Locuri de muncăŞtiri agricole

LEGEA ZILIERILOR a fost promulgată! CE REGULI SE SCHIMBĂ pentru LUCRĂTORII CU ZIUA!

Lege pentru zilieri, promulgată de Președintele României! Șeful statului a dat undă verde, miercuri, 17 mai, legii care prevede prelungirea perioadei în care se prestează muncă zilieră de la 90 la 180 de zile cumulate într-un an calendaristic pentru activitățile din domeniul creșterii animalelor. Astfel, șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

”Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, prevede legea.

Legea mai prevede că trebuie să se plătească zilierului remunerația cuvenită prin orice mijloc de plată admis de lege la sfârșitul fiecărei zile.

Plata remunerației poate fi realizată și cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care angajarea depășeste 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar.

Tot miercuri, șeful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene și a Legii pentru modificarea art. 456 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Sursa: Agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 3 euro ora de munca. Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite. Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca. Stabilirea programului de munca si plata
  pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii,
  dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca Romanii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor.Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege. Rusine celor care isi bat joc de asistatii sociali. Dle presesedinte in agricultura trebuie legi clare si urmarite indeaproape aplicarea lor.

 2. Ce dracu de lege ati modificat iar,rezolvati ajutoarele sociale si o sa aveti si zilieri.In comuna Laslea/Sibiu beneficiarii de ajutor social(o divizie de oameni) au fost opriti de la munca,ca zilieri,pe motiv ca li se taie ajutorul social daca le gaseste calculatorul in sistem.Asa ce rost mai au aceste legi,care oricum sunt destul de ambigue,daca tot nu gasim oameni care vor sa munceasca?Le dati ajutor social din banii munciti de noi si inventati legi pentru muncitori zilieri din “Gradini botanice”?

 3. Stimata Doamna Mariana si Stimate domn Eusebiu

  Eu nu stiu unde lucrati dvs., dar mi se pare ca vorbiti din carti. O mare parte din oamenii de la tara nu vor sa munceasca!!! Si in cazul meu nu vorbesc de salariu minim, ci peste, si in plus prime si alte avantaje. Eu am cautat un inginer tanar o jumatate de an…ghiciti ce? Nimeni nu a venit sa se angajez. Pe un pachet salarial foarte atractiv, prime si masina. Asa ca va rog sa mai lasati comentariile acestea mizere, pentru ca mai citesc si oameni care nu au legatura cu agricultura si va cred pe cuvant dupa aceea. Mentionez ca lucrez peste 2000 ha, am si ferma zootehnica si 25 de angajati cu contract de munca. Si apropo: am cel putin 3 controale de la ITM in teren anual, asa ca nu-mi permit sa am pe nimeni in ferma care nu e angajat, sau ce putin pe registrul de zilieri.
  Si da exista agricultori in Romania care lucreaza responsabil terenurile, isi respecta angajtii, dau de munca oamenilor cinstiti si loiali care vor sa munceasca si cotizeaza puternic la bugetul statului. Dar de ce sa le recunoastem meritele, nu? Sa dam in ei, sa ii daramam ca asa stiu sa faca toti neumultumitii, invidiosii si puturosii.

 4. Asta e o frectie la un picior de lemn. Veniti domnilor guvernanti cu solutii viabile pentru satul romanesc. Tinerii nu mai sunt atrasi de satul natal toti fug in lumea larga .Unde sunt locurile de munca din agricultura ? Daca sunt cca 1 milion de fermieri la noi in tara si fiecare ar avea minim cate 2 angajati ar fi minim 2 milioane de locuri de munca in mediul rural. In agricultura se practica munca la negru deoarece e mai practic pentru fermieri . Zilierii sunt ca hartia igienica te folosesti de el apoi il arunci la gunoi. De aia arata satele cum arata parasite imbatranite si sortite saraciei crunte . De unde au fermierii bani de utilaje de sute de mii de euro ? Masini scumpe sau tot felul de arogante ? Si nu au bani sa angajeze un amarat cu salariul minim ca paznic sau muncitor prin curte . Trebuie demarate controale ample in teren iar cine a incasat subventii de a lungul anilor fara sa aiba minim 1 angajat sa dea toti banii pe subventii inapoi. Trebuie luate la control averile fermierilor si facute publice rezultatele. NU este posibil ca un fermier cu cateva sute de ha sa acumuleze averi colosale . Oare numai ei muncesc in tara asta ? Un om de rand plateste toata viata pentru o locuinta iar fermierii au facut averi prin tot felul de mijloace cum ar fi trecerea terenurilor pe numele copiilor sau a amantelor. Pana nu vine cineva cu o mana de fier la conducerea agriculturii romanesti si va taia in carne vie nu se face dreptate.

  1. Mariana..Mariana!! De ce nu te apuci de agricultură!! Sa vezi cum se fac banii aici!! Din tribună..mîncînd semințe si scuipînd vecinii..e uşor sa ti dai cu părerea!!

  2. ce te opreste cucoana sa fii si tu un fermier cu jeep si nu o oraseanca frustrata si nesatisfacuta????????????

Scrie un comentariu