• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Ce spun LIDERII FERMIERILOR despre TERMENUL-LIMITĂ de la APIA și O EVENTUALĂ PRELUNGIRE!

    Roxana Dobre -

    Decizie a ministrului agriculturii, Petre Daea, așteptată de fermieri. Depunerea cererii unice în Campania APIA 2017 se pare că nu va avea în acest an nicio prelungire după termenul-limită de 15 mai când șeful de la APIA spune că ”vor fi trase obloanele la APIA”.

    O parte dintre fermieri îl contrazic și spun că legea este de partea lor măcar pentru o prelungire cu penalizări, prevedere semnată chiar de ministru. Multe voci spun că hotărârea de nestrămutat a ministrului este de bun augur pentru că va aduce subvențiile la timp, iar pe de altă parte, alți fermieri spun că se va lăsa cu multe procese îndreptate spre Ministerul Agriculturii. Dezavantajul este că în cazul în care fermierii vor câștiga, ministerul le plătește subvenție din bani proveniți de la bugetul de stat și nu din bani europeni.

    Agrointeligența-www.agrointel a vorbit astăzi, 9 mai, cu cei mai importanți lideri din agricultură pentru a vedea cum percep ei situația depunerii cererii unice în acest moment!

    Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Primăriile fac abuzuri și acolo trebuie să intervină Ministerul Agriculturii”

    Fermierii din Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR au reușit în mare parte să depună la APIA cererea unică pentru Campania 2017. Singura problemă cu care fermierii s-au confruntat a fost cea legată de abuzul primarilor din anumite localități care îi constrâng pe agricultori să achite impozitul datorat pentru terenul agricol care îl au în arendă, deci obligație ce revine proprietarului de teren.

    ”Dacă o luăm ca procent cred că în jur de 98% dintre membrii LAPAR și-au depus până la această oră cererea unică. Ceilalți încă mai au probleme foarte mari cu primarii care, nu toți edilii sigur ci doar o parte dintre ei, care merg din apus în apus și le condiționează înscrierea la APIA prin obligarea fermierului să plătească impozitele proprietarilor de teren (pentru fermierii care au terenuri în arendă n.r) ceea ce este nu numai un abuz, ci și o ilegalitate. Pe urmă, cei care au întârziat încă mai au probleme cu definitivarea contractelor pe pășune unde tot din cauza Consiliilor Locale și Primăriilor au întârziat licitațiile sau îi condiționează în fel și chip până la a plăti polițe politice, refuzând eliberarea adeverinței argumentând că nu m-ai votat, ai fost contra mea la alegeri. Adică cred că este o mare problemă cu acest sector. Ce-i drept procentul nu este foarte ridicat dar totuși există. În acest caz, repet, primarii au un comportament foarte abuziv. Sperăm ca și cei care au probleme de genul acesta să le rezolve până pe data de 15 mai”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Laurențiu Baciu.

    Conform ultimelor date furnizate de MADR au mai rămas peste 3,5 milioane de hectare pentru care să se depună cererea unică, în cele 7 zile rămase până la termenul-limită de 15 mai. Liderul LAPAR spune că suprafața rămasă este  mare, reprezentând 30 % din cea totală care ar trebui să primească subvenții în 2017. ”Este foartea mult, 3 milioane de hectare înseamnă 30 la sută din suprafața totală. Este drept că fermierii mari au fost repartizați printre ultimii când s-a făcut acel grafic de către APIA în care a fost fiecare fermier repartizat într-o anumită zi și oră. Eu sper să reușească toți fermierii să depună cererea unică pentru că producătorii agricoli mari sunt bine organizați și nu cred că vor fi probleme. Decât cele semnalate tot de ei în care întâmpină probleme cu autoritățile locale”, a mai punctat liderul LAPAR.

    În privința unei eventuale prelungiri a termenului de 15 mai, Laurențiu Baciu spune că ministrul a fost foarte categoric și nu ia în calcul o astfel de variantă. ”Ministrul a fost foarte hotărât și a zis că nu prelungește nici cu o oră măcar. Cred că mai degrabă Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să ia legătura cu Ministerul Administrației și într-un fel sau altul să îi oblige pe acei primari să respecte legea și să nu facă abuzuri pentru că a te condiționa cu ceva pentru eliberarea adeverinței este clar un abuz. Iar plata agentului economic a impozitului care îi revine proprietarului este o ilegalitate. Deci oficial nu poți să o faci, decât când spun ilegalitate adică aduci bani la negru și îi dai în numele lui Popescu lui Ionescu”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.

    Acesta a mai spus că ministrul este atât de hotărât încât își asumă și un eventual val de procese din partea fermierilor. ”Și ieri am discutat cu ministrul și nu am abordat problema depunerii cererii unice în perioada cu penalizări. Dar discuția a fost pe subiectul că până pe 15 mai trebuie să finalizăm. Și cu tot riscul, chiar așa s-a exprimat, să fie dat în judecată de toți fermierii nu mai prelungește cu o oră. Legea îi dă voie și Regulamentul îi dă voie!”, a conchis liderul LAPAR.

    Foto: Mediafax.ro – Mediafax Talks

    Emil Dumitru, PRO AGRO: ”Să sperăm că ne putem încadra în termenul de 15 mai. Vom cere prelungirea doar într-un caz de excepție”

    Și în Federația Națională Pro Agro, fermierii așteaptă eliberarea adeverinței care trebuie prezentată la APIA, de la primării. Emil Dumitru, președintele Pro Agro, spune că fermierii pe care îi reprezintă au reușit în mare parte să depună cererea unică, mai ales cei care dețin ferme mai mici unde nu sunt întâmpinate așa multe probleme.

    ”Unii au depus iar alții mai așteaptă de la primării să li se elibereze adeverința, deci doar să închidă cererea. Dar în mare măsură, în general în fermele mari, mai sunt de prelucrat unele date dar în fermele mai mici în mare măsură au depus. Să sperăm că termenul acesta de 15 mai este unul în care ne putem încadra. Principalele probleme de care s-au lovit fermierii au fost cele legate de eliberarea adeverinței de la primării și suprapunerile de teren cauzate de unele poziționări greșite a micului fermier care nu știe să identifice corect suprafațele”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.roEmil Dumitru.

    În privința suprafeței rămase încă nedeclarată în cererea unică, liderul Pro Agro spune că nu poate face un prognostic dacă APIA va putea să se încadreze în termen cu preluarea acestor suprafețe.  ”Trei milioane de hectare înseamnă foate mult. Deci asta înseamnă că este vorba despre o treime din suprafața agricolă declarată de către fermierii români. Pentru că noi depunem undeva pentru 9,4 milioane de hectare. Nu știu dacă fizic este timp să fie depuse cereri și pentru această suprafață pentru că nu suntem noi în măsură să evaluăm capacitatea agenției de plăți dacă se va încadra fizic în aceste 7 zile rămase până la termenul-limită de 15 mai”, a mai punctat Emil Dumitru.

    Referindu-se la o eventuală prelungire pentru depunerea cererii unice, până la 31 mai, Emil Dumitru  spune că Pro Agro ar putea să solicite o astfel de amânare doar ”în cazuri de excepție”. Acesta admite că doar dacă o să fie respectat acest grafic al depunerilor se poate ajunge și la o plată la timp a subvențiilor pentru Campania 2017. ”Dacă vor fi cazuri de excepție probabil că ministrul agriculturii își va asuma o prelungire dar, repet, numai într-un caz de excepție și nu de o regulă dacă vrem să respectăm termenele ulterioare pe ceea ce înseamnă verificarea administrativă, extragerea eșantionului de control, efectuarea controalelor și acordarea la timp a avansurilor și a plăților regulare. Deci aici este decizia exclusivă a ministrului Petre Daea dar sigur că și noi, în urma semnalelor pe care le vom primi din teritoriu, vom cere probabil pe cale de excepție prelungirea termenului”, a mai spus liderul PRO AGRO.

    Ionică Nechifor, Romovis: ”Întotdeauna oierii s-au încadrat în termen. Pentru noi nu se impune nicio prelungire”

    Pentru oieri, depunerea cererii unice a început de abia pe 20 aprilie, însă crescătorii de oi s-au mobilizat rapid și au depus în mare parte la APIA cererea unică.  Secretarul general al Romovis, și cunoscut crescător al rasei Karakul, Ionică Nechifor spune că pentru oieri prelungirea termenului nu este deloc avantajoasă. ”Nu avem o situație centralizată cu fermierii care au reușit să depună cererea unică dar noi vom reuși, întotdeauna ne-am încadrat în termen. Nu am avut probleme și chiar dacă am fost lăsați mai la urmă, repet, ne vom încadra în termen pentru că avem interesul foarte mare să ne prezentăm până în 15 mai deoarece noi așa reușim să facem și reforma la timp. Dacă luăm în calcul acele 100 de zile, noi la sfârșitul lunii august putem foarte bine să valorificăm reforma. Altfel dacă se prelungește ne ducem undeva în luna septembrie și poate chiar în octombrie ceea ce este un dezavantaj pentru noi”,  a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Ionică Nechifor.

    În privința problemelor pe care le-au întâmpinat oierii la depunerea cererii unice pentru Campania 2017, secretarul general al Romovis ne-a declarat că ”Nu se știa la nivel de inspector APIA că adeverința de la Asociație poate fi depusă până pe data de 30 august. Sigur, fermierul până atunci are posibilitatea să își achiziționeze acei berbeci cu certificat de origine sau berbeci care sunt în Registrul Genealogic (RG). Cei de la APIA aveau un fix al lor și nu vroiau să dea drumul la cerere până nu vedeau berbecii în baza de date. Ori era total greșit pentru că fermierul pentru acei berbeci pentru care trebuia să facă dovada că sunt în RG sau are certificat de origine și nu îl are momentan, el nu insistă să fie depus la subvenție și masculul. Nu avea nicio noimă iar cei de la APIA nu înțelegeau acest aspect pe care din fericire l-am clarificat ieri la videoconferința cu ministrul agriculturii, conducerea APIA și restul liderilor de asociații. Deci, chestiunea aceasta era valabilă doar pentru acei fermieri care solicită subvenții și pentru berbeci. Iar cei care nu solicită pentru berbeci, nu neapărat trebuie să îi aibă în RNE la momentul depunerii ci până în 30 august. Aceasta era principala problemă dar mari obstacole nu am întâmpinat deoarece oierii cunosc bine condițiile pentru subvenții din anii trecuți. Singura diferență sau noutate să îi spunem era raportul de un berbec la 35 de femele și să fie în RG, masculul”, a explicat Ionică Nechifor.

    Acesta a mai spus că din punct de vedere al oierilor nu se impune nicio prelungire pentru depunerea cererii unice în Campania 2017. ”Nu, la noi se va încadra toată lumea. Nu vom cere prelungire. Faptul că se lucrează și în week-end eu vă spun că se încadrează toată lumea și se rezolvă toate problemele. Nu am semnale din teritoriu de la fermieri că se impune vreo prelungire și dacă nu am înseamnă că lucrurile de derulează normal și în sectorul nostru”, a mai punctat liderul din Romovis.

    Claudiu Frânc, FNCBR: ”Fermierii trebuie ținuți în presiune ca să depună cererea la timp”

    Crescătorii de vaci de lapte nu au întâmpinat mari probleme în acest an la depunerea cererii unice doar pentru cei care sunt noi în schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) lucrurile au mers ceva mai greu la eliberarea adeverințelor de la asociațiile care dețin cartea de rasă. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spune că momentan nu deține o cifră a crescătorilor care au reușit să depună cererea dar acești sunt în termen chiar dacă pentru ei depunerea cererii a demarat pe 10 aprilie. ”La noi a fost mai greu pentru că am început târziu depunerea, pe 10 aprilie, și pentru zootehnie cererea este complexă. Aici avem un pic de întârziere și eu cred că se va aglomera acum pe finalul campaniei la APIA. Nu avem o cifră exactă a crescătorilor de vaci de lapte care au depus cererea pentru că nici APIA nu cred că are o statistică momentan. Sigur avem niște probleme cu eliberarea adeverințelor de către registrele genealogice pentru noii veniți în schema de sprijin cuplat, fapt ce întârzie puțin procesul de depunere a cererilor. Dar din câte am discutat și astăzi cu colegii din țară se mișcă destul de bine registrele și sperăm că în 2-3 zile să primească toți fermierii adeverințele pentru a beneficia de sprijinul cuplat la vaca de lapte”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Claudiu Frânc.

    Se impune sau nu o prelungire a termenului? ”Eu cred că va fi această perioadă în care să poată veni fermierii pentru că, sigur, domnul ministrul vrea un lucru bun și anume să se încheie foarte repede campania ca să poată face controlul preliminar, să se extragă eșantionul astfel încât până în 1 octombrie să avem controalele finalizate și să putem primi avansul, iar din decembrie plățile regulare. Sigur, deocamdată ceea ce nu s-a modificat în ordin este acel termen de 20 de zile în care fermierii pot depune cu penalități de 1 la sută pe zi. Ordinul este în vigoare dar momentan cred că este bine ținută presiunea pe fermieri care să se ducă la APIA cât de repede ca să ne putem încadra în termen pentru primirea banilor la timp”, a mai punctat Claudiu Frânc.

    Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne (ACBR): ”Am solicitat prelungirea termenului dar cererea ne-a fost respinsă”

    Pentru crescătorii de vaci de carne, depunerea cererii unice pentru Campania 2017 a început la jumătatea lunii aprilie, deci cu o lună și jumătate mai târziu decât pentru fermierii din vegetal. Și asta nu pentru că crescătorii nu au dorit să meargă la APIA ci motivul a fost că de abia atunci a funcționat și modulul pentru zootehnie care făcea posibilă primirea cererilor.

    Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne (ACBR), spune că depunerile la APIA se vor aglomera extrem de mult pe ultima sută de metri iar stilul acesta de lucru heirupist nu face bine nimănui. ”Și noi la asociație am avut zile în care am plecat spre casă la ora 2 dimineața. Nu este în regulă! Am văzut că și la APIA au avut loc evenimente tragice ceea ce clar nu este bine. Noi ca procent al celor care au depus nu știm dar avem informații cu numărul celor care au cerut adeverințe pe SCZ, adică aproape 100 de adeverințe avem noi eliberate pentru cele două rase pentru care deținem noi registrul respectiv Charolaise și Limousine. Probleme la depunerea efectivă a cererii nu am avut și nu am primit semnale din țară ce fermierii noștri ar fi avut obstacole. De ieri ne-am mai semnalat colegii că începe să se aglomereze la centrele APIA tocmai din cauza faptului că și adeverințele de la RG la celelalte rase, cele de lapte, au venit în ultima perioadă. Aici procedura de eliberare a adeverinței, la carne și lapte, este ceva mai complicată în sensul că până la obținerea documentului trebuie actualizată baza de date, introduse absolut toate animalele, introduse fătările care sunt în curs de multe ori. Și fermierii mai întârzie cu aceste declarații și practic”,  a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Dumitru Grigorean.

    Acesta spune că în numele asociației pe care o conduce a cerut ministrului agriculturii o prelungire a termenului dar acesta cerere a fost, verbal momentan, respinsă. ”Noi am bănuit din estimările pe care le-am făcut că o să fie o aglomerație foarte mare în ultima săptămână fapt pentru care am solicitat și prelungirea termenului-limită. Am făcut o solicitare către domnul ministru pe care am trimis-o duminică iar dumnealui m-a sunat personal și mi-a spus că din punctul său de vedere nu se justifică cererea din moment ce ne-a atenționat prin declarații publice că nu va fi o prelungire. Nu am primit încă răspunsul pe cale oficial dar acesta a fost mesajul. Și ieri în videoconferință, unde am fost și noi invitați, ministrul a spus clar că nu se vor mai putea depune cereri după data de 15 mai”, a mai punctat liderul crescătorilor de vaci de carne.

    Mai mult, Dumitru Grigorean a atras atenția că în prezent se află în vigoare un ordin pe care chiar ministrul Petre Daea îl semnează și care permite fermierilor depunerea cererii unice pentru o perioadă de 25 de zile de la termenul-limită, cu o penalizare de 1 la sută pe zi.  ”Noi care suntem simplu crescători de animale și unii dintre noi reprezentanți ai acestor, nu avem pretenții să știm toate amănuntele legislative. Dar ieri după videoconferința cu ministrul agriculturii am recitit Ordinul 619 modificat prin Ordinul 44 și am constat că articolul 5 are o prevedere, semnată chiar de ministrul Petre Daea, care spune foarte clar că data-limită de depunere a cererii unice este 15 mai și în continuare se pot depune cereri și după acest termen timp de 25 de zile calendaristice cu penalizare de 1% pe zi. Aceeși formulare am găsit-o și în ordinul 45 care se referă la modelul de cerere. Deci am constat că în două ordine în vigoare în acest moment în România, semnate de domnul ministru Petre Daea, se spune că depunerea cererilor se poate face și după data de 15 mai, repet, cu penalizare, a mai punctat Dumitru Grigorean.

    Pentru o informare cât mai bună am verificat cele spuse de fermier și vă punem la dispoziție o copie a prevederii la care acesta face referire.

    Mai mult, am verificat în Monitorul Oficial care este stadiul Ordinului nr.44/2017 publicat în data de 28 februarie 2017 și semnat de ministrul Petre Daea iar acesta este ”în vigoare”.

    Mary Pană, președintele ACEBOP: ”Fermierii să rămână calmi și să se prezinte la APIA cu dosarele făcute”

    La Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, președintele Mary Pană a transmis în teritoriu mesajul ministrului Petre Daea de a nu se prelungi termenul de 15 mai pentru depunerea cererii unice. ”De data aceasta, aș spune că situația creată este undeva la mijloc, între fermieri și APIA. Astfel, fermierii depind de documente pe care trebuie să le primească de la DSV, de la Registru. Pe această cale dac un apel către instituții și deținătorii de registre să elibereze cât mai rapid documentele pentru crescători ca ei să se încadreze în timpul anunțat de domnul ministru. Fermierii să fie liniștiți și să se prezinte la APIA calmi, cu dosarele făcute. Ce trebuie să remarcăm este că din cei care au depus cererile până acum, cei mai mulți fermieri sunt mici, în timp ce o mare parte din fermierii mari nu s-au prezentat încă la APIA sau nu au finalizat procedurile. Aici aș puncta și faptul că sunt și unii fermieri care așteaptă fătări în fermă pentru a declara efectivele finale”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. Mary Eugenia Pană, președintele ACEBOP.

    Vă reamintim că săptămâna trecută, comisarul european Phil Hogan a anunțat că statele care întâmpină probleme și estimează că termenul de 15 mai este prea strâns pot cere o prelungire a perioadei de depunere fără penalizări cu până la patru săptămâni, adică până pe 15 iunie, pentru a permite unui număr cât mai mare de beneficiari să acceseze integral plățile directe.

    Până la această oră, nu există informații că România ar fi solicitat o prelungire a termenului de depunere a cererii unice în Campania 2017. Astfel, termenul-limită valabil pentru depunerea fără penalizare a documentelor este luni, 15 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial