Comerţ alimentarŞtiri agricole

ATESTATUL DE PRODUCĂTOR și CERTIFICATUL DE COMERCIALIZARE – VALABILITATE DE 5 ANI!

Valabilitatea de cinci ani pentru atestatul de producător şi certificatul de comercializare a produselor agricole. Proiectul legislativ a primit astăzi, 13 iunie, votul Camerei Deputaților și va trimis spre promulgare președintelui României.  

Pentru a intra în vigoare, Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, va fi extinsă cu patru ani, de la unul la cinci ani, valabilitatea atestatului de producător, din momentul emiterii. În același timp, și carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi valabil timp de cinci ani şi se va elibera solicitantului, la cerere, de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul/ ferma/ gospodăria în care se obțin produsele ce urmează să fie puse la vânzare.

Atât atestatul de producător, cât și carnetul de comercializare, vor conține câte cinci file, câte una pentru fiecare an de valabilitate. Acestea vor fi completate cu datele de identificare ale producătorului agricol și informațiile din fiecare an de valabilitate legate de suprafețele cultivate și structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi etc, respectiv pe specii de animale.

Noile măsuri se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2018. În ceea ce privește atestatele de producător eliberate până la finalul lui 2017, acestea își vor păstra valabilitatea până la expirare. Potrivit normelor în vigoare, atestatul de producător trebuie obținut de către producătorii persoane fizice care comercializează produse agricole.

Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa: www.avocatnet.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!