Bursa de cereale 2019Comerţ alimentarŞtiri agricole

CONTRACT-CADRU pentru COMERCIALIZAREA CEREALELOR!

Reglementări noi pe piața cerealelor unde, în acest moment, fermierii reclamă o serie de șmecherii pe care le fac achizitorii din dorința de a cumpăra la un preț cât mai mic. Una dintre probleme este constituită de lipsa unui contract-cadru pentru tranzacțiile de cereale pe piața internă și la export, iar chestiunea urmează să fie rezolvată printr-o Ordonanță de Urgență. 

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat spre dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede introducerea unui model de contract pentru tranzacțiile cu cereale. Actul normativ ar urma să implice în proces și Organizația Interprofesională Cereale și Produse Derivate din România -O.I.C.P.D.R. care va veni cu propunerea de contract către MADR.

Astfel, dacă noua OUG va fi aprobată, vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane juridice/fizice, pe piaţa internă sau la export, se va realiza numai pe baza contractelor de vânzare-cumpărare, ”al căror model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale la propunerea OIPA şi a facturilor/documentelor de valorificare reglementate de Legea nr.145/2014 cu modificările și completările ulterioare”.

Modelul contractului de vânzare-cumpărare se va întocmi în baza și cu respectarea prevederilor în vigoare pe piața europeană.

La acest moment, legislația nu prevede termene clare ce trebuie să fie incluse în contractele de achiziție a cerealelor pe piața din România.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!