Creșterea albinelorŞtiri agricole

TRAGEDIE: IEȘEAN UCIS DE ALBINE!

Albinele au ucis un om în județul Iași. Insectele din mai mulţi stupi, scăpate de sub control, au omorât deja un om şi au atacat alţi trei. Un bărbat de 48 de ani din comuna Heleșteni, satul Movileni a murit după ce a fost înţepat de sute de albine şi a intrat în şoc anafilactic iar marţi trei ieşeni au ajuns în Compartimentul de Primire Urgenţe (CPU) de la Târgu Frumos cu mai multe înţepături de albină. Un copil de 13 ani, un tânăr de 19 ani şi încă unul de 28 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înţepaţi de insecte, în acelaşi loc unde cu o zi în urmă a murit un om. Copilul de 13 ani este singurul care a rămas internat, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. 

Au­to­rităţile au reuşit să potolească in­sectele din comuna Costeşti cu ajutorul unor apicultori din judeţ. Ultima ac­ţiune de securizare a zonei a avut loc miercuri seara, când cinci apicultori au mers în câmp, la terenul respectiv, şi au adunat mai multe insecte cu ajutorul unor soluţii. „S-a luat legătura din nou cu Direcţia Sanitară Veterinară şi au venit iar cu o echipă de apicultori să potolească albinele. Acţiunea a avut loc spre seară, iar azi (n.r. – joi) pe la 11.00, când am trecut pe acolo, situaţia era sub control. Am mai văzut câteva albine, dar mult mai puţine în comparaţie cu ceea ce am văzut miercuri. Apicultorii au lăsat şi trei stupi lângă lanul de floarea-soarelui, cel mai probabil să aibă unde să intre albinele care au mai rămas şi apoi să le ridice“, a explicat Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni.

Terenul pe care au fost amplasaţi stupii se află într-o zonă de graniţă dintre comuna Costeşti şi He­leşteni, lanul respectiv aparţinând de prima comună. Parcela cultivată cu floa­rea-soarelui se află pe teritoriul comunei Costeşti, este proprietatea statului şi este concesionată către Agricola Târgu Frumos.

 Albinele care au atacat oamenii erau „africane“

Po­trivit repre­zen­tanţilor Agenţiei Dome­niilor Sta­tului Iaşi, instituţia nu a primit nicio so­licitare din partea vreunui apicultor pentru amplasarea în pastoral a unei stupine pe lanul respectiv. Nici Pri­măria Costeşti nu a primit o astfel de solicitare. Conform edilului din Heleşteni, care după incidentele de la începutul săptămânii a mers de mai multe ori la terenul pe care erau amplasaţi stupii, albinele care au atacat oamenii erau „africane“. „Albinele africane sunt albine mai mari şi mai agresive. Când am mers în prima seara acolo, nu am putut înainta nici cu maşina până la lanul cu floarea-soarelui, aşa erau de agitate. Au mers doar apicultorii şi eu am rămas în maşină, alături, lângă un teren cu porumb. Marţi seara au mers acolo prima dată apicultorii şi au adunat mare parte din albine. Miercuri, încă mai zburau acolo sute de albine. După acţiunea de miercuri seara, în sfârşit, situaţia s-a liniştit. S-au mai strâns alte albine, calul mort a fost ridicat, s-a luat şi căruţa abandonată. Totuşi, noi am lăsat în continuare semnele cu «Atenţie, albine!»“, a declarat primarul Constantin Hîra.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Albine ,,africane” …hai nu mai vorbiți prostii.
  Am lucrat cu africanizate si-s rele rău ….da’ nu-i cazul în România
  Erau albine rămase pe flori dupa plecarea stupilor,neavând unde să se întoarcă erau mai agrsive.
  Una din însușirile,,hibrizilor” e docilitatea.

 2. Foarte corect ce spui Nicu. Dar pentru ca nu am fost acolo sa vad si sa stiu exact, iau de buna si afirmatia ca ar fi africane. Din pacate mai multi de-ai “nostri” aduc tot felul de soiuri de plante si vietuitoare din toata lumea, doar pentru profit, amuzament sau chiar pentru a sabota. Vezi cazul cu pestii piranha pescuiti nu de mult prin apele romanesti…

 3. Apicultorul ar fi trebuit sa amplaseze stupîi la distanta mai mare de drumurile de circulație. În momentul în care li se scoate mierea,mai ales la floarea soarelui,devin mai agresive fata de obicei Starea albinelor de blindate depinde de mai mulți factori,în primul rind atitudinea stupului influențează comportamentul albinelor,apoi hrana cu care sunt hrănite. Drumurile circulate care produc trepidații foarte mari ,au și ele influente negative asupra albinelor,inclusiv asupra comportamentului lor.În situația de mai sus,o influenta negativa asupra albinelor a avut și transpirația calului.Deci nu putem vorbi despre albine africane.Albina romaneasca ,apia melifica Carpatica, prin natura ei este foarte blinda,dar cind se intervine asupra ei cu o seama de factori perturbatori,atunci ea devine agresiva.Acul este simbolul dreptati.Cu propria ei viata,apară hrana agonisit în întreaga vara,pentru a avea cu ce sa și hrănească generațiile viitoare de albine,ce se vor naște. SI mai e ceva,mulți semeni de ai noștri, sub influenta lui “bahus făcând o pe viteji trec prin fata stupîi or.

  1. Asa este, Putin probabil sa fie alta rasa decat cea carpatica,a noastra. Nu-i prima oara cand cai transpirati trec prin fata stupilor si sunt atacati. Banuiesc ca asta a fost.

Scrie un comentariu