Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

LAURENȚIU BACIU: Avem DUBLU STANDARD ȘI ÎN AGRICULTURĂ, ni se vând INPUTURI ȘI UTILAJE MAI PROASTE ȘI MAI SCUMPE!

Acuzații grave și fără precedent conform cărora și în piața inputurilor agricole și a utilajelor pentru fermieri s-ar aplica un standard dublu de către unele companii-furnizoare! După ce deja s-a dovedit în laborator că aceeași mâncare poate avea o calitate în țările vestice și o alta pentru piața din România, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, cere Ministerului Agriculturii și celorlalte autorități cu competențe pe această zonă să analizeze și produsele care se folosesc în agricultură, precum și calitatea mașinilor agricole care se vând în fermele de la noi. Liderul LAPAR, Laurențiu Baciu, trage un semnal de alarmă și spune că la fermierii români ajung produse scumpe, dar mai slabe calitativ în raport cu ce primesc omologii lor din vestul Europei. 

”Cred că ar fi necesară o analiză a dublului standard și în celelalte sectoare ale agriculturii, nu doar în industria alimentară. Și aici mă refer la inputuri în general deoarece știți foarte bine că majoritatea vin din afară. Concret fac referire la pesticide, semințe, îngrășăminte. Cum de altfel dublul standard nu o dată s-a demonstrat că se aplică și la mașinile sau utilajele agricole venite din import”, a semnalat liderul LAPAR în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Laurențiu Baciu, care este și fermier la rândul său, spune că a realizat și o serie de analize comparative cu produsele din Franța și Polonia iar concluzia a fost că inputurile care ajung la noi în piață sunt net inferioare celor din țările cu care s-a făcut comparația. De specificat că analizele nu au fost efectuate în laborator, ci doar comparând eticheta aceluiași produs, comercializat în țări diferite.

”Din niște analize făcute de către noi pe câteva produse de pesticide la același produs am constatat că o doză se aplica în România și o alta în Franța, spre exemplu, sau în Polonia. Mai mult, la noi produsul era omologat pentru cinci boli și aceeași substanță în Franța era omologată doar pentru trei boli.  De asemenea, am constatat că îngrășămintele pe care noi le achiziționăm din afară nu mai au efectul – se vede cu ochiul liber în vegetație, pe care îl știam când aveam și foloseam produsele autohtone. Pe urmă, la pesticide, unde nu mai vezi efectul cum erai obișnuit și atunci distribuitorul sau firmele care produc vin și îl găsesc tot pe fermier vinovat că nu a știut să aplice adică nu a dat doza corectă sau nu au aplicat când trebuia. Este total fals!”, a mai punctat liderul LAPAR.

Mai mult, Laurențtiu Baciu spune că și semințele care ajung la fermierii români au o vechime de 2-3 ani iar cele comercializate în țara noastră ajung numai la export. ”Și afirm cu toată responsabilitatea că sunt diferențe foarte mari care se văd cu ochiul liber nu mai zic dacă mergi cu probele într-un laborator. Mai mult, este cunoscut faptul că mai toate semințele pe care le cumpărăm de la companiile de profil și care spre nefericirea noastră au altă naționalitate decât cea română, au o vechime de 2-3 ani, fapt ce nu doar o dată s-a confirmat. Iar semințele pe care acele firme le produc în România sunt exportate. Sunt practici ale acestor companii!  Și prețul este mai mare la noi, vă spun comparativ, pe fapte nu pe vorbe. Deci la noi e și mai prost-slab și mai scump. Și fermierul se miră la final de ce nu are efectele scontate pentru care a dat o grămadă de bani. Mai mult, ni se dau niște explicații puerile cum că fiecare substanță acționează diferit pe fiecare regiune în parte parcă o buruiană sau un dăunător nu sunt la fel și în România și în Franța”, a mai spus Laurențiu Baciu.

La Protecția Consumatorului, persoanele juridice nu pot depune plângere

Liderul LAPAR spune că autoritățile nu se implică absolut deloc iar o instituție, Protecția Consmatorului, care ar trebui să apere drepturile consumatorilor funcționează după o serie de reguli absurde.

”Noi avem o instituție a statului care, deși, repet aparține satului, spun că au obiectul activității doar pe segmentul particular. Și aici mă refer la Protecția Consumatorului pe care eu, ca societate, dacă i-aș sesiza că am cumpărat o piesă de combină care a crăpat în secunda următoare ei spun că nu avem treabă cu ei pentru că se ocupă doar de persoanele fizice. Problemele persoanelor juridice trebuie rezolvate în instanță. Adică, în opinia lor, mai abilitat este să decidă calitatea produsului un judecător decât ei care sunt specialiști pe așa ceva”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.

Utilajele importate sunt din ce în ce mai scumpe și mai puțin fiabile

Laurențiu Baciu spune că pe măsură ce trece timpul, utilajele care vin din import sunt din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai puțin fiabile.

”Pe urmă, cei ce ne-au dat utilajele aduc piese cu o fiabilitate foarte scăzută în comparație cu cele originale și te trezești că cu o piesă consumabilă originală este efectuată o lucrate pe 200 de hectare și când ai înlocuit-o după ce s-a uzat constați că realizezi numai 50 de hectare. Deci toate rebuturile lor le dau pe piața românească și există diferențe foarte mari. Adică este inadmisibil să fi nevoit să dublezi cantitatea de fertilizant să spune și tot să nu ai efectul scontat. Trecem printr-o perioadă extrem de dubioasă în care calitatea produsului stă în talentul celui care îl vinde, de a te păcăli. Și după o vreme când îi atragi atenția se întâmplă să spună că știa că nu este bun și încearcă să îți bage pe gât un alt produs, fără nicio jenă”, mai punctează liderul fermierilor din LAPAR.

Mai mult, Laurențiu Baciu spune că afirmațiile pe care le face pot fi și demonstrate celor interesați și ”nu sunt fabulații”.

”Să vedeți utilaj cumpărat de mine care are mai multe ore pe trailer decât în câmp. Și după o perioadă de ceva ani mă întâlnesc cu respectivul care mi-a făcut capul mare ca să îl cumpăr că face minuni îmi spune că de fapt utilajul era abandonat printr-o parcare prin Bulgaria, știa că nu e bun”, mai denunță liderul LAPAR practicile de care se folosesc dealerii de utilaje agricole din România.

Autorităție trebuie să pună piciorul în prag

Laurențiu Baciu atrage atenția autorităților, inclusiv premierului Mihai Tudose, că trebuie ”să pună piciorul în prag” pentru că toate aceste practici aduc mari prejudicii fermierilor români. ”Deci aceste lucruri ne aduc mari prejudicii și am văzut pe la televizor că s-a implicat și premierul Mihai Tudose, poate ia cunoștință de așa ceva și pune piciorul în prag ca România să nu devină un cimitir de fiare vechi și groapa de gunoi a Europei. Deci pe cei care sunt interesați chiar îi invit să vadă câte sute de mii de euro am pierdut eu pe niște fiare care acum stau aruncate lângă un gard. Tot la utilaje dacă Doamne-ferește ai nevoie de vreo piesă trebuie să stai să aștepți și 2-3 săptămâni, iar dacă ești în campanie de recoltat e clar că poți să îți iei adio. Că până îți vine piesa s-a terminat campania și nu mai ai ce face cu utilajul. Pentru orice piesă sau șurubel trebuie să faci comandă să îți trimită din Italia, Spania, Germania depinde de unde este adus utilajul. Plus că nici nu beneficiezi de service vinerea, sâmbăta sau duminica. Vreau să vă spun că am devenit dependenți de ei pentru că nu avem altă variantă. Adică fermierul strânge ban cu ban să își ia un utilaj și constată că în câteva ore se strică. Am pățit-o odată cu o combină extra-performantă că am mers 50 de metri și a început să aibă probleme. Și dădusem 600.000 de euro pe ea. Dar nimeni nu se sesizează, nimeni nu face nimic. Instituțiile statului nu se implică cu nimic la Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului etc. Adică merg în piață la 2-3 țărani dar nimeni nu i-a văzut prin supermarketuri sau pe la băieții deștepți”, a mai reclamat liderul LAPAR.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a spus că îi va aduce în atenție această problemă și ministrului agriculturii, Petre Daea. ”Eu am să îl informez și pe ministrul agriculturii, pentru că la câte probleme avem nu am reușit să abordez și subiectul acesta, dar o să am o discuție să vedem cine ar trebui să se ocupe și să facă ordine în sectorul acesta al inputurilor și utilajelor”, a conchis Laurențiu Baciu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Personal cred ca articolul si interventia este o unitate cu doua masuri: ,, trageti un semnal de alarmă, cereti Ministerului Agriculturii și celorlalte autorități cu competențe pe această zonă să analizeze.”Frumos spus doar asa trebuie sa se manifeste un lider de organizatie, numai ca…. prin marea dumneavoastra ,,campie’ sunt si lideri care s – au oprit cateva ,,ceasuri” in cetatea MADR – lui!? Va intreb atunci cand ati dat mana, acum cativa ani, la Continental, cu marii producatori nu ati vazut ce oferta de seminte, utilaje, ingrasaminte au ? Atunci au fost buni, institutiile statului au fost bune, numai cei ce cereau pastrarea sanatatii solului si a animalelor erau rai, niste ,,trantori” la portile MADR – lui!
  ”Să vedeți utilaj cumpărat de mine care are mai multe ore pe trailer decât în camp.” Pai daca va dadeati silinta, mana de la mana si nu se ,,radea” Brasovul nu mai trebuia sa transportati cu trailarul- veneau ele la vale pe cauciucurile de la danubiana. Asa ca nu mai va ……. Cand s – au distrus fabricile de rulmenti, pompe de injective, combinatele de otel laminat, fabricile de ingrasaminte, combinatele de pesticide (CIPA – Rm. Valcea) nu v-ati gandit ca vine ceasul socotelilor? Nimeni nu va oblige sa cumparati utilaje de la Polul Nord si piese de schimb de la Polul Sud! Ce ati facut cu Gloriile noastre? Acele utilaje ce ai scapat Romania de cele 16 miliarde datorii pana in 1989!
  ,,La pesticide, unde nu mai vezi efectul cum erai obișnuit” hai ca ati pus – o. EFECTUL SE VEDE DOMNILOR romani la fiecare poarta de SPITAL. Am sa dau un exemplu, dupa mine cutremurator> Intr – o singura zi pe un palier de spital s – au dus pe lumea cealalta 5 persoane. In aceeasi zi coada la ceritifcatele de deces s – a terminat la cifra 15!!?? Pesticidele sunt cea mai scurta veriga de pe pamant, au o transabilitate fina ce te duce tot in pamant, dar ceva mai timpuriu, adica inainte de termen.
  Domnule presedinte cand vorbiti de anumite lucruri este bine a va ganditi si la faptul ca promovati prin fapte si interventii dublul standard. Da, este bine spus ” cred că ar fi necesară o analiză a dublului standard și în celelalte sectoare ale agriculturii”. Daca sustineti ,, parcă o buruiană sau un dăunător nu sunt la fel și în România și în Franța” este bine sa va ganditi si la faptul ca ROMANIA este singura tara care inca mai face ,,dublul standard, an de an, cu NNEONICOTINOIDELE!! DEROGARI PESTE DEROGARI INTERVENTII PESTE INTERVENTII?? Numai fermierii organizatiei LAPAR au prejudicii, fermierii apicoli nu au? Unde sunt alternativele. De ce Academia Romana tace si nu se pronunta, ca doar slava domnului avem cateva sute ce au obligatia sa se pronunte, nu prin vorbe, ci prin fapte.
  ,,Instituțiile statului nu se implică cu nimic la Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului …? Poate Sanatatea Publica si Directia…N……. Ne mai poate scapa de standard dublu. Daca afirmati cu varf si indesat ,, aceste lucruri ne aduc mari prejudicii și am văzut pe la televizor că s-a implicat și premierul Mihai Tudose, poate ia cunoștință de așa ceva și pune piciorul în prag ca România să nu devină un cimitir….. am dori si REVERSUL pe seama insistentelor de a folosi ceea ce EUROPA nu foloseste. Eu as dori ca in Romania si in Europa sa fie o singura masura – FARA NEONICOTINOIDE, FARA DEROGARI asa cum se intampla acum la noi si unele asociatii o cer la fiecare campanie agricola.
  Suna frumos: ”Eu am să îl informez și pe ministrul agriculturii, pentru că la câte probleme avem nu am reușit să abordez și subiectul acesta, dar o să am o discuție să vedem cine ar trebui să se ocupe și să facă ordine în sectorul acesta al inputurilor …
  Cred ca Comisia Europeana pe probleme de agricultura se va ocupa si va face ordine, bineinteles fara standard dublu.

 2. Foarte bine,cine va pune sa cumparati,de ce nu le produceti in Tara. V-ati batut joc de institutele de cercetare,le-ati dat pe nimic iar fabricile de utilaj agricol au fost mutate in Italia.

 3. Nu îmi permit sa comentez despre materialul agricol, dar în materie de pesticide domnul Baciu nu are dreptate. Problema este doar că e o persoană sus-pusă și ar trebui să fie mai reticent în declarații publice.

 4. foarte bun articolul si f mare dreptate are d-nul Baciu.
  Acum,dupa atatia ani intelegem noi oare de ce s-a ajutat la distrugerea combinatelor chimice,fabricilor de tractoare,etc??asta cu sprijinul coruptilor politicieni din vremea aceea,va spun eu-ca sa devenim dependenti de importuri,sa faca doar ei profit.Pt oricine spune ca nu mai erau fiabile acele cateva fabrici,va dau ex cel mai bun=Dacia.
  Eu as incerca,nu stiu daca se poate,sa cumpar utilaje direct din tarile din vest.

 5. @ilie,toate firmele de utilaje au probleme, mai mari sau mai mici! Garantie este foarte mica, 1 an la combine, cu care lucrezi maxim 2 luni pe an!. Problema de service e cea mai mare, stau ore intregi cu laptopul (pe bani!!), desfac peste tot, numai ce trebuie nu, strica si spun ca au fost defecte, le pun in factura si toate astea dureaza zile intregi, dupa ce astepti 2-3 zile sa vina sa le repare. Apoi mai astepti minim 3 zile pana vin piesele, care de multe ori nu sunt cele care trebuiesc schimbate, dar pe care le platesti (si nu sunt ieftine deloc!). Numai sa nu ai utilaje defecte!!

 6. ilie ar trebui sa zici si numele furnizorului de utilaje.In felul acesta si ceilalti fermieri ar putea sa se gandeasca mai bine cand aleg de unde cumpara si ce marca.Garantia la tractoare este in Romania de 1-2 ani sau 1000-2000 ore si (cica promotie tractoare case 4 ani unde service-ul lasa de dorit…).In Franta,Germania 4 ani…

 7. Un fermier a beneficiat de generosul program finantat de UE privind achizitia de utilaje (90% UE si 10% fermierul) si dupa numai o saptamina a avut probleme tehnice la tractor si la combina, de parca ar fi cumparat utilaje second hand!!!

Scrie un comentariu