• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anul agricol, în pericol: de la culturi agricole acoperite de zăpadă, la terenuri inundate!

  agrointeligenta.ro -

  Probleme mari în fermele românești. După temperaturile scăzute și ninsoare, agricultorii trag un nou semnal de alarmă: inundarea terenurilor. Intervenția autorităților – pentru că vorbim despre suprafețe ”acoperite” de sistemele de desecare, se lasă așteptate. Ba că nu sunt aprobări, ba că nu e curent, orice scuză posibilă este invocată fermierilor cu terenurile sub ape. 

  Județul Vrancea se confruntă în această perioadă cu o situație dramatică și paradoxală, dacă cei mai mulți dintre fermieri se plâng că vor înregistra pierderi din cauza cantității mari de zăpadă ce a căzut în ultima perioadă și au acoperit culturile agricole, o parte însemnată a județului Vrancea se confruntă cu exces de umiditate, cauzat de deversările de apă și lipsa de intervenție rapidă a autorităților pe teren.

  Problema cea mai mare în județul Vrancea este cea a excesului de apă, mai ales în partea de sud a județului, zona limitrofă cu județele Buzău și Brăila. Am făcut demersuri către cei de la ANIF, care cu foarte mare greutate, au reușit să pornească stațiile de deversare a excesului de apă. Au invocat foarte multe motive, ba că nu e curent, ba că nu au toate aprobările necesare. Măcar atât să facă și instituțiile statului pentru noi, există stații de pompare pentru a scoate excesul de apă de pe terenurile agricole. Canalele sunt pline cu apă, nu se mai știe unde e canalul și unde e cultura”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Constantin Bazon, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Măicănești, Nănești, Hângulești și Vulturu- printre cele mai afectate din județ

  Avem comuna Măicănești, cu toate satele adiacente, o comună mare din județ, comuna Nănești, Hângulești, comuna Vulturu. Aici excesul de apă este foarte mare, canalele care duc către stațiile de pompare sunt pline cu apă și apa nu mai are unde să se ducă și a ajuns pe terenurile oamenilor. Au început să dea drumul la apă foarte târziu, lucru care s-a întâmplat și în primăvară, la sfârșitul lui februarie, început de martie și s-a întâmplat și acum. Instituțiile statului acționează cu o lentoare ieșită din comun. Avem structuri, avem ANIF, avem minister, nimeni nu îi întreabă de sănătate, dar îi plătește cu bani mulți. O armată de ingineri care nu au o aprobare sau un utilaj pentru a elibera terenurile de apă”, susține fermierul.

  Autoritățile așteaptă retragerea gravitațională a apei

  Potrivit vicepreședintelui LAPAR, suprafețele inundate sunt foarte mari, au ieșit fermierii cu fel de fel de pompe și nu fac altceva decât să tragă apa de la ei și să o pună pe terenurile altora.

  În ciuda faptului că în zonă există o rețeaua de canale de desecare care duce la stația de pompare, pompele nu au fost puse în funcțiune atât de repede pe cât ar fi fost necesar pentru a preveni inundarea culturilor agricole. Autoritățile așteaptă să se retragă apa gravitațional și să nu aibă costuri, ori un așa volum de apă nu se poate retrage gravitațional”, este de părere fermierul vrâncean.

  Birocrația excesivă este cea care ține pe loc intervenția mai rapidă a statului, este de părere fermierul. ”Trebuie să facem ceva în așa fel încât să se permită intervenția mai rapidă a ANIF-ului. În prezent, numai după ce ISU se sesizează și se face o comisie de evaluare, abia după ce vine ordinul prefectului se poate interveni. Această procedură greoaie ne ține pe loc. în agricultură avem sisteme de desecare, avem o structură creată-ANIF care ar trebui să intervină nemijlocit, ori de câte ori este nevoie, fără să fie necesare atât de multe documente. Fermierii nu au nevoie de birocrație, ci de instituții care să intervină la timp”, a concluzionat Constantin Bazon, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! Un nou virus periculos a apărut în China! Se poate răspândi la oameni și are potențial pandemic! De vorbă cu fermierii, episodul 1: Depinde doar de noi dacă vom scăpa de această perioadă. Însă, anul agricol dă semne foarte bune!

  Ultimele știri

  Creșterea oilor – cheltuieli anuale: 1.129 lei/ovină pentru furajare, tratamente și forță de muncă! Ordin MADR: Vârsta MINIMĂ pentru folosirea la montă a taurilor, berbecilor sau vierilor! Bărbat, internat cu suspiciune de antrax după ce a sacrificat o bovină infectată!

  Căutare în articole