• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • GUNOIUL DE PASĂRE, secretul PEPENILOR DE IALOMIȚA. Cum se aplică și cât este INVESTIȚIA LA HECTAR!

  Andreea Elefterie -

  Într-o competiție continuă pentru cei mai frumoși, cei mai gustoși, dar și cei mai timpurii pepeni, cultivatorii din județul Ialomița au un avantaj în fața fermierilor din alte zone ale țării. Secretul lor de ani buni stă în aplicarea îngrășământului natural, a gunoiului de pasăre, pe care îl preiau aproape gratis de la fermele din zonă.

  Hibrizii performanți sunt deja accesibili în toate zonele țării, așa că producătorii de pepeni din Ialomița, în special cei din cooperativele din comuna Gheorghe Doja, mizează pe o tehnologie de cultură care îmbină inovația – tunelul de protecție, cu tradiția – fertilizarea naturală la cel mai mic preț.

  Cel mai accesibil îngrășământ este și cel mai bun, spun cultivatorii ialomițeni când vorbesc despre gunoiul de pasăre. Găinațul are un conținut ridicat de azot și potasiu, exact ce, convin cultivatorii, este nevoie pentru a obține pepenii gustoși și sănătoși. În plus, un alt avantaj în fața gunoiului de vacă este gradul mai mic de îmburuienare în plantația fertilizată.

  Între cultivatorii de pepeni care apelează la gunoiul de pasăre pentru producții mai bune se numără și Nicolae Paraschiv. Acesta reușește an de an să recolteze o medie de 50 de tone de lubenițe la hectar. Fermierul din Slobozia, județul Ialomița ne-a spus nu doar că găinățul ajută foarte mult cultura, dar și că reușește să îl procure gratuit, de la Avicola din apropiere. Astfel, singurele cheltuieli pe care le are cu îngrășământul natural al pepenilor sunt legate de transport și de distribuirea gunoiului pe suprafața arabilă.

  La fertilizare mergem pe gunoiul de pasăre, îl băgăm toamna. Norocul nostru este că avem o Avicola aproape și luăm de acolo, fără bani, doar să achităm noi transportul. Apoi mai avem cheltuieli cu întinsul pe loc, împrăștiatul îngrășământului, lucrare pe care o facem toamna”, a declarat Nicolae Paraschiv pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Fermierul ialomițean susține că în cazul aplicării gunoiul de pasăre la cultura de pepene, diferența de la an la an este evidentă, plantele devenind mult mai sănătoase, în timp ce la îngrășămintele clasice vezi așa un efect vizibil. „E diferență față de chimicale – gunoiul de pasăre este mult mai convenabil și este mult mai ecologic. Dar dacă ai băgat gunoi de pasăre, anul următor se cunoaște. Planta este mai sănătoasă, mai viguroasă”, ne-a explicat fermierul.

  Fertilizarea cu gunoi de pasăre la pepeni. Cantitate de 50-60 de tone pe hectar

  Cantitatea de gunoi de pasăre ce se administrează la hectarul cu pepeni este în jur de 50-60 de tone în cazul suprafețelor lucrate de Nicolae Paraschiv. Pentru că, din păcate, nu a avut o cantitate suficientă pentru a asigura găinaț pentru tot terenul, fermierul a și la humus, un alt îngrășământ natural, dar cu care nu a obținut aceleași rezultate ca în cazul gunoiul de pasăre. În plus, cu humusul, și costurile au fost mai mari. „Anul ăsta nu am reușit să luăm gunoi de pasăre pentru toată suprafața și am luat humus de la o firmă. Tot natural este și am pariat pe el și văd că a dat rezultate. Într-adevăr, este foarte foarte scump, am dat undeva la 3.600 lei/tonă și se bagă undeva la 1,5-2 tone/ha. Față de gunoiul de pasăre este foarte scump. La gunoi, toată cheltuiala mă duce undeva la 700-800 lei/ha față de humus, unde bagi 1 tonă pe hectar și te costă 3.600 de lei. Este mult mai bine cu gunoi, dar când nu îl avem…”, a afirmat Nicolae Paraschiv.

  Fertilizarea cu gunoi de pasăre la pepeni. Aplicarea se face toamna

  La cultura de pepeni, gunoiul de pasăre este împrăștiat uscat, în toamnă, înainte de arătură, dar numai după ce este lăsat să fermenteze timp de un an. Nicolae Paraschiv a explicat că, din cauza conținutului ridicat de azot, acest fertilizant nu poate fi administrat în fiecare an în cultură. Fermierul explică și ce consecințe ar avea un abuz: pepenii ar avea o creștere viguroasă, dar fără a lega fructele.

  Aducem gunoiul cu un an de zile înainte, îl ținem la fermentat și anul următor îl împrăștiem așa, uscat, toamna. Îl dăm înainte de arătură și după facem rotația cu porumb, iar după porumb venim cu gunoi de pasăre, dar nu în fiecare an. De exemplu, eu sunt în al treilea an în care pun porumb în același loc. Merg pe cultura altoită la pepene. Este mai indicat așa, deoarece cultura altoită merge mai mulți ani la rând în același loc. Gunoiul de pasăre îl administrăm la 2-3 ani, pentru că ar fi prea mult în fiecare an. Dacă îi dăm în vegetație și nu mai leagă, facem iarbă verde. Conține azot și potasiu foarte mult și din cauza azotului pepenii cresc neobișuit și nu leagă”, a explicat Nicolae Paraschiv.

  Pepenii lui Cristi Dinu ajung în marile rețele de supermarketuri

  Un alt cultivator de pepeni din Ialomița care folosește gunoiul de pasăre ca fertilizant este Cristi Dinu, administratorul societății Dinu Invest din Slobozia Nouă. Acesta s-a apucat să cultive pepeni în 2014 și a crescut de la 13 hectare la o suprafață de 30 de hectare, reușind să comercializeze lubenițe în cele mai mari rețele de retail din România. Fermierul spune că a administrat îngrășământul natural de pasăre în cantități mai mici, dar chiar și așa diferența între sole a fost vizibilă. „Am folosit și gunoi de pasăre pe o anumită solă și rezultatele au fost mulțumitoare, mai bune decât în cazul îngrășămintelor clasice. Gunoiul -am luat de la o fermă din apropiere și nu a fost scump – cunoșteam și fermierul și nu l-am luat la un preț al pieței, să spunem. Am distribuit în jur de 10 tone/ha”, a spus Cristi Dinu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Fermierul Vasile Rotaru spune că pepeni de Gheorghe Doja sunt mai gustoși mulțumită îngrășămintelor naturale

  Și Vasile Rotaru, fondatorul Cooperativei Legume Ialomița din comunca Gheorghe Doja, apelează de ani buni la gunoiul de pasăre pentru a fertiliza cultura de pepeni. Fermierul reușește să obțină pepeni atât de gustoși încât are vânzare excelentă și a reușit chiar să trimită la export.

  Avem o Avicola lângă noi și folosim gunoiul de pasăre ca fertilizant. Ne ajută să reducem din costuri, pentru că folosim mai puține complexe de îngrășăminte. Dăm 20-30 de tone (la hectar- n.r.) la 2-3 ani. Dăm de vreo 5 ani. Ne-am gândit la gunoiul de pasăre ca să diminuăm costurile și să îmbunătățim gustul pepenilor. Pepenii noștri sunt speciali, aceștia de Doja. Din ce spun clienții, sunt mai dulci față de cei din țară. Gunoiul îl luăm efectiv din platformă, de la Avicola, îl încărcăm în câmp, îl împrăștiem și îl băgăm sub arătură toamna, așa uscat”, a declarat Vasile Rotaru.

  Fertilizarea cu gunoi de pasăre. Recomandări generale

  Gunoiul de la păsările de curte, precum cel de la găini sau de la rațe, este un îngrășământ extrem de fertil, mai ales pentru grădina de legume, dar și pentru pomii fructiferi. Foarte bogat în azot, fosfor și potasiu, găinațul încorporat în sol poate crește aciditatea acestuia, așa că este nevoie de administrare corespunzătoare în cadrul lucrărilor agricole.

  Folosirea gunoiului de găini, de la rațe sau de la porumbei are la bază un principiu: ca păsările de la care provine să fie hrănite doar cu vegetale și cât mai natural. În acest fel, și calitatea viitorului îngrășământ va fi mai ridicată. El se adună și se păstrează în magazii sau șoproane, unde să nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pământ, fie de folie închisă la culoare.

  Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveți nevoie de circa o tonă, o tonă și jumătate de gunoi de pasăre. Cantitatea se aplică atât pentru cultura de legume, cât și pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica și local în cuib cuib sau pe rând în cantitate de 400-500 kg/ha.

  Gunoiul de păsări poate fi administrat atât direct, cât și în soluție. Astfel, un kilogram de găinaț se pune cu 4-10 litri de apă, iar soluția se aplică în perioada de vegetație a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.

  Citiți mai mult despre gunoiul de pasăre aici:

   Cum transformi gunoiul de la păsări în cel mai bun îngrășământ pentru cultura de legume


  Te-ar mai putea interesa

  Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Leguma care a atins în piață prețul unui kilogram de mușchiuleț de porc! Un fermier a câștigat procesul cu Primăria care l-a lăsat fără subvențiile de la APIA Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe