• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR – AVIZ NEGATIV pentru CAMERELE AGRICOLE! Cum justifică PETRE DAEA decizia de la GUVERN!

    Roxana Dobre -

    Proiectul privind înființarea Camerelor agricole, aviz negativ de la Ministerul Agriculturii. La audierile ministrului Petre Daea pentru învestirea Guvernului Mihai Tudose, audieri care au avut loc în Parlament, șeful de la Agricultură a fost întrebat dacă susține înființarea acestei structuri asociative având în vedere că la elaborarea proiectului, în 2010, chiar actualul ministru a fost unul dintre semnatarii proiectului. 

    Adrian Oros – vicepreşedintele Comisiei de agricultură, din partea PNL, l-a chestionat pe ministrul Petre Daea în privința susținerii înființării Camerelor Agricole.  ”(…) Camerele Agricole sunt singurele care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor și am observat în programul de guvernare că se încurajează formele asociative. Atunci vă întreb: dacă dumneavoastră în 2010, când făceați parte din Comisia de Agricultură, ați fost co-semnatar și inițiator a acestei legi, a Camerelor Agricole, de ce săptămâna trecută ați semnat un aviz negativ iar PSD a trântit această lege. Pentru dvs. este o prioritate această lege și dacă textul nu a corespuns realității de ce timp de 6 luni nu ați venit cu alt text, act normativ, coerent care să vină în mod real în sprijinul fermierilor?”, a fost întrebarea lansată de liberal.

    Petre Daea a subliniat în răspunsul său că avizul negativ pe care l-a dat se referă la ”modalitatea tehnică și nu principiul pe care îl are în această direcție de a creea asemenea structuri”. ”În privința Camerelor Agricole, eu cred că împreună putem da răspuns la această structură pe care și dvs. și noi o dorim iar avizul negativ pe care l-am dat se referă la modalitatea tehnică și nu principiul pe care îl avem în această direcție de a creea asemenea structuri pentru a ușura munca fermierului și pentru a transmite cât mai mult din ceea ce este necesar în domeniul cunoștințelor agricole”, a explicat Daea.

    Specialiștii MADR, muncă de convingere în teren pentru înființarea cooperativelor

    Petre Daea a subliniat ferm că este un susținător al asocierii în agricultură iar în acest sens a delegat echipe de specialiști din cadrul MADR care trebuie să îi convingă pe fermieri să se asocieze.

    ”Eu vreau să vă spun două lucruri foarte clare: primul este că ne interesează și evident este o măsură obligatorie pe care noi trebuie să o avem în vedere pentru a o pune în practică și anume aceea de a încuraja formele asociative. Ca răspuns concret, astăzi în România în toate centrele de legume și fructe specialiști de la MADR sunt în comunele respective lângă fermieri să îi determine să creeze cooperative. Altminteri nu putem realiza ceea ce ne dorim fiecare!”, a arătat ministrul agriculturii.

    Acesta a dat ca exemplu comuna Colibași unde fermierii au reușit în numai 20 de zile să înființeze o cooperativă, mai ales de nevoie pentru că nu aveau unde să vândă roșiile produse pentru Programul de tomate 2017.

    „În al doilea rând, vreau să știți că programele pe care le-am pus în practică și pe care dvs. le știți au creat posibilitatea de a se naște structuri asociative. De pildă în comuna Colibași, în județul Giurgiu până anul trecut nu era nicio cooperativă sau un nucleu de oameni care să poată să construiască o asemenea structură. Pentru că programul de tomate i-a împins la nevoia de a da răspuns la întrebarea: unde ducem aceste produse pe care le obținem? Astăzi există o cooperativă formată și în numai 20 de zile, ca urmare a faptului că am găsit acolo producători agricoli care și-au văzut interesul și am trimis la fața locului specialiști care au stat în rândul fermierilor pentru a creea aceste cooperative, a conchis Petre Daea. 


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri