• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ATAC VIRULENT DE MANĂ LA ROȘII. Sfaturile DR. ING. COSTEL VÎNĂTORU pentru a avea TOMATE SĂNĂTOASE!

    Andreea Elefterie -

    Anul acesta a fost favorabil pentru apariția manei la tomate, o boală care poate distruge chiar și în totalitate recolta. Legumicultorii pot doar să prevină atacul întrucât combaterea manei este aproape imposibilă. Agrointeligența -www.agrointel.ro a stat de vorbă despre această problemă din cultura de legume cu cel mai cunoscut cercetător din România, Costel Vînătoru, doctor inginer, cercetător științific gradul I și coordonator al Laboratorului de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.  

     

    ”A fost un an favorabil al manei la roșii pentru că în legumicultură anii ploioși sunt anii care sunt favorabili dezvoltării bolilor și dăunătorilor și în special mana. Au fost condiții favorabile apariției manei, umezeala. Practic, când avem umeazeală crescută și temperaturi ridicate, atunci aceste condiții sunt favorabile dezvoltării și apariției manei  în cultură. Deci așa cum spune în popor, plouă cu mană, nu, ci atunci ploaia, când avem căderi de precipitații și la temperaturi ridicate se dezvoltă foarte bine mana chiar și în spații protejate”, a explicat specialistul pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Mana nu poate fi combătută

    Odată intrată în plante, mana nu mai poate fi eliminată, ci doar prevenită sau stopată. ”Atunci când un fruct este atacat de mană nu mai putem să îl vindecăm și nu avem decât să îl eliminăm, să îl aruncăm”, a mai spus Vânătoru.

    În privința metodelor de prevenție acesta a amintit lucrările speciale care sunt obligatorii pentru cultura de roșii. ”O putem preveni în primul rând prin lucrări speciale: defoliatul, eliminăm frunzele de la baza culturii. Dacă avem tomate, spre exemplu care sunt palisate, eliminăm frunzele de la bază pentru a ajuta să circule aerul la baza tomatelor. Să nu fie în contact cu solul pentru că iar pe acolo se conservă foarte bine umezeala și se favorizează apariția manei”, ne-a mai dezvăluit cercetătorul de la Buzău.

    Costel Vînătoru a mai spus că momentan nu există un soi imun la mană ci doar unele soiuri mai rezistente în fața atacului temutei boli. ”Trebuie sigur în special să aplicăm și tratamente, bine ar fi tratăm prevenim și să folosim tratamentele adecvate. Sigur, o altă măsură ar fi folosirea unor soiuri cu rezistență ceva mai ridicată. Nu sunt soiuri care să aibă rezistență totală la mană, sunt soiuri care sunt ceva mai rezistente la mană, care se îmbolnăvesc ceva mai greu. Așadar, genetica ar fi o cale, iar tehnologia ar fi o a doua cale”, a mai punctat specialistul.

    Citiți și:

    Tratamente bio pentru cultura de roșii: Stropiri fără chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”