ATONIK® – BIOSTIMULATORUL PRODUCŢIILOR MARI LA FLOAREA SOARELUI
agrointeligenta.ro -Obţinerea unor producţii constante, cât mai apropiate de potenţialul genetic al hibrizilor şi a unui răspuns cât mai favorabil al plantelor la aplicarea în sol a îngrăşămintelor chimice, pornind de la culturi cu o bună stare fitosanitară şi cu procese fiziologice nealterate de diverşi factori de stres abiotic, constituie obiectivul principal al activităţii de producţie vegetală. Pentru atingerea acestui obiectiv, la cultura de floarea-soarelui, cultivatorii au la îndemână o serie de metode, bazate pe produse şi tehnologii, dintre care cele mai importante sunt: testarea şi alegerea celor mai potriviţi hibrizi, adaptaţi condiţiilor pedo-climatice şi tehnologice din fermă şi aplicarea celor mai moderne tehnologii de cultură, cu menţiunea că protecţia plantelor, fertilizarea şi aplicarea de stimulatori de bioprocese constituie cele mai importante verigi tehnologice.
Sterilitatea florilor din centrul calatidiului reprezintă unul dintre factorii restrictivi pentru producţia culturilor de floarea soarelui. Fecundarea poate fi influenţată negativ de temperaturile de peste 20-30ºC şi de prezenţa secetei în perioada înfloritului. Pentru o înflorire şi o fructificare corespunzătoare, temperatura optimă este de 20…24ºC. Dacă în această perioadă se instalează căldura excesivă, eventual asociată cu secetă, polenizarea şi fecundarea sunt afectate. De asemenea, se produce o scădere a conţinutului de ulei şi de acid linoleic din seminţe.
La cultura florii soarelui, ATONIK® este biostimulatorul care, printre alte efecte fiziologice benefice, asigură o mai bună fecundare, prin creşterea tubului polinic şi implicit un procent mai mic de seminţe seci, în centrul calatidiului. Bineinţeles, toate acestea vor determina sporuri de producţie, semnificativ peste nivelul de investiţie.
La floarea soarelui, biostimulatorul ATONIK® se aplică în doză de 0,6 L/ha, începând cu stadiul de 6 perechi de frunze până în stadiul de apariţie a butonului floral şi cât mai aproape de această fenofază, de preferat împreună cu un îngrăşământ foliar.
Compania Aectra Agrochemicals SRL recomandă aplicarea biostimulatorului ATONIK®, împreună cu îngrăşământul foliar pe bază de bor, Fertiboron, în doză de 2 L/ha. Pentru această recomandare, s-a ţinut cont de efectele fiziologice ale borului asupra plantelor şi anume, formarea pereţilor celulari, germinarea şi alungirea tubului polinic şi participarea la metabolismul şi transportul glucidelor în plantă. Practic, aplicate împreună, cele două produse agrochimice vor determina o potenţare a proceselor de nutriţie şi biostimulare a plantelor de floarea soarelui.
Datorită formulării sale superioare şi a formulei chimice unice, bazată pe 3 fenoli (ortonitrofenolat de sodiu 0.2%, paranitrofenolat de sodiu 0.3%, 5-nitroguaiacolat de sodiu 0.1%), deosebit de activi, din punct de vedere fiziologic, biostimulatorul ATONIK® influenţează întregul metabolism al plantelor de floarea soarelui, acţionând prin mai multe mecanisme, după cum urmează:
– stimularea activităţii nitrat-reductazei, o enzimă foarte importantă pentru accesibilitatea/utilizarea azotului de către plante. Nitrat-reductaza catalizează reducerea nitraţilor la nitriţi, această reacţie chimică fiind deosebit de importantă pentru producerea de proteine în plante.
– stimularea creşterii plantelor prin modificarea activitătii enzimelor specifice antioxidante, cum ar fi superoxid dismutaza (SOD), catalaza (CAT) si peroxidaza (POX). Aceste enzime cu rol antioxidant sunt implicate în absorbţia speciilor reactive de oxigen (ROS), cum ar fi peroxidul de hidrogen (apa oxigenată, H2O2), hidroxilul (-OH) si oxigenul (O2). Speciile reactive de oxigen (ROS) sunt capabile să atace polizaharidele, proteinele şi acizii nucleici din plante. Dacă în ţesuturile vegetale se produce o cantitate mai mare de ROS decât cea metabolizată, în plante va apărea un stres oxidativ.
– inducerea de schimbări considerabile în expresia unor gene implicate în creşterea şi dezvoltarea plantelor, atât vegetativă cât şi generativă, fotosinteza, sinteza de hormoni vegetali şi răspunsul de apărare a plantelor împotriva diferiţilor factori de stres, făcându-le mai active.
– creşterea suprafeţei de asimilaţie, la frunzele superioare.
– creşterea conţinutului total de clorofilă.
– creşterea intensităţii procesului de fotosinteză.
– scăderea rezistenţei stomatelor, ceea ce favorizează absorbţia foliară şi schimburile de gaze si apă.
– creşterea intensităţii transpiraţiei.
– creşterea cantităţii de apă absorbită de către rădăcini.
– creşterea conţinutului de hormoni vegetali, lignină, proteine, carbohidraţi şi elemente minerale.
– creşterea activităţii enzimatice.
– amplificarea mişcării citoplasmei în celula (streaming citoplasmatic), ceea ce influenţează pozitiv transportul substanţelor nutritive şi al enzimelor în interiorul celulei.