Ştiri agricole

Ministrul Petre Daea: Fermierii afectați de îngheț vor fi ajutați prin reducerea impozitelor pe norma de venit

Episodul de vreme rea care s-a petrecut în plină primăvară nu a lăsat urme semnificative peste culturile din câmp, susține ministrul agriculturii, Petre Daea. Acesta spune că a făcut o evaluare ”la fața locului”, iar informațiile care au apărut ”sub impulsul momentului” nu corespund cu realitatea din teren.

Sunt pierderi pe anumite zone, dar nu așa cum s-a alarmat lumea. Au apărut informații sub impulsul momentului, al temerilor că lucrurile se vor strica iremediabil. Am fost peste tot în zonele unde s-au declarat distrugeri de cultură. De exemplu, în județul Mehedinți, pe Valea Coșuștei și pe Valea Motrului, au fost afectați semnificativ pomii fructiferi, la fel și via de la Corcova, dar nu toate culturile au fost compromise total. În schimb, în sudul județului, la Jiana, lucrurile stăteau cu totul altfel. Într-adevăr, pe zone restrânse, înghețul a produs pierderi la pomi și la vița de vie, dar în agricultură, în fiecare an, ne confruntăm cu astfel de probleme din cauza unor condiții meteorologice nefavorabile”, a mai spus ministrul.

Ministrul a anunțat că fermierii care au înregistrat pierderi din cauza înghețului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, însă acestea trebuie evaluate de comisiile locale. ”Pierderile înregistrate din cauza înghețului din această primăvară se stabilesc de către comisiile locale. În primul rând, acestea stabilesc norma de venit față de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectați vor fi ajutați prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole și viticole afectate semnificativ în anumite părți ale țării, dar pe areale mici, și nu din cauza zăpezii căzute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 — minus 6 grade în unele zone, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

De precizat că măsura nu este vreo noutate ci aceasta este prevăzută în Codul Fiscal. Mai exact, este vorba despre suprafețele care sunt afectate peste 30% destinate producţiei agricole vegetale sau animalele deţinute.

Cum se face constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor

Acestea se fac, la cererea persoanelor sau a asocierilor fără personalitate juridică, de o comisie numită prin ordin al prefectului, iar  formularul “Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale, se depune la unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, în cazul distrugerii ori vătămării culturilor agricole, plantaţiilor ori a rodului viilor, plantaţiilor pomicole, de hamei şi de arbuşti fructiferi, pieirii animalelor, păsărilor şi familiilor de albine. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează şi certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Cererea se depune pentru toate suprafeţele afectate şi animalele pierite, deţinute pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale.

Pentru a solicita reducerea venitului anual, se depune la organul fiscal central competent, potrivit legii, formularul “Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit“. În situaţia în care activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, însoţită de documentele justificative, se depune la organul fiscal central la care asocierea este înregistrată în evidenţa fiscală.

ATENŢIE! Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se depune pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile.

ASAS susține într-un comunicat că este necesară plata cât mai rapidă a primelor de asigurare la producătorii asigurați. În eventualitatea susținerii de către MADR a pierderilor, contravaloarea lucrărilor tehnologice deja efectuate în livezi până la înregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha.

Sursa: Agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. Buna ziua
  Domnule ministru al agriculture,faceti va rog controale si in primari si verificati modul in care primari imchirieaza pasunea comunala.
  Sunt un crescator de bovine din jud. Timis loc.Racovita
  Am o exploatatie Agricola zootehnica de bovine.
  tin sa va informez ca pasunea se inchiriaza cu dedicatie unor personae apropiate primarului Nanu Ion si tot asa se inchiriaza doar unei personae apropiate lui o suprafata de pasune mare cu mult peste numarul de animale existent in exploatatie pe o perioada de 5 ani creind astfel un cadru artificial pentru ca acea persoana sotia unui angajat APIA sa beneficieze si de un angajament de agromediu pe 5 ani.
  Noi ceilalti nu avem dreptu decit la contracte pe un an iar eu nu pasune decit 30% din suprafata de pasune pe care o primesc alti crescatori pentru ca spune primarul ca nu am crescut in localitate si sunt ,,vinitura”
  Nu mai stiu cui sa ma mai adresez am 82 de bovine si am repartizata 27,47 ha. pasune,iar alti crescatori au 1,5 ha./bovina Este o mare discriminare si se incalca grav legea pajistilor.
  Pe 36 de ha.sunt 200 de oi desi primarul a spus ca incarcatura pe ha. la oi este de 15 oi/ha. si la bovine de 2 bovine/ha.
  va rog insistent sa ma sfatuiti si sa ma sustineti cu un punct de vedere.
  Desi stiu ca este interzis sa creezi conditi artificiale pentru a incasa sprijin din bani europeni totusi nimeni nu ia nici o masura cind primarul si un angajat APIA sunt mina in mina .
  Cu respect.

Scrie un comentariu