• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ACEBOP: Am propus RENUNȚAREA LA REGISTRUL DE RASĂ pentru SUBVENȚIA LA BOVINE!

  agrointeligenta.ro -

  Ies la iveală noi informații despre situația Registrelor Genealogice de Rasă, documentații care condiționează accesul fermierilor la sprijinul cuplat, fie că este vorba despre specia ovine, caprine sau de bovine. După ce ieri, Agrointeligența a publicat lista subvențiilor de stat pe care fiecare asociație care are carte de rasă le-a primit de la introducerea plății cuplate, precum și solicitarea președintelui Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru, de a se face verificări cum s-au cheltuit banii, astăzi vă aducem în atenție o situație care va agita din nou apele. 

  Declarațiile președintelui Pro Agro au fost urmate de o solicitare din partea președintelui Asociației Moldoovis Botoșani, Ionică Nechifor. Acesta i-a cerut liderului Pro Agro să spună exact care crede sau știe că sunt asociațiile unde ajutorul de stat, uneori de ordinul milioanelor de lei per organizație, nu s-a cheltuit legal.

  Astăzi, președintele unei puternice organizații din sectorul zootehnic iese cu dezvăluiri și susține interesul legitim al fermierilor și reprezentarea lor transparentă. ”În ultima săptămână, sutele de mesaje venite de la fermierii români, nemulțumiți de lipsa posibilității de accesare a sprijinului cuplat, au dus la reacția președintelui Federației Naționale Pro Agro, domnul Emil Dumitru. Sunt probleme, le-am discutat în urmă cu ceva timp la MADR, a fost supus la vot. ACEBOP a manifestat poziția de renunțare la registru (Registrul Genealogic al Raselor car eși condiție pentru plata sprijinului cuplat – n.r.) – pe secțiunea bovine. Celelalte asociații au votat pentru menținerea registrului. Ne-am supus majorității”, dezvăluie dr. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

  ”Politica noastră asociativă nu ține de acțiuni de poliție sau  de control! Sunt instituții publice care fac acest lucru. Noi susținem fermierii și atât, în marje legale.  Și domnul președinte Emil Dumitru a făcut acest lucru, a susținut, prin declarația domniei sale, poziția fermierilor care i-au solicitat să se întoarcă urgent din concediu și să o facă. Am considerat mereu că lipsa comunicării poate crea probleme. Din acest motiv, vă invităm, stimate domnule Ionică Nechifor, (…) pentru o discuție colegială și transparentă. Ne dorim rezolvarea amiabilă a unor neclarități care nu își au rostul acum, în perspectiva în care fermierii din România trebuie să fie uniți”, este mesajul președintei ACEBOP, Mary-Eugenia Pană.

  Vă reamintim că președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a denunțat ieri în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că s-au alocat sume uriașe de la bugetul de stat către unele asociații care au luat acest sprijin degeaba.

  ”Făcând o analiză foarte atentă a răspunsurilor pe care Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) ni le-a dat de-a lungul timpului am constatat că unii dintre gestionarii cărților de rasă s-au transformat în niște, să utilizez un termen de jargon, ”băieți deștepți” abonați la banii publici la subvențiile pentru gestionarea cărților de rasă. Se știu ei cine sunt aceia, dar eu nu pot să accept lucrul acesta – că doar o mică parte dintre fermieri primesc sprijinul cuplat zootehnic și elementul de departajare este apartenența la aceste cărți de rasă, mai ales că anual sunt sume consistente plătite pe sectorul bovin și pe sectorul ovin, către aceste asociații, unele dintre ele ajungând la sume de 3 milioane și ceva de lei, ceea ce însemnă foarte mulți bani și nu se vede nimic în  chestiunea asta”, a declarat liderul fermierilor din Pro Agro pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

  Precizăm că în acest moment, pentru a beneficia de sprijinul cuplat de la APIA, fermierii trebuie să aibă fie tot efectivul de animale înscris în Registrul Genealogic al Rasei – cazul bovinelor, fie doar un număr minim de berbeci raportat la efectivul de femele eligibile – la ovine.

  Citiți mai multe în articolul:

  EXCLUSIV! ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” din agricultură. EMIL DUMITRU, Pro Agro: EXISTĂ O MAFIE A CĂRȚILOR DE RASĂ! CE SUME AU ÎNCASAT ASOCIAȚIILE!

   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Subvenții APIA 2021. Anunțul MADR despre plata sprijinului cuplat Ministerul Agriculturii: Semințele de floarea-soarelui nu se pot trata cu neonicotinoide în campania de primăvară

  Ultimele știri

  Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false Plantarea pomilor fructiferi: 10 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență