• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BANII ÎN CONTURI: Cine sunt FERMIERII CARE PRIMESC SUBVENȚIILE ÎN ACESTE ZILE!

    Roxana Dobre -

    Anunț important pentru producătorii agricoli care așteaptă subvențiile! În aceste zile banii sunt virați în conturile fermierilor iar primele sume au ajuns deja la agriculturi. Este vorba despre subvenția de 3.000 de euro care a fost plătită legumicultorilor din județul Olt, cei mai numeroși beneficiari ai programului național de ajutor de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate.

    Primele sume au fost virate vinerea trecută, a declarat directorul Direcției Agricole Olt, Emil Marinescu, iar luni și marți se continuă viramentele, astfel că primii 400 de beneficiari vor avea câte 3.000 euro în cont în această perioadă.

    La nivelul județului sunt 1.697 participanți în program, aproximativ 1.400 alegând să valorifice producția în prima etapă a programului. Aceștia trebuie să facă dovada, cu documente, că până la 15 iunie au valorificat cel puțin 2 tone de tomate. Producțiile lor, mult mai mari decât limita impusă, merg în cele mai mari piețe din țară încă de la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, însă, s-au plâns fermierii inclusiv ministrului Agriculturii, Petre Daea, reușesc doar foarte greu să primească facturi în piețe pentru cantitățile livrate en-gross.

    Aproape 300 de fermieri din județ s-au angajat să pună pe piață tomate obținute în solarii românești în a doua parte a anului, în lunile noiembrie și decembrie, urmând ca și aceștia să primească, după valorificare, sprijinul de 3.000 euro care se acordă fiecărui fermier pentru o suprafață de cel mult 1.000 de metri pătraţi de solar (deși pot produce pe suprafețe mult mai mari).

    6 milioane de euro plătite până la data de 19 iunie

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat marți, 20 iunie, că până la data de 19 iunie  au fost plătiți 27.003.244 lei (6 milioane de euro) unui număr de 2003 beneficiari ai programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate, urmând ca în perioada următoare să se plătească încă 1.294.000 lei (peste 280.000 euro).

    Cei mai mulți agricultori care au primit deja sumele în conturi provin din județul Olt (1.099 beneficiari), Giurgiu (598 beneficiari) și Buzău (89 beneficiari). În funcție de documentațiile depuse de către direcțiile agricole județene, urmează a fi efectuate plățile și pentru restul celor înscriși pentru ciclul 1 de producție, care au valorificat pe piață cantitățile prevăzute până la data de 15 iunie,  respectiv circa 4.500 beneficiari. Restul celor înscriși în program care nu au livrat pe piață cantitățile prevăzute pot face dovada comercializării tomatelor cultivate în spații protejate în ciclul 2 de producție, și anume perioada noiembrie-decembrie 2017.

    Numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.323 beneficiari din toate județele țării, cei mai mulți înscriși fiind din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău, Teleorman, fapt ce demonstrează interesul deosebit manifestat de producătorii agricoli pentru această formă de sprijin.

     

    Petre Daea a dat asigurări că fermierii primesc banii în maxim două săptămâni de când documentaţia depusă este verificată şi trimisă de direcţiile agricole către APIA

    În cadrul unui interviu acordat emisiunii Viața Satului de la TVR 1, fostul ministru al agriculturii Petre Daea i-a asigurat pe fermieri că primesc banii în maxim două săptămâni de când documentaţia depusă este verificată şi trimisă de direcţiile agricole către APIA.

    Producătorii agricoli au avut termen-limită data de 15 iunie pentru a trimite cererile de subvenţie împreună cu documentele, care atestă că au valorificat 2.000 de kilograme de roşii la 1.000 de metri pătraţi. „Pentru a depune actele, producătorii trebuie să fie atenţi la dată, pe 15 iunie se opreşte programul dacă nu aduc documentele, iar documentele le aduc în condiţiile în care valorifică aceste tomate, cantitatea de 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi. Evident că este un proiect nou, urmează să procesăm cu atenţie datele şi documentele pe care le depun producătorii, în aşa fel încât, în maxim două săptămâni de când au plecat documentaţiile verificate de la direcţiile agricole, producătorii să primească suma respectivă”, a subliniat Daea.

    Vă reamintim că legumicultorii primesc anual suma de 13.481,4 lei/an, bani care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

    Elibigili pentru acordarea acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate sunt producătorii care:

    Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar au fost depuse la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

    Sursă selectivă: www.gds.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial