• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR CONTINUĂ RAZIILE!

    agrointeligenta.ro -

    MADR continuă raziile și nu iartă pe nimeni care nu este în acord cu legislația în vigoare! Echipele de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au efectuat razii în 15 piețe agroalimentare din București în perioada 23-29 mai, aplicând peste 100 de amenzi în valoare de 77.800 de lei, se anunță într-un comunicat emis către Agrointeligența – www.agrointel.ro. Acțiunile de control vor continua și în alte piețe mai mici din București, anunță MADR.

    În cadrul raziilor au fost descoperite și 240 de certificate de producători suspecte, care vor fi verificate în sensul respectării procedurilor legale în teren și la sediul primăriilor emitente.

    În urma controalelor, MADR a concluzionat că producătorii români ”nu întâmpină probleme în ceea ce privește spațiul de desfășurare disponibil în piețe deoarece au fost disponibilizate spații distincte pentru comercializarea de fructe și legume autohtone”.

    De asemenea, ministerul a anunțat că raziile vor continua în piețe mai mici din Municipiul București ”până la instaurarea unui climat adecvat pentru ca producătorii agricoli să-și poată comercializa produsele proprii”.

    Redăm mai jos comunicatul integral emis de MADR în cursul zilei de marți:

    În perioada 23-29 mai 2017, echipele de control din cadrul MADR au continuat verificările privind respectarea prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, în piețele agroalimentare din sectoarele Municipiului București. Au fost controlate 15 dintre piețele agroalimentare mari din București, iar ca urmare a acestor controale se constată o îmbunătățire considerabilă a modului de etichetare ,respectiv a modului de organizare a spațiilor distincte alocate producătorilor persoane fizice.

    Obiectivele principale ale acestor acțiuni de control constau în:
    Asigurarea unui procent minim de spații de vânzare distincte, în proporție de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria/ferma proprie;
    Etichetarea conformă a tuturor loturilor de legume și fructe expuse în piețe prin indicarea informațiilor cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și evident, a prețului de vânzare;
    Existența unui atestat de producător eliberat în condițiile legii și a documentelor de proveniență, în cazul comercianților.

    De la începutul acțiunii de control, echipele de inspectori au verificat un număr total de 5.531 operatori, dintre care 4.598 producători agricoli și 918 comercianți. Echipele de control au realizat verificări zilnice, o parte dintre aceștia fiind controlați succesiv, având în vedere prezența permanentă în piețe.

    Pe parcursul acțiunii de control s-au aplicat în totalitate 108 sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 77.800 lei atât administratorilor de piețe, cât și comercianților care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor.

    Echipele de control au constatat existența unui număr de 240 de atestate de producător, care ridică suspiciuni în ceea ce privește respectarea prevederilor legale, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a început, împreună cu Direcțiile pentru Agricultură Județene și a municipiului București, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât și în teren, la producătorii agricoli.

    Ca urmare a acțiunilor întreprinse în această săptămână, spațiile de vânzare alocate conform legii pentru producătorii agricoli, persoane fizice, au fost delimitate în mod distinct în toate piețele controlate, acestea fiind semnalizate corespunzător.

    La momentul actual producătorii nu întâmpină probleme din cauza lipsei spațiului de desfacere a produselor din gospodăriile proprii, având în vedere că în piețele agroalimentare au fost disponibilizate spații distincte pentru comercializarea de fructe și legume autohtone.

    Acțiunile inițiate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în celelalte piețe mai mici ale Municipiului București până la instaurarea unui climat adecvat pentru ca producătorii agricoli să-și poată comercializa produsele proprii, iar consumatorii să beneficieze de calitățile oferite de produsele autohtone.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial