• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANUNȚ IMPORTANT pentru TOŢI CRESCĂTORII DE ANIMALE!

  Roxana Dobre -

  Anunțul important pentru toți crescătorii de animale din România! Un mesaj important pentru producătorii zootehnici care odată cu aplicarea lui, pot salva animalele din explotații. Pe fondul avertizărilor meteorologice, care anunță temperaturi caniculare ce depășesc 30 de grade Celsius, Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o serie de recomandări pentru proprietarii de animale care au obligaţia de a le asigura acestora „protecţie şi bunăstare” prin măsuri menite să evite apariţia stresului termic asociat caniculei.

  ANSVSA precizează într-un comunicat de presă că cea mai importantă în această perioadă este asigurarea necesarului zilnic de apă pentru animale, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

  Iată graficul de care trebuie să țineți cont în fermele dumnevoastră:

  -Vaci pentru lapte: 38-52 litri;
  -Bovine: 38 litri;
  -Cai: 20-45 litri;
  -Porci: 4-11.5 litri;
  -Ovine: 6 litri
  -Păsări de curte: 0,5 litri.

  ANSVSA precizează că necesarul zilnic variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate. În plus, fermierii trebuie să asigurare un adăpost corespunzător pentru animale, cantităţi suficiente de apă şi de furaje, o bună funcţionare a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică.  În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25º Celsius.

  Atenție! Având în vedere că în această perioadă fermierii participă în număr mare la târgurile în care se comercializează animale trebuie să țină cont de o serie de reguli. Potrivit ANSVSA, padocurile în care sunt ţinute animalele trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

  Animalele trebuie să aibă constant apă şi furaje, precum şi surse alternative de alimentare cu apă. Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate, şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

  Foarte important! La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar. În cazul în care animalele sunt ţinute afară, deţinătorii de animale trebuie să asigure umbrare şi jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

  Și administraţiile locale au obligații

  Administrațiile locale pe teritoriul cărora se află animale în transhumanţă trebuie să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. În plus, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Administraţiile locale trebuie să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

  În cazul în care animalele de companie sunt ţinute afară, este important să li se asigure apă potabilă şi adăpost împotriva razelor solare. O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Curiozități despre miere: 10 lucruri importante despre mierea de albine Micii fermieri cer socoteală la MADR: Cum s-a plătit cotizația la COPA-COGECA fără un ordin cu criterii de selecție? Ce sfat le dă consilierul ministrului Oros colegilor apicultori

  Ultimele știri

  S-a votat! Fermierii de peste 40 de ani – acces mai ușor subvenții și fonduri europene! Plafonarea subvențiilor, adoptată cu excepții de Parlamentul European. Ce opțiuni are România! S-a votat la Bruxelles! Cum se distribuie subvențiile APIA către fermieri în noua PAC

  Căutare în articole