Bursa de cereale 2019Ştiri agricole

Bursa agricolă 2017. Prețuri pentru grâu, porumb și rapiță la final de mai

Bursa agricolă cu scăderi semnificative pentru preţul grâului la finele lunii mai. Datele oficiale publicate de Ministerul Agriculturii pentru pieţele reprezentative de cereale indică o prăbuşire cu până la 27 de euro pentru tona de grâne pentru panificaţie. Nu sunt veşti mai bune nici pentru cultura de rapiţă în care fermierii îşi pun speranţele pentru salvarea anului agricol.

Culturile se prezintă bine la acest moment în câmp. Cerealierele de toamnă sunt în perioada de alungire a paiului, de burduf, înspicare și înflorire. Sunt multe locuri în țară în care s-a ajuns la maturitatea în lapte.

Fermierii spun că suprafețele se prezintă bine în cea mai mare a țării, ceea ce îi face să fie optimiști pentru o recoltă bună.

Din păcate, prețurile nu sunt la fel optimiste. Față de săptămâna trecută, grâul de panificația e cunoscut scăderi importante. Numai în Oltenia, grâul de panificație a câștigat în ultima săptămână nu mai puțin de 17 euro pe tonă.

PREȚ MEDIU GRÂU PANIFICAȚIE
BANAT: 136,02 euro/tonă. Scădere de 6 euro/tonă
MUNTENIA: 137,99 euro/tonă. Scădere de 27 euro/tonă
OLTENIA: 161,56 euro/tonă. Creștere de 17 euro
PORT CONSTANȚA: 190 dolari/tonă. Scădere de 4 dolari/tonă

Speranțele mai rămân la rapiță, acolo unde în câmp continuă apariția inflorescențelor, înflorirea, formarea silicvelor și a boabelor.

În privința prețurilor, la Bursa de la Paris, cotația pentru semințele de rapiță a fost ieri, pe 24 mai, de 360,50 de euro pe tona livrată în luna august, cu tendință de scădere. Prețul pentru cine poate face livrarea în luna noiembrie este de 364,75 euro pe tona de oleaginoasă.

Preț RAPIȚĂ
MATIF 24 mai 2017: 360,50 euro/tonă cu livrare în august

În cazul porumbului, preocuparea fermierilor este acum combaterea buruienilor și a dăunătorilor. Culturile răsărite se prezintă bine și plantele sunt în faza de înfrunzire în cele mai multe regiuni ale țării. Nu este însă niciodată prea devreme să se facă analiza prețului de valorificare.

PREȚ MEDIU PORUMB
BANAT: 136,99 euro/tonă. Scădere de 5 euro/tonă
MUNTENIA: 142,04 euro/tonă. Scădere de 2 euro/tonă
OLTENIA: 135,42 euro/tonă. Scădere de 2 euro/tonă
PORT CONSTANȚA: 178 dolari/tonă. Scădere de 5 dolari/tonă

Iar în privința producțiilor, acestea depind încă mult de evoluția culturilor în perioada următoare. Iar agricultorii se bucură de fiecare ploaie curată care îi ajută culturile cu necesarul de apă în sol.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!