• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚUL CĂRNII DE PORC A EXPLODAT: Este cu 39% MAI MARE față de ANUL TRECUT

    Roxana Dobre -

    Veste bună pentru crescătorii de porci! Sectorul cărnii de porc din Europa și-a revenit cu succes după doi ani dificili. Prețul mediu al porcilor din UE este în prezent cu aproape 25% mai mare decât acum un an, în timp ce prețul cărnii de porc din România este cu 39% mai mare. Cifrele au fost anunțate de europarlamentarul Daniel Buda, cel care, în luna mai a acestui an, i-a și adus în atenție comisarului Phil Hogan situația în care se aflau crescătorii de suine. 

    ”În luna mai a acestui an, i-am sesizat Comisarului European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, dificultăţile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc. Creșterea prețului purceilor achiziționați din statele membre ale UE a reprezentat o reală problemă, deoarece fermierii români au fost nevoiți să plătească între 80 și 90 de euro pe cap de animal, deși costul de producție a unui purcel de 25 kg nu depășește 40-45 euro. Această discrepanță între costul de producție și cel de vânzare a fost determinată de faptul că marile state producătoare își limitează exporturile de porci în vederea protejării pieței interne, blocând astfel procesul de achiziție”, a relatat Daniel Buda pe pagina personală de Facebook.

    Eurodeputatul a anunțat că i-a transmis atunci lui Phil Hogan faptul că este nevoie ca la nivel european să existe un program de susținere a reproducției porcinelor, pentru a veni în sprijinul micilor producători, având în vedere că, de peste 20 de ani, crescătorii de porci din România depind în totalitate de fermele de reproducție din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania și Danemarca.

    ”Totodată, am solicitat să mi se comunice instrumentele avute la îndemână de către Comisie pentru a reduce gradul de dependență a micilor producători de marile ferme, dar și pentru a debloca procesul de achiziție a porcilor din alte state membre”, a mai spus Buda.

    Prețul mediu al porcilor din UE este în prezent cu aproape 25% mai mare decât acum un an, în timp ce prețul cărnii de porc din România este cu 39% mai mare

    Phil Hogan i-a răspuns europarlamentarului român că sectorul cărnii de porc din Europa și-a revenit cu succes după doi ani dificili.

    ”Prețul mediu al porcilor din UE este în prezent cu aproape 25% mai mare decât acum un an, în timp ce prețul cărnii de porc din România este cu 39% mai mare. Pe de o parte, această recuperare a fost sprijinită de instrumentele utilizate de Comisia Europeană pentru a gestiona situația dificilă a sectoarelor agricole care au fost puternic afectate de embargoul rusesc. Pe de altă parte, performanța excelentă a exporturilor de carne de porc din UE, în special către China, îmbinată cu reducerea ofertei de carne de porc din UE, a determinat creșterea prețurilor cărnii de porc din UE. Sectorul cărnii de porc din România a beneficiat pe deplin de aceste două evoluții. Principiul liberei circulații a mărfurilor (articolul 28 din TFUE), una dintre cele patru libertăți fundamentale ale pieței unice a Uniunii Europene, garantează că mărfurile sunt produse și comercializate acolo unde este cazul. La fel se întâmplă și în sectorul porcinelor”, a fost răspunsul lui Phil Hogan.

    Acesta a subliniat fermă că CE monitorizează contant piețele agricole și este pregătită să ia măsuri atunci când este necesar.

    ”Această monitorizare este completată de alte instrumente, precum activitățile de promovare și eforturile depuse, în cazul tuturor produselor agricole, în vederea deschiderii de noi piețe pentru exporturile UE și a eliminării barierelor netarifare din calea comerțului în țările terțe”, a mai punctat Hogan.

    Vă reamintim că sectorul de creștere a porcinelor a trecut în ultimii ani prin situații critice. Pentru a ajuta fermierii să supraviețuiască, în două rânduri au fost alocat un sprijin excepțional pentru aceste exploatații agricole. Banii, de ordinul milioanelor de euro la nivelul României au fost plătiți pentru valorificarea porcilor în carcasă. Marea problemă a crescătorilor de la noi din țară rămâne însă lipsa fermelor de reproducție, ceea ce face ca majoritatea purceilor îngrășați să provină din import.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Cine profită de prețul mic al cerealelor. Achiziții masive de porumb și orz în ultimele săptămâni

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!