• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ZIUA GRÂULUI 2017- SUCCES PE TOATĂ LINIA. Ce tehnologie s-a folosit în LOTURILE DE PĂIOASE DE LA DIOSIG!

    Daniel Befu -

    Cea de-a 10-a ediție a Zilei Grâului la Diosig, Bihor, eveniment organizat anual de companiile Agroind Cauaceu, Agrotex Carei și Promat Tășnad, a avut loc ieri, miercuri – 21 iunie și s-a bucurat de un număr record de participanți – circa 1.000 de persoane. La expoziție a putut fi vizualizat comportamentul a 60 de soiuri de grâu, orz, orzoaică testate în diverse variante de fertilizare și tratamente. Platforma de testare a fost dublată de o expoziție de utilaje și mașini agricole, precum și de standuri de prezentare ale principalilor furnizori de inputuri.

    Deși organizarea Zilei Grâului are în spate un trio, Cristian Moldovan, Adrian Lăța și Dan Corbuț, primii doi au preferat să nu se expună în lumina reflectoarelor, lăsând povara reprezentării pe umerii lui Dan Corbuț, unul din cei mai influenți fermieri și furnizori de inputuri din vestul țării și cel mai cunoscut fermier din județul Bihor. Prezența fermierilor la eveniment a fost masivă, de 1.000 de persoane, cifra depășind estimările inițiale ale organizatorilor, care așteptau 800 de vizitatori.

    Dan Corbuț – gazda și unul dintre co-organizatorii evenimentului anual de la Diosig

    Dan Corbuț a reușit să instituie o tradiție atât cu ”Ziua Grâului” cât și cu ”Ziua Porumbului”, momente din an când reușește să atragă fermieri și profesioniști din Bihor și județele limitrofe, în special Satu Mare. Ediția din acest an, spre deosebire de precedentele, a fost una aniversară, Ziua Grâului aniversând o vârstă rotundă, ”10 ani”.

    În cuvântul de deschidere adresat celor 1.000 de fermieri de Dan Corbuț de pe scena amplasată la intrarea în platforma de testare, acesta a precizat: ”Doamnelor și domnilor, dați-mi voie să vă salut și eu încă o dată și în numele meu personal și al partenerilor mei, care m-au ajutat la organizarea acestui eveniment și anume domnul Cristian Moldovan și Adrian Lățea, vreau să mulțumim pentru efortul pe care l-ați făcut astăzi, de a fi împreună la acest eveniment, care din punctul nostru de vedere este unul dintre cele mai importante de acest gen, care se organizează în momentul de față în vestul României și nu numai. Vreau de asemenea să mulțumesc tuturor partenerilor care sunt prezenți astăzi aici. Sunt prezente 53 de companii producătoare de semințe, îngrășăminte, pesticide, utilaje și mașini agricole. Fără aportul dânșilor nu puteam organiza acest eveniment și vreau să le mulțumesc pentru eforul pe care l-au depus”.

    Dan Corbuț, într-o declarație exclusivă pentru revista Agrointeligența – www.agrointel.ro, a explicat miza, cât și secretul succesului evenimentului ”Ziua Grâului”, al cărui co-organizator este:

    Ziua Grâului e un eveniment pe care-l facem împreună cu Agrotexul și cu Promatul. Vin fermieri în principal din județele Bihor și Satu Mare. Deși avem și din Arad și din alte zone, marea majoritate au fost bihoreni și sătmăreni. Cei prezenți la Ziua Grâului sunt partenerii noștri de afacere. Noi, cei de la Agrotex și de la Promat suntem furnizorii lor de inputuri. Sunt clienții noștri. Motivul pentru care am reușit să adunăm atât de mulți oameni ține de faptul că județele Bihor și Satu Mare, conform statisticilor, are un număr foarte mare de fermieri, din cauză că fermele din aceste două județe sunt dimensionate pe suprafețe mai mici. Fermierii care ne sunt parteneri au aici ocazia să vadă cele mai noi soiuri de grâu, iar în urma recoltatului, noi o să le transmitem fermierilor producțiile pe care le-am realizat aici. În acest fel pot să evalueze productivitățile și să ia deciziile optime. Toate soiurile prezentate pe această platformă de testare le găsesc la noi în comercializare și fermierii parteneri au posibilitatea să aleagă soiurile care au dat cele mai bune rezultate aici. Interesul pentru soiurile și soluțiile tehnologice prezentate la acest eveniment, se reflectă ulterior și în cifra noastră de vânzări. Eu sunt foarte încântat de această ediție a Zilei Grâului și mă bucur că au venit atât de mulți fermieri. Am avut și o platformă extraordinară. Sunt soiuri foarte bune aici, care vor da producții de invidiat. Oamenii au avut ce să vadă. Dacă ne lăsa timpul măcar încă o jumătate de oră, să nu fi venit furtuna, era perfect”.

    Ploaia de vară de după prezentarea testelor de pe platformă a adus însă un pic de răcoare în miezul zilei toride, făcând mai plăcut momentul de final în care cei prezenți au fost invitați la o porție de voie bună, cu masă câmpenească și tombolă cu premii pentru fermieri.

    Aurel Placinschi, un oaspete special, venit cu familia tocmai de la Iași, să vadă cum lucrează pământul Dan Corbuț

    La eveniment a fost prezent și Aurel Placinschi, unul din cei mai importanți fermieri din județul Iași, venit să vadă cum lucrează pământul niște ”prieteni dragi, apropiați, pe care îi respect”. Acesta s-a declarat uimit de amploarea ”Zilei Grâului” de la Diosig și n-a putut să nu remarce coagularea intereselor comune ale fermierilor și furnizorilor de inputuri, într-o colaborare benefică tuturor: ”E o expoziție foarte interesantă. M-a impresionat în special legătura care există între cei care coordonează acest eveniment și fiecare fermier în parte, că-i mare, că-i mic. Formează un grup unit cu toții. E ceva rar. E o simbioză, aș putea spune și asta e foarte, foarte important. În Moldova noi nu avem așa ceva, probabil și din cauza felului oamenilor de a fi. E o diferență culturală. În Bihor poate e puțin mai multă disciplină. Mai contează și momentul în care s-au pus bazele acestei colaborări, când furnizorii de inputuri au reușit să-i coaguleze pe fermieri în jurul lor. Asta e ceva foarte important. Au prins momentul, au știut să realizeze treaba asta. N-au greșit, că noi, oamenii, mai facem și greșeli. Nu reușim în toate lucrurile. Ei probabil n-au făcut multe greșeli în relația de parteneriat cu producătorii”.

    Cu toate astea, Aurel Placinschi n-ar da Moldova pe Ardeal: ”Sunt lucruri fermecătoare și aici și acolo. Dânșii se simt bine aici, eu mă simt mai bine acolo. Dar dacă vrei să faci ceva, faci oriunde. Dacă ai comportament adecvat cu semenii, te înțelegi oriunde. Dacă nu, nu te înțelegi nici acolo, nici aici”.

    Referitor la specificul climatic al nord-vestului țării, comparativ cu estul României, Aurel Placinschi a remarcat: ”Cred că în ultima perioadă cei din Bihor au un ușor avantaj față de noi. Dacă în urmă cu câțiva ani zona Iașilor era mai răcoroasă, cu o umiditate mai bună, de vreo 7-8, poate chiar 10 ani, suntem în foarte multe zile din an polul căldurii și al secetei. E un fenomen pe care mi-e greu să-l înțeleg. Am întrebat și la specialiști meteorologi, dar n-am primit un răspuns satisfăcător. Nu știu de ce se întâmplă asta. În ultimii 2-3 ani, spre exemplu, plouă mult mai mult în Bărăgan decât în zona Iași. E o realitate”.

    Prefectul de Bihor apreciază rolul agriculturii în economie

    Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, invitat la eveniment, a lăudat fermierii pentru rezultatele de excepție din ultimii ani: ”Vreau să vă felicit că vă desfășurați munca într-un domeniu atât de frumos al economiei naționale, agricultura, dar în același timp și greu, cu un grad de risc ridicat. Știm cu toții ce înseamnă calamitățile, ploi abundente, incendii, inundații, îngheț la timp nepotrivit, dar, cu toate acestea, dumneavoastră v-ați desfășurat în mod conștiincios activitatea și impactul în economia națională s-a văzut în mod clar în ultimii ani. Agricultura aduce aproximativ 4% din PIB, dar în ultima perioadă ați avut și 2-3 ani de excepție, în care acea contribuție de 5-6%, acel 1-2% în plus față de estimări, a contribuit în mod direct la creșterea economică. Am avut 2 ani în care dacă agricultura nu era la înălțime, probabil nu aveam o creștere economică. Aveam o creștere economică negativă, așa cum ne place nouă, economiștilor, să nu recunoaștem când suntem pe minus. Fiind Ziua Grâului aș vrea să fac câteva referiri la contribuția pe care o aveți dumneavoastră. În 2007, exact în urmă cu 10 ani, a fost cel mai slab an pentru agricultură și pentru producția de grâu. Era o producție de sub 2 t/ha. În momentul de față, în ultimii 2 ani, producția a ajuns la 3,8-4 t/ha. N-o spunem noi, ci o spune Comisia Europeană. Pe baza acestor cifre România a reușit să intre în topul unui indicator important, al eficienței, al randamentului. Am reușit să depășim într-un top mondial state consacrate, ca America, Argentina, Australia, Rusia, Italia. Le-am depășit pe acest indicator. Ce înseamnă asta? Știm bine, am fost Grânarul Europei cu mult timp în urmă. Întrebarea este: putem să redevenim Grânarul Europei? În baza acestor cifre și a exporturilor, că și exporturile au crescut în ultimii ani, încât am ajuns să avem aproximativ un sfert din totalul Europei. Răspunsul e că putem să redevenim și că suntem pe drumul bun. Însă ceea ce este de apreciat din partea dumneavoastră, e că nu mai putem fi acuzați de o agricultură rudimentară. Acum avem o agricultură modernă, care se bazează pe cercetare, pe tehnologie, dar, peste toate, pe pasiunea dumneavoastră. Relieful țării noastre ne permite un turism și o agricultură de calitate. Ceea ce ne dorim de la dumneavoastră este să aduceți Agricultura în acest top al economiei și să vă asigur de sprijinul Prefecturii și al instituțiilor deconcentrate din subordinea noastră”.

    La ”Ziua Grâului” de la Diosig au luat cuvântul și Ioan Cioltean, directorul Direcției pentru Agricultură și Industrie Alimentară Satu Mare, Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor, Pavel Florian, directorul APIA Bihor și inginerul Mihai Budai, de la Agroind Cauaceu, responansbil cu coordonarea platformei de testare a celor peste 50 de specii din familia grâului.

    Ioan Cioltean le-a urat binețe fermierilor prezenți și le-a urat succes în activitate: ”Anul trecut vorbeam aici de niște producții foarte bune de porumb. Sper să se întâmple același lucru și la grâu”, iar Nicolae Hodișan a apreciat calitatea evenimentului expozițional: ”Loturile demonstrative depășesc cu mult ceea ce înseamnă un câmp experimental. Avem o expoziție deosebită de utilaje agricole, ceea ce, la fel, putem să o exhivalăm cu o expoziție de acest gen. Amploarea evenimentului este dată și de prezența mass-mediei. Sunt mândru să fiu reprezentantul legal al Direcției Agricole Județene cu astfel de fermieri”.

    Vlad Macovei, Directorul General al Agrointeligența, a transmis toate prezentările specialiștilor prezenți la Ziua Grâului 2017

    Tehnologia aplicată pe platforma de testare, prezentată de inginerul șef de la Agroind Cauaceu

    Inginerul șef al Agroind Cauaceu, Mihai Budai, a prezentat auditoriului tehnologia aplicată: ”Eu, împreună cu cele 52 de firme de semințe, pesticide, îngrășăminte solide și foliare, am dus la bun sfârșit această platformă. Pe scurt o să vă prezint tehnologia care s-a aplicat.

    Am procedat la semănat în 10 octombrie. Ca și fertilizare de bază am folosit 40 kg de N/ha, 60 kg de fosfor, 60 kg de oxid de potasiu. Deoarece puțin am întârziat, semănatul s-a făcut cu cantități de 160-180 kg/ha sămânță la soiurile străine, iar la cele autohtone cantități de 230-250 kg/ha. Ca și fertilizare de primăvară am aplicat în primăvară, când a început pământul să se dezghețe, 50 kg de azot ureic, plus 30 kg de trioxid de sulf la hectar. Fertilizarea a doua cu îngrășăminte solide s-a făcut la 3 internodii ale culturii de cereale păioase, respectiv cu 40 kg de azot, 10 kg de oxid de calciu și 4,5 kg de oxid de magneziu. Vă spun despre aceste fertilizări, ca să pun în evidență importanța macroelementelor secundare în viața plantelor, respectiv sulful, calciul și magneziul, pentru că în viața plantelor nu este suficient doar NPK-ul.

    În ce privește tratamentele fitosanitare, acestea au fost în număr de 3. În toate cazurile a fost vorba de substanțe de la firmele producătoare, pe baza a minim 2 substanțe active, dar în general cu 3 substanțe active, cu moduri diferite de acțiune pentru a putea proteja în proporție de peste 90% de atacul agenților fitopatogeni. Am folosit și un retardant de creștere, pentru că anul acesta precipitațiile nu au fost chiar cum trebuie, dar au fost destul de mulțumitoare, în sensul că în toamnă am avut 130 de litri, de la 1 septembrie până la sfârșitul lui decembrie, un decembrie foarte secetos, dar în schimb, cu un octombrie cu multe ploi, care ne-a oprit două săptămâni, chiar mai mult, din semănat, astfel încât parcelele semănate după ploi nu mai sunt la nivelul de producție la care se prezintă cele semănate înainte de ploi. Diferența de producție s-ar putea să fie chiar de 2 t/ha.

    Odată cu fiecare tratament fitosanitar, am folosit și îngrășăminte foliare, atât minerale, dar amestecate cu cele pe bază de molecule organice, respectiv aminoacizi în esență, azot organic, dar și fitohormoni de creștere, adevărați stimulatori, cum ar fi auxină, giberelină, citochinonă, chiar unele produse cu vitamine, pe care le găsiți la partenerii noștri prezenți aici.

    În ce privește mersul climatic, aici am întâmpinat unele probleme, în sensul că am avut o iarnă uscată, fără strat acoperitor, cu temperaturi de minus 17- minus 19 grade, astfel că puțin a stânjenit reluarea vegetației, care a întârziat deoarece solul, după 75-80 de zile de îngheț permanent, a înghețat până la 70 cm. Din acest motiv am avut probleme și cu stagnările de apă, inclusiv cu ultimele ploi care au fost în februarie-martie. De altfel regimul de precipitații în martie-aprilie a fost mai deficitar, câte 25 de litri, în schimb luna mai ne-a ajutat foarte mult și a avut o influență foarte pozitivă, fiindcă s-au adunat 80 de litri de precipitații.

    În ce privește producțiile la hectar pe care le estimez pentru această platformă, este vorba de 6500-6600 kg/ha la grâurile dure, între 8.000-9.000 kg/ha la orz și orzoaică, iar la grâu producțiile vor începe de la 7.500-8.000 kg/ha, dar văd că sunt în jur de 10 soiuri care or să treacă de 10.000 kg/ha”.

    Vă recomandăm să urmăriți și înregistrarea integrală a evenimentului Ziua Grâului – ediția 2017 de la Diosig, județul Bihor:


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till