• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SEMĂNATUL TIMPURIU AL RAPIȚEI și avantajele sale PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

  agrointeligenta.ro -

  Schimbările climatice din ultimii ani au adus modificări importante în calendarul lucrărilor agricole. Fermierii ţin cont atât de experienţa lor personală, cât şi de sfatul specialiştilor, iar întâlnirile şi evenimentele din câmp sunt prilejuri bune pentru a face schimb de impresii şi pentru a afla informaţii noi.

  Ca perioadă în care seamănă rapița, agricultorii mizează tot mai mult pe semănatul timpuriu al culturii, adică vorbim despre semănatul care poate începe chiar înainte de data de 20 august.

  Fermierii români sunt încurajați să intre devreme la rapiță și de producătorii de sămânță care le recomandă să mizeze pe hibrizii care se pun în pământ mai devreme pentru a se asigura că plantele au timpul necesar să se dezvolte și să intre viguroase în iarnă.

  Valentin Mihai le oferă fermierilor recomandări pentru tehnologia de cultură a rapiței

  Din punct de vedere tehnologic, cel mai bine este să semănăm rapiță timpuriu, cât mai timpuriu posibil și anume începând chiar și începând cu 5 august pentru anumite zone sudice, în secetă, să nu așteptăm ploaia. Dacă așteptăm ploaia și semănăm după aceea, organele active ale semănătorii vor usca pământul exact acolo unde băgăm noi sămânța, iar sămânța de rapiță este foarte mică, ea are nevoie de toată umiditatea pentru a răsări, mai ales că semănăm rapiță în cea mai secetoasă lună a anului”, a explicat Valentin Mihai, Product Manager Pioneer România, în cadrul evenimentului Pioneer Portfolio Farm de la Silistraru, județul Brăila.

  Același sfat este dat fermierilor și de către Jean Ionescu, Director Operațiuni Comerciale România și Moldova: ”Tehnologia recomandată de către DuPont Pioneer implică pregătirea patului germinativ imediat după recoltarea plantei premergătoare, limitând cât mai mult posibil lucrări agresive ale solului (în special aratul), semănatul cât mai timpuriu (15-20 august), în sol uscat, așteptând ploaia”.

  Jean Ionescu este prezent la evenimentele organizate de Pioneer în câmp pentru a le oferi fermierilor cele mai bune sfaturi tehnologice

  DuPont Pioneer oferă anul acesta un portofoliu de hibrizi extrem de bine adaptați la condițiile din România. Hibrizii din categoria premium – PT234 și PT225 reprezintă vârful de performanță productivă datorită pachetului de caractere agronomice avansate (toleranță la secetă și arșiță, rezistență la iernare, toleranță la boli, randamente sporite în utilizarea elementelor nutritive), iar hibrizii rustici precum PR46W14 și PT200CL prezintă adaptabilitate foarte bună la condiții de cultură medii. În acest sezon vă puteți mări suprafețele cultivate cu rapiță, deoarece vă punem la dispoziție doi hibrizi noi PT264 și PT271. PT264 înglobează toate avantajele genetice de care are nevoie un hibrid de rapiță: adaptabilitate în toate condițiile de cultură din țara noastră, o stabilitate excelentă, maturitate care îi asigură un echilibru excepțional de la semănat până la recoltat, toleranță la boli și producții greu de depășit. PT271 este un hibrid cu caractere agronomice excepționale și toleranță îmbunătățită la Sclerotinia. Este o noutate în ceea ce privește maturarea uniformă”, explică Jean Ionescu.

  Problema cu care se confruntă fiecare cultură rămâne în continuare excesul temperaturilor la care se ajunge în timpul vegetației. ”Genetica semitipurie pe care Pioneer v-o pune la dispoziție este cea mai bine adaptată condițiilor de secetă și arșiță caracteristice. Factorul limitativ în momentul de față la noi sunt seceta și arșița”, spune Valentin Mihai.

  Pentru a încuraja fermierii să semene rapița devreme, Pioneer le oferă acestora o asigurare a culturii, un program dedicat care îi scutește de riscuri în cazul în care rapița lor nu răsare.  ”Deci semănați rapița în sec mai ales că beneficiați de acest proiect ”Seamănă rapiță fără pierderi!”. Practic, dacă ați achiziționat sămânța până la 31 iulie, semănați-o în sec fără nici o problemă. Dacă nu va răsări din cauza secetei, mare atenție, doar din cauza secetei, Pioneer v-o dă gratis, numai trebuie să plătiți acea sămânță”, a explicat Valentin Mihai cum funcționează ”asigurarea” contra secetei care ar putea afecta răsărirea rapiței Pioneer.

  Citiți și: 

  ”Cultivă rapiță fără pierderi!” – programul care acționează ca o poliță de asigurare pentru fermierii români!

  Pioneer are în portofoliu și hibrizi dedicați pentru acei fermieri care aleg să semene abia în toamnă. ”Dacă, să spunem, condițiile nu v-au permis să pregătiți terenul și sunteți nevoiți să semănați târziu deci semănatul tardiv al rapiței se realizează după 10-15 septembrie, vă recomandăm trei hibrizi: PT264, PT234 și PR44W29. Aceștia au capacitatea de a acumula rapid zaharuri în cotiledon și a trece foarte repede peste perioada de stres care va urma și anume perioada de iarnă”, a mai spus Valentin Mihai, Product Manager Pioneer România.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară