Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ACEBOP: Am propus RENUNȚAREA LA REGISTRUL DE RASĂ pentru SUBVENȚIA LA BOVINE!

Ies la iveală noi informații despre situația Registrelor Genealogice de Rasă, documentații care condiționează accesul fermierilor la sprijinul cuplat, fie că este vorba despre specia ovine, caprine sau de bovine. După ce ieri, Agrointeligența a publicat lista subvențiilor de stat pe care fiecare asociație care are carte de rasă le-a primit de la introducerea plății cuplate, precum și solicitarea președintelui Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru, de a se face verificări cum s-au cheltuit banii, astăzi vă aducem în atenție o situație care va agita din nou apele. 

Declarațiile președintelui Pro Agro au fost urmate de o solicitare din partea președintelui Asociației Moldoovis Botoșani, Ionică Nechifor. Acesta i-a cerut liderului Pro Agro să spună exact care crede sau știe că sunt asociațiile unde ajutorul de stat, uneori de ordinul milioanelor de lei per organizație, nu s-a cheltuit legal.

Astăzi, președintele unei puternice organizații din sectorul zootehnic iese cu dezvăluiri și susține interesul legitim al fermierilor și reprezentarea lor transparentă. ”În ultima săptămână, sutele de mesaje venite de la fermierii români, nemulțumiți de lipsa posibilității de accesare a sprijinului cuplat, au dus la reacția președintelui Federației Naționale Pro Agro, domnul Emil Dumitru. Sunt probleme, le-am discutat în urmă cu ceva timp la MADR, a fost supus la vot. ACEBOP a manifestat poziția de renunțare la registru (Registrul Genealogic al Raselor car eși condiție pentru plata sprijinului cuplat – n.r.) – pe secțiunea bovine. Celelalte asociații au votat pentru menținerea registrului. Ne-am supus majorității”, dezvăluie dr. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

”Politica noastră asociativă nu ține de acțiuni de poliție sau  de control! Sunt instituții publice care fac acest lucru. Noi susținem fermierii și atât, în marje legale.  Și domnul președinte Emil Dumitru a făcut acest lucru, a susținut, prin declarația domniei sale, poziția fermierilor care i-au solicitat să se întoarcă urgent din concediu și să o facă. Am considerat mereu că lipsa comunicării poate crea probleme. Din acest motiv, vă invităm, stimate domnule Ionică Nechifor, (…) pentru o discuție colegială și transparentă. Ne dorim rezolvarea amiabilă a unor neclarități care nu își au rostul acum, în perspectiva în care fermierii din România trebuie să fie uniți”, este mesajul președintei ACEBOP, Mary-Eugenia Pană.

Vă reamintim că președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a denunțat ieri în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că s-au alocat sume uriașe de la bugetul de stat către unele asociații care au luat acest sprijin degeaba.

”Făcând o analiză foarte atentă a răspunsurilor pe care Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) ni le-a dat de-a lungul timpului am constatat că unii dintre gestionarii cărților de rasă s-au transformat în niște, să utilizez un termen de jargon, ”băieți deștepți” abonați la banii publici la subvențiile pentru gestionarea cărților de rasă. Se știu ei cine sunt aceia, dar eu nu pot să accept lucrul acesta – că doar o mică parte dintre fermieri primesc sprijinul cuplat zootehnic și elementul de departajare este apartenența la aceste cărți de rasă, mai ales că anual sunt sume consistente plătite pe sectorul bovin și pe sectorul ovin, către aceste asociații, unele dintre ele ajungând la sume de 3 milioane și ceva de lei, ceea ce însemnă foarte mulți bani și nu se vede nimic în  chestiunea asta”, a declarat liderul fermierilor din Pro Agro pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

Precizăm că în acest moment, pentru a beneficia de sprijinul cuplat de la APIA, fermierii trebuie să aibă fie tot efectivul de animale înscris în Registrul Genealogic al Rasei – cazul bovinelor, fie doar un număr minim de berbeci raportat la efectivul de femele eligibile – la ovine.

Citiți mai multe în articolul:

EXCLUSIV! ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” din agricultură. EMIL DUMITRU, Pro Agro: EXISTĂ O MAFIE A CĂRȚILOR DE RASĂ! CE SUME AU ÎNCASAT ASOCIAȚIILE!

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. cei care fac legi habar nu au de zootehnie.si va dau exempu:in delta dunaari sant gaste si sate salbatice de mai multe specii, aceste pasari nu vor trai niciodata in ardeal , banat, moldova s-au muntenia. prin concluzie, nu poti creste in delta vaci holstain , balatata romaneasca , angus ect.. noi avem rosie dobrogeana, si ceva metisi de sura de tepa, daca alte rase nu se aclimatizeaza de ce noi sa nu primim subventie pentru vaca de carne daca crestem vaci de carne??va spun eu, in delta sant cei mai fraieri oameni din romania, deasta avem si carantina de leucoza nu putem sa vindem un animal decat la negru , am ajuns de rasul curcilor.

 2. Probabil ca poti face performanta din agromediu si clima. Si la pagina web de Karpaten Meat, la antet scrie “From grass to beef”, si pe cand citesti acolo cum obtin performanta iti d-ai seama ca lucrurile nu stau asa. Dar daca dumneata spui ca obtii performanta cu agromediu si clima, noi te credem. Apropo banuiesc ca iti lucrii terenul cu utilaje pana in 300 de kg, parca asa era la agromediu pachetul 1, deci o presa dupa un motocultor depaseste aceea greutate. Acuma nu vreau sa spun ca ce ai spus tu acolo, in mesajul tau, este gresit, insa nu cred ca ai cum sa obtii rasa pura in 2 ani , fara sa le achizitionezi imi pare suspect. Eu i-mi montez vacile cu monta adusa de la Semtest – Bvn Tg Mures din 2010 si abia acum am a doua generatie , in curand a treia. Deci fa si tu un calcul. In zona noastra, defavorizata, poti sa aduci vaci de 700 de kg ,numai din iarba, tot vor slabii. Tu vorbesti din propria ta experienta, poate terenurile in zona ta sunt bune, in zona mea nu sunt.Stiu ca sunt multi care vreau bani si sa nu faca mare lucru, sunt de acord cu tine in privinta asta, dar nu toata planeta este trasa la indigou. Ce vreau sa spun este ca, cu toate rasele pure si de performanta, daca nu ai terenuri bune este degeaba , sau tu ai vazut ca strainii isi fac ferme in zonele unde sunt terenurile slabe? ca eu nu prea am auzit. Dar ma rog, daca strategia nationala este sa ne autodistrugem, mentalitatea ta este una numai potrivita

 3. Cel mai corect ar fi ca SCZ-ul sa fie impartit in doua componente:
  Componenta 1: Sprijin pentru ferme de reproductie. Plata sa se faca pentru animalele din rasa pura, de inalta valoare genetica, care supuse unui program strict de ameliorare sa aduca un progres real si vizibil in zootehnia din Romania. Destinatia majoritatii produsilor acestor ferme sa fie pentru reproductie.
  Componenta 2: Sprijin pentru ferma de productie. Plata sa se faca pe kg. de carne vandut pentru abatorizare. Indiferent daca este rasa pura sau metis. Destinatia majoritatii produsilor acestor ferme sa fie abatorizarea. Inlocuirea vacilor mama ajunse la varsta de reforma sa se faca prin achizitia de produsi cu valaore genetica ridicata, de la fermele de reproductie.

  Cuantumurile acestor subventii pot sa fie diferite, dar in momentul actual este o discriminare flagranta intre cei care cresc rasa pura pentru abatorizare si cei care cresc metisi pentru abatorizare. Ambii fac acelasi lucru, dar numai unii incaseaza subventia.
  Mai exista si lista aia cu rasele eligibile. Daca eu cresc Roge de Pres in rasa pura, cu rezultate deosebite, nu pot sa incasez subventia, pe cand unul care creste bovine Angus de provenineta incerta ( un test genetic ar arata ca Angus-ul cu pedigree din Romania este undeva spre maxim 75% Angus) incaseaza bani degeaba.

 4. Domnule Dumitru, dvs. stiti ce presupune ca sa fi inscris cu animalele in Registrul Genealogic si COP? De ce nu se inscrie toata lumea? Nu ar fi simplu? Asa toti am incasa SCZ-ul! Atunci de ce nu? Raspunsul este simplu; numai cu STIINTA poti creste animale de rasa pura, si multora le lipseste acest atu! Eu unul beneficiez de mai multe feluri de subventii cuplate, de agromediu si de clima si mediu..insa subventia cuplata pentru bovinele de carne este cea mai bine gandita, adica datorita obligatiilor impuse de RG si COP am ajuns ca dupa 2 ani (de cand am preluat exploatatia de la tatal meu) sa detin un efectiv compus dintr-o singura rasa, nici macar metise, cu o evidenta clara a efectivului si cu un plan de ameliorare bine pus la punct! Este adevarat, presupune foarte multa munca administrativa si intelectuala, exact de ce 90% dintre fermieri nu vor nici macar sa auda si apoi se apuca sa zica: „SCZ-ul este subventia smecherilor”..insa tocmai eu ca „smecher” sunt obligat sa fiu cel mai corect, altfel pierd subventia! Cu ajutorul acestei subventii reusesc, ca peste inca 2 ani sa vand material genetic, iar altfel ferma ar fi ramas un „talmes-balmes”!

Scrie un comentariu