• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii români – răspuns de la Bruxelles despre folosirea neonicotinoidelor

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii români reprezentanți în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România  – LAPAR au transmis Comisiei Europene de la Bruxelles îngrijorările lor cu privire la prelungirea interzicerii folosirii neonicotinoidelor și chiar înăsprirea restricțiilor. Agricultorii din țara noastră se bazează pe aceste substanțe pentru a lupta cu dăunători periculoși pentru culturile de porumb, rapiță și floarea-soarelui și an de an au reușit să primească un acord temporar pentru tratarea semințelor. 

  Argumentul adus de fermierii români este acela al răspândirii tratamentelor neonicotinoide pentru circa 1 milion de hectare numai la noi în țară, având în vedere nevoia de a combate dăunători periculoși precum rățișoara-porumbului sau viermele-sârmă. Mai mult, președintele LAPAR Laurențiu Baciu arată în adresa tirmisă că interzicerea acestor substanțe insecticide nu are la bază un studiu care să releve concret că tratarea semințelor are efect negativ asupra albinelor.

  Răspunsul primit de la Bruxelles de la Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis – comisarul care în atribuții și autorizarea folosirii substanțelor din agricultură, a venit prompt, iar Agrointeligența vi-l prezintă integral mai jos, în forma tradusă și furnizată de către LAPAR:

  Domnule Baciu,

  Mulțumesc pentru scrisoarea dvs. din data de 7 aprilie 2017, în care vă manifestați îngrijorea cu privire la documentele în lucru pe care serviciile Comisiei le-au pregătit, sugerând alte restricții suplimentare la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam).

  Comisia acordă mare atenție protecției albinelor, având în vedere rolul lor important ca polenizatori, nu numai în natură, dar și  în multe culturi cultivate. Este, așadar, necesar să implementăm cele mai recente principii științifice în ceea ce privește evaluarea riscurilor pentru albine.

  Deja în 2013, Comisia a restricționat sever introducerea pe piață și utilizarea produselor de protecție a plantelor și tratare a semințelor care conțineau aceste trei neonicotinoide (Regulamentul (EU) Nr. 485/2013) inclusiv mai multe culturi de legume și fructe. Decizia se baza pe noile studii științifice care le-au fost puse la dispoziție în acel moment.

  Comisia a inclus în această legislație o dispoziție specifică de a solicita informații de confirmare solicitanților celor trei substanțe active, până la 31 decembrie 2014. Este important să reamintim că scopul informațiilor de confirmare solicitate, a fost confirmarea utilizărilor care erau încă permise și considerate ca fiind sigure. Evaluarea informațiilor de confirmare a fost inițiată fără întârziere. Concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au fost finalizate în octombrie 2016 și au fost identificate alte riscuri cu privire la utilizarea acestor substanțe.

  Documentele în lucru actuale se bazează pe aceste concluzii și sunt discutate cu Statele Membre.

  Așa cum am menționat înainte, vom continua să lucrăm la documentul de orientare a albinelor.

  O punere în aplicare treptată a celui mai recent document de orientare este propusă prin Comunicarea Comisiei, care este momentan în discuție cu Statele Membre în cadrul Comisiei Permanente.

  Observ în mod deosebit marile preocupări pe care aceste documente în lucru le ridică fermierilor români și vă asigur că le luăm în considerare cu atenție în evaluarea noastră.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului! Subvenții APIA 2021. MADR: Data de la care fermierii pot cere subvențiile pe acest an Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an!