Ştiri agricole

CONFERINȚA LAPAR 2017: Odată cu cadastrarea, trebuie făcută și O REFORMĂ A LEGII PROPRIETĂȚII!

Cadastrarea terenurilor agricole ar trebui realizată la comun cu o reformă a proprietății care să schimbe efectele Legii 18/1991, care împărțea hectarele în parcele, este de părere inginerul Nicolae Sitaru, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Declarațiile au ost făcute în cadrul Conferinței Naționale a Agricultorilor LAPAR 2017.

Nicolae Sitaru spune că o astfel de măsură pe piața funciară ar putea simplifica crearea de noi exploatații în cazurile terenurilor cu o istorie alambicată a succesiunii, și că ar fi simplă de realizat, fără a angrena cheltuieli majore din partea statului.

Ar trebui să susținem și măsuri care nu ar costa nimici dacă s-ar face niște reguli mai simple și mai clare. Odată cu cadastrarea, ar trebui făcută obligatoriu și o reformă a proprietății. Sunt 26 de ani de la Legea 18/1991, o lege aberantă care a făcut ca o suprafață de un hectar să fie împărțită în cinci parcele. Trebuie să ținem cont că în unele situații sunt și două succesiuni făcute la rând, iar cele douăzeci de parcele s-au transformat din 20 de arii în 5 arii, și sunt situații în care un proprietar de teren are 50 de cm într-o solă. Deși pare o chestiune simplă, pare să nu ia nimeni în seamă că odată cu cadastrul ar fi trebuit să se facă o reformă a legii proprietății. S-ar fi emis niște titluri noi, în baza titlurilor vechi, dar de data asta pe o singură parcelă. Cum vreți să aducem un om care a învățat să cultive căpșuni în Spania, pe cele 5-10 hectare, dacă el le are în cinci locuri. N-ar fi mai normal ca el să le aibă într-un singur loc și acolo să-și facă o exploatație? Cum vreți ca o fermă mare să-și comaseze terenurile, fermierul respectiv nu ar avea liniște până să își asigure irigațiile pe cheltuială proprie. Cred că statul român ar cheltui puțin dacă ar înfăptui o reformă care devine din ce în ce mai necesară. S-ar face economie la timp, bani și de toate, a declarat Nicolae Sitaru.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu