai puternic atac de Tanymecus din ultimii zece ani.

  Cred că este cel mai puternic atac de rățișoară (Tanymecus dilaticollis) din ultimii zece ani. Am luat legătura și cu o serie de colegi de-ai mei care au mari probleme. Sunt fermieri care au culturi chiar compromise din cauza atacului. Tanymecus a început să-și extindă aria de dăunare. Nu mai este un dăunător specific numai porumbului a început să atace și suprafețele cultivate cu grâu, floarea-soarelui. Atacul la grâu și la floarea-soarelui este foarte puternic și trebuie să fim foarte atenți. De porumb ce să mai zic. Este un fapt extraordinar că toate organizațiile de fermieri: LAPAR, APPR, dar și ministerul au înțeles că trebuie menținut tratamentul cu neonicotinoide. Fără acest tratament la sămânță cultura de porumb era în mare pericol. Îi felicit pe cei care au sprijinit această acțiune, mă bucur că am pus și eu umărul cât am putut”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro dr. ing. Lucian Buzdugan.

  Cultivatori, stați cu ochii pe culturile de porumb și floarea-soarelui!

  La Agricost toate culturile sunt afectate, dar nu atât de afectate precum ar fi fost dacă nu s-ar fi făcut tratamentul la sămânță cu substanțe pe bază de neonicotinoide. Sfatul inginerului Buzudugan pentru fermieri este acela de a monitoriza în permanență culturile din câmp.

  Trebuie să acordăm o atenție deosebită culturilor agricole, să stăm în câmp. Porumbul a întârziat puțin la răsărire din cauza temperaturilor scăzute din aer, dar mai ales din sol. Atacul este de nestăvilit, trebuie atenție mare. Dacă Tanymecus ciupește din frunz,ă cultura își revine, dar sunt și situații în care presiunea mare de dăunători pe tânăra plantă duce la retezarea ei, dauna este de 100% și în aceste situații fermierul trebuie să întoarcă cultura. Cultivatorii trebuie să stea cu ochii pe cultura de porumb și pe floarea-soarelui, mai ales pe solele unde s-a pus porumb, după porumb sau în solele vecine. Tanymecus migrează extraordinar în căutare de hrană”, explică inginerul.

  Atacul se intensifică în zece zile de la semnalarea rățișoarei

  În afara monitorizării culturii, fermierii pot aplica și tratamente pentru combaterea dăunătorului din cultură. Atacul de Tanymecus se poate prelungi pentru o perioadă de zece zile de la semnalarea primilor dăunători în cultură.

  Sunt substanțe pe piață cu acțiune directă asupra acestui dăunător, sunt foarte multe astfel de produse, care nu sunt foarte scumpe. Problema este că rezerva de Tanymecus din sol este foarte mare, el generează continuu. Adulții sunt cei care consumă și nu toți au ieșit la atac. Atacul se poate prelungi pe durata a cel puțin 10 zile. Atacul poate fi atât de puternic încât sunt situații în care cultura trebuie întoarsă”, ne-a explicat specialistul din Insula Mare a Brăilei.

  Nu putem rămâne nici fără miere, nici fără porumb

  Potrivit inginerului de la Agricost, România, din cea mai mare țară cultivatoare de porumb din Uniunea Europeană și cu una din cele mai mari producții, ar putea renunța la această cultură în absența tratamentului la sămânță cu neonicotinoide și ar deveni un mare importator de porumb.

  Organizațiile precum LAPAR, APPR și AIPROM – am militat foarte tare pentru susținerea acestor tratamente cu substanțe pe bază de neonicotinoide. Sunt voci, mai cu seamă ale crescătorilor de albine, care fără o documentare foarte bună, lansează în piață ideea că aceste substanțe dăunează albinelor. Probabil coexistența este singura soluție. Nu poți să zici că pentru a mă salva eu, trebuie să mori tu. Nu putem rămâne nici fără miere de albine și nici fără porumb. Trebuie să colaborăm, nu am nimic împotrivă să înlocuim neonicotinoidele dacă sunt dăunătoare, dar trebuie să punem ceva în loc. Până nu punem ceva în loc nu putem risca să lăsăm o țară în foame. Anul asta am fi avut toate șansele dacă nu aveam această derogare”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Lucian Buzdugan care conduce compania Agricost din Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploatație agricolă din Europa, cu o suprafață totală de 57.000 de hectare.

  Pont Agrointeligența: Unul produs care combate rățișoara porumbului în această perioadă este Calypso 480 SC de la BayerCropScience. Produsul este un insecticid sistemic din grupa chimică cloronicotinile. La porumb se utilizează pentru combaterea rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) în doză de 90 ml/ha (tratament de corecție în culturile cu sămânță tratată).

  Un alt produs recomandat pentru a combate rățișoara la cultura deja înființată este Mospilan 20 SG care se aplică în doză de 0,100 kg/ha.

  Citiți și:

  Rățișoara porumbului – inamicul tăcut al fermierilor din sud. Unde atacă și ce pierderi poate lăsa în urmă


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă