• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFACEREA CU PEPENI à la VASILE ROTARU: cultură la tunel, hibrizi productivi și EXPORT PRIN COOPERATIVĂ!

  Andreea Elefterie -

  Fermierul Vasile Rotaru din localitatea Gheorghe Doja, județul Ialomița este modelul noii generații de producători români de pepeni. Agricultorul nu doar că mizează pe cei mai noi hibrizi, dar vinde în asociere, prin cooperație, și reușește să iasă printre primii pe piață cu lubenițele coapte. Tehnologia pe care o folosește este cea a cultivării pepenilor în tunel, o practică posibilă cu o investiție mai mare la hectar, dar care aduce prețuri foarte bune înainte ca piața să fie inundată de lubenițele autohtone.

  Pepenii lui Vasile Rotaru se bat parte-n parte cu cei din Grecia sau din Spania. Asta pentru că producătorul cultivă lubenițele altoite, care cresc la tunel. Nu este singurul fermier care a pariat pe această tehnologie: la fel fac și alți agricultori din Gheorghe Doja, asociați în cooperative care îi ajută să intre pe piață mult mai devreme și să valorifice producția la un preț mai bun.

  Mizează pe hibrizii de la Syngenta

  Vasile Rotaru face parte și a fondat, alături de alți patru fermieri, Cooperativa Legume Ialomiţa. „În cadrul cooperativei avem 70 de hectare, suntem cinci membri. Noi cultivăm hibrizi de la Syngenta și anume Mirsini, Fascination, Karistan. Compania Syngenta are un portofoliu variat și o cotă de piață mare pe raza comunei noastre deoarece are hibrizi buni, rezistenți, cu producții mari”, a declarat femierul ialomițean, precizând că rotația pepenilor la tunel se face cu cultura de porumb.

  Potrivit lui Rotaru, din cele 800 de hectare cu pepeni, la Gheroghe Doja, 500 de hectare au fost cu tunel. ”Asta ne-a făcut să ieșim un pic mai devreme și probabil să facem un vârf cu cei din Dăbuleni și cu cei care mai erau pe piață din import. Din cauza asta am vândut foarte puțin timp cu preț mare, după care prețul efectiv a scăzut din cauza ofertei mari din vară”, vorbește producătorul despre neajunsurile acestui an. De altfel, la nivelul comunei Gheorghe Doja,  peste 700 de hectare sunt cu lubenițe altoite. ”Este un bazin cu producții foarte mari, pepenii sunt foarte calitativi și probabil că din cauza asta s-au înființat atâtea cooperative pe raza comunei”, a spus fermierul.

  Prețuri mai mari la început de sezon, apoi vânzare în pierdere…

  Chiar și cu cele mai avansate practici agricole, fermierii ialomițeni nu reușesc să obțină, totuși, prețul dorit pentru pepenii pe care îi livrează. Se pot bucura de un venit mai mare doar în perioada când ies cu primele lubenițe pe piață. Din păcate, chiar și așa, sunt mulți fermieri care, la final de sezon, constată că nu își acoperă investiția la hectar. „Prima dată noi am vândut către un retailer cu 90 de bani kilogramul de pepeni, după care au scăzut prețurile foarte rapid către 60-70 lei. Noi livrăm către supermarketuri pe un preț un pic mai bun decât ce există pe piață. Spre exemplu, aici în piață se livrează cu circa 25 de bani pe kilogram. Foarte prost prețul, mulți fermieri nu își acoperă cheltuielile”, a adăugat cultivatorul de pepeni.

  Soluția: exportul de pepeni

  Soluția problemelor create de prețul pepenilor pare a fi exportul, așa cum explică Vasile Rotaru. O soluție la care a recurs deja cooperativa din Gheorghe Doja din care face parte fermierul. „Este o inflație la cultura pepeni, ar trebui să ne gândim mai mult la export, să ieșim mai mult mult afară. Deocamdată nu se consumă cât se produce și de aceea prețul este atât de mic. Noi suntem organizați. Aici funcționează chiar trei cooperative agricole. Funcționează chiar bine, toți sunt serioși, vând către supermarketuri, duc și ei către export și ăsta e un lucru bun, pentru că mai deblochează puțin din piață”, a explicat Vasile Rotaru.

  Cultivatorii de pepeni cer sprijin de la APIA

  Cultura de pepeni primește o subvenție similară cu cea pentru cultură mare. Fermierii vor însă un alt fel de sprijin din partea APIA și anume informarea cu privire la suprafața cultivată cu pepenila nivel național. Așa producătorii ar putea să își facă o strategie coerentă bazată pe o estimare a producției care va intra pe piață.

  ”Subvențiile sunt cele clasice pe care le dă APIA pentru orice cultură de legume în câmp. Pepenii nu beneficiază de sprijin cuplat, deci nu primesc bani în plus la hectar. Probabil că și de aici așteptăm un semn, un sprijin din partea celor de la APIA. Când mă duc cu suprafața de cultură și declar pepeni, ar trebui să existe o informare că s-au pus atâtea mii de hectare ca să ne dea nouă, producătorilor, de gândit dacă pe viitor mai merită să cultivăm”, a spus Vasile Rotaru.

  Pepenii profitabili sunt cei care se vând

  Membrii cooperativei din care face parte Vasile Rotaru preferă să ofere o gamă largă de produse, întrucât gusturile românilor diferă, neavând un produs-vedetă care să domine la vânzare.

  „Rentabili sunt acei pepeni care se vând. Fiecare vinde ce știe mai bine. Noi cultivăm toată gama de pepene, inclusiv pepene fără sămânță, pepene galben, pepene cu miez galben, pepeni negri, mini-pepeni. Fiecare fel de pepene are vadul său. Prețul este dedicat pentru segmentul respectiv de produs. Din cauza aceasta ofertăm și retailerii cu toată gama de pepene. Acum vin foarte mulți pepeni făcuți afară, răsaduri din Grecia, e greu de spus, tocmai din cauza asta punem așa mare portofoliu, ca să avem pepenele ce ni cere în supermarket sau de către un cumpărător”, a conchis Vasile Rotaru, în ferma căruia s-a organizat vineri, 28 iulie, Universul Syngenta 2017, un eveniment dedicat culturii de pepene și soluțiilor pentru combaterea bolilor și dăunătorilor acestei culturi.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț cireșe 2023. Cât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață Recoltare de plopi energetici în ferma lui Alexander Degianski: ”Celor sceptici le arăt cât este profitul la finalul ciclului de cultură!” Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local

  Ultimele știri

  Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr Ministrul Petre Daea se întâlnește cu ”părintele” Green Deal, Frans Timmermans Hibrizii Pioneer® le-au adus încă o dată fermierilor trofeele “Porumbul de Aur”!