• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VESTE EXCELENTĂ: Subvenția de 6.000/EURO PE HECTAR se plătește și în 2018!

  Roxana Dobre -

  Agenția de plăți are o veste bună pentru fermieri. Anul acesta va fi reluat un ajutor de stat extrem de important pentru producătorii agricoli, mai ales pentru cei care au terenuri care nu sunt foarte productive și nu permit efectuarea unei activități agricole profitabile.

  Românii care vor să îşi transforme în păduri terenurile lăsate în paragină, păşunile sau chiar şi pe cele agricole, au şansa de a câştiga 6.000 de euro la hectar datorită programului ”Prima împădurire”. Este vorba despre Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire”, aferentă submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul PNDR 2014-2020.

  Statul vine în ajutorul acestor agricultori și reia programul de Primă împădurire prin care se acordă sume importante de bani pentru creaarea de suprafețe împădurite. Important de reținut este că agricultorii trebuie să efectueze lucrările de împădurire din bani proprii urmând ca APIA să le restituie ulterior banii și investiți dar să le și plătească o primă anuală timp de 12 ani de zile!

  Informații referitoare la sprijinul acordat Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă deținătorilor de terenuri agricole, în baza unui angajament pentru o perioadă de 12 ani și vizează crearea de:

  ●Trupuri de pădure,
  ●Perdele forestiere de protecție.

  Beneficiarii schemei de ajutor de stat care doresc împădurirea de terenuri proprietate a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1.

  Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei este de 7.000.000 euro. Suprafețele terenurilor propuse spre împădurire trebuie să fie de cel puțin 1 ha pentru trupurile de pădure și de cel puțin 0,5 ha pentru perdelele forestiere.

  Atenție! Terenurile din categoria pajiştilor naturale permanente (cu excepția celor afectate, conform proiectului tehnic de împădurire, de fenomene de degradare a solului), precum și terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agro-mediu şi climă (Măsura 10) și agricultură ecologică (Măsura 11), nu sunt eligibile pentru sprijin.

  Pași de parcurs pentru accesarea schemei de ajutor de stat

  1. Etape premergătoare depunerii cererii de sprijin
  ► Identificarea cu sprijinul APIA a suprafeţelor care urmează a fi împădurite,
  ► Elaborarea proiectului tehnic de împădurire de către persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate (costurile aferente acestor servicii se vor plăti la prima cerere de plată),
  ► Obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru proiectul tehnic de împădurire.

  2. Etape aferente depunerii cererii de sprijin, selectării beneficiarilor și semnării angajamentelor
  ► Depunerea cererii de sprijin la centrele județene APIA,
  ► Evaluarea cererii de sprijin de către experții APIA,
  ► Selecția beneficiarilor în funcție de punctajul acordat (în cazul în care valoarea proiectelor depuse depășește alocarea financiară a sesiunii),
  ► Semnarea angajamentelor de către beneficiarii selectați.

  3. Etape aferente implementării angajamentului
  ► Demararea lucrărilor de împădurire (numai după semnarea angajamentului),
  ► Depunerea anuală a cererilor de plată pentru solicitarea sprijinului,
  ► Verificarea administrativă și pe teren de către APIA/Garda Forestieră a lucrărilor efectuate și a respectării condițiilor prevăzute în angajament,
  ► Plata către beneficiar a sprijinului.

  De reținut! În sprijinul potențialilor beneficiari, APIA a dezvoltat o aplicație electronică pentru depunerea online a cererii de sprijin. Aceasta poate fi accesată din pagina principală a siteului APIA www.apia.org.ro şi este însoţită de instrucţiuni de utilizare. Informațiile detaliate pentru accesarea schemei de ajutor de stat pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA, respectiv în Ghidul solicitantului și documentele de implementare publicate pe site-ul APIA –www.apia.org.ro.

  Atenție! Lansarea sesiunii 3 de depunere a cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat este planificată pentru luna IUNIE 2018.

  Ce bani pot încasa beneficiarii

  Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costuri standard pe hectar pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit agricol, după cum urmează:

  ● Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, care acoperă şi costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire și împrejmuire a plantației, denumită Prima 1,
  ● Prima anuală acordată pe unitatea de suprafață, pentru acoperirea costurilor de întreţinere (maximum 6 ani) și îngrijire a plantaţiei forestiere (maximum 2 ani), precum şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, pentru o perioada de 12 ani, denumită Prima 2.

  Proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul „Prima împădurire” vor primi în primul an, la înfiinţarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar, iar în următorii ani vor primi câte 2.700 de euro de hectar pentru întreținere.

  * Beneficiarii care sunt eligibili pentru orice componentă a Primei 2 trebuie să respecte normele privind eco-condiționalitatea pe toate terenurile agricole aparținând exploatației agricole și pe toată perioada angajamentului.
  ** Numai beneficiarii deţinători de terenuri agricole, încadraţi în categoria fermierilor activi la momentul depunerii cererii de sprijin, pot beneficia de compensația pentru acoperirea pierderilor de venit agricol.

  Cost proiectare = VB + n x VM x 2%, (formula 1)
  unde:
  VB – costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de împădurire pe suprafața minimă admisă – 590 (euro) n (ha) – numărul total de hectare propus pentru împădurire în cadrul proiectului
  VM (euro) – costul mediu național de împădurire a unui hectar – 8.889 (euro)

  Exemplu: În cazul realizării unei plantații forestiere în suprafață de 10 ha, sprjinul financiar pentru elaborarea proiectului tehnic de împădurire va fi de 2.367,8 euro (590 euro + 10 ha x 8.889 euro x 2%)

  Citiți și:

  PRIMA ÎMPĂDURIRE. Cum se pot accesa FONDURILE pentru PLANTAȚII FORESTIERE PE TERENURI AGRICOLE ȘI NEAGRICOLE!

  FERMIERI, PREGĂTIȚI CERERILE pentru APIA! 50 de milioane de euro – LA PLATĂ DIN 20 AUGUST!


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria