Ştiri agricole

Fermierii români – răspuns de la Bruxelles despre folosirea neonicotinoidelor

Fermierii români reprezentanți în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România  – LAPAR au transmis Comisiei Europene de la Bruxelles îngrijorările lor cu privire la prelungirea interzicerii folosirii neonicotinoidelor și chiar înăsprirea restricțiilor. Agricultorii din țara noastră se bazează pe aceste substanțe pentru a lupta cu dăunători periculoși pentru culturile de porumb, rapiță și floarea-soarelui și an de an au reușit să primească un acord temporar pentru tratarea semințelor. 

Argumentul adus de fermierii români este acela al răspândirii tratamentelor neonicotinoide pentru circa 1 milion de hectare numai la noi în țară, având în vedere nevoia de a combate dăunători periculoși precum rățișoara-porumbului sau viermele-sârmă. Mai mult, președintele LAPAR Laurențiu Baciu arată în adresa tirmisă că interzicerea acestor substanțe insecticide nu are la bază un studiu care să releve concret că tratarea semințelor are efect negativ asupra albinelor.

Răspunsul primit de la Bruxelles de la Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis – comisarul care în atribuții și autorizarea folosirii substanțelor din agricultură, a venit prompt, iar Agrointeligența vi-l prezintă integral mai jos, în forma tradusă și furnizată de către LAPAR:

Domnule Baciu,

Mulțumesc pentru scrisoarea dvs. din data de 7 aprilie 2017, în care vă manifestați îngrijorea cu privire la documentele în lucru pe care serviciile Comisiei le-au pregătit, sugerând alte restricții suplimentare la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam).

Comisia acordă mare atenție protecției albinelor, având în vedere rolul lor important ca polenizatori, nu numai în natură, dar și  în multe culturi cultivate. Este, așadar, necesar să implementăm cele mai recente principii științifice în ceea ce privește evaluarea riscurilor pentru albine.

Deja în 2013, Comisia a restricționat sever introducerea pe piață și utilizarea produselor de protecție a plantelor și tratare a semințelor care conțineau aceste trei neonicotinoide (Regulamentul (EU) Nr. 485/2013) inclusiv mai multe culturi de legume și fructe. Decizia se baza pe noile studii științifice care le-au fost puse la dispoziție în acel moment.

Comisia a inclus în această legislație o dispoziție specifică de a solicita informații de confirmare solicitanților celor trei substanțe active, până la 31 decembrie 2014. Este important să reamintim că scopul informațiilor de confirmare solicitate, a fost confirmarea utilizărilor care erau încă permise și considerate ca fiind sigure. Evaluarea informațiilor de confirmare a fost inițiată fără întârziere. Concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au fost finalizate în octombrie 2016 și au fost identificate alte riscuri cu privire la utilizarea acestor substanțe.

Documentele în lucru actuale se bazează pe aceste concluzii și sunt discutate cu Statele Membre.

Așa cum am menționat înainte, vom continua să lucrăm la documentul de orientare a albinelor.

O punere în aplicare treptată a celui mai recent document de orientare este propusă prin Comunicarea Comisiei, care este momentan în discuție cu Statele Membre în cadrul Comisiei Permanente.

Observ în mod deosebit marile preocupări pe care aceste documente în lucru le ridică fermierilor români și vă asigur că le luăm în considerare cu atenție în evaluarea noastră.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Neonicotinoidele se fabrica in Germania,iar GERMANIA NU LE FOLOSESTE . De ce oare ?
    Le da d-lui Baciu si d-lui DAIA,pana s-or convinge si ei (celelalte 27 tari din UE s-au convins) ca pe langa albine otravesc si oamenii…

  2. puteți utiliza Diacellite Nutri înlocuirea insecticidelor chimice este un produs de mare pe care le folosim în Elveția, Franța, Polonia, Moldova. Educați-vă.

  3. N ar fi mai bine sa le dam lor neonicotinoidele?
    Probabil au mai multe Tanymecus decat noi, o apicultura si oameni mai sanatosi ca noi. Sa mai experimenteze si pe ei “neocotinoidele” cum zice un vasnic ministru al agriculturii. UE nu se va abtine sa dea derogare pt atati ani pan cand isi vor epuiza stocurile lor care ar trebui incinerate si costa mai mult decat sa ni le ofere ca titlu de ajutoare. Oricum Romania a ajuns pubela lor de gunoaie.

Scrie un comentariu