TVA ZERO în AGRICULTURĂ: Ce se întâmplă cu PROIECTUL PENTRU FERMIERI!
Roxana Dobre -Veste bună pentru fermieri! Proiectul care prevedea TVA zero la sută pentru produse și servicii din agricultură va fi aplicat pentru producătorii agricoli chiar dacă momentan este amânat, data de punere în practică fiind 1 martie 2017. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, spune că, deși proiectul de lege se află în sarcina Ministerului Finanțelor, nu s-a renunțat la proiect. De la 1 august 2016 TVA-ul este 9% pentru livrările de îngrășăminte și pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice sectorului agricol.
”Proiectul de lege nu este făcut de Ministerul Agriculturii dar eu vă spun ce ne transmit cei de la Finanțe. Noi (România n.r) avem dreptul la două cote reduse față de cota standard. Deci ai cota standard de TVA și ai dreptul să alegi două cote reduse. România a ales 9 % și 5 %, după cum s-a aplicat în cazul ziarelor, a medicamentelor, a serviciilor hoteliere, etc. În momentul în care a venit și cu cota zero la sută automat trebuie renunțat la una din cele două cote deja notificate. Ministerul de Finanțe, din câte am înțeles, a făcut documentele necesare de a renunța la acel 5 % astfel încât să îl ducă la 10 %. Dar sigur, Comisia Europeană nu răspunde imediat ci trebuie să analizele exact despre ce este vorba. Nu este o renunțare ci o așteptare a decizie venite din partea Comisiei Europene”, a punctat oficialul de la MADR în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.
Vă reamintim că reducerea de TVA în agricultură trebuia să fie aplicată începând de la 1 martie 2017. Acesta era termenul-limită până la care actualul Guvern ar fi trebuit să dea o decizie prin care fermierii să nu mai plătească TVA pentru toate materiile prime și serviciile din agricultură, măsură ce ar avea un impact bugetar anual de 170 de milioane de lei.