Fonduri europeneŞtiri agricole

VREȚI FONDURI EUROPENE? NU FACEȚI ACESTE GREȘELI!

Analiză amănunțită privind banii europeni pentru pomicultori. Directorul general al agenției de plăți care se ocupă cu gestionarea fondurilor europene, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a cerut funcționarilor care se ocupă de cererile de finanțare să facă o analiză ”cu  celeritate” privind motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finanțare în sectorul pomicol sunt declarate neeligibile! 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit solicitări de finanțare în valoare totală de 164,8 milioane de euro pentru 367 cereri de finanțare conforme depuse prin submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, de la demararea în 2015 a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 și până în prezent.

Din totalul proiectelor depuse, până în acest moment au fost selectate pentru finanțare 138 de proiecte care vizează înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, valoarea finanțării nerambursabile acordată prin PNDR pentru acestea fiind de aproximativ 63 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate până în prezent, pentru decontarea cheltuielilor realizate de către beneficiarii investițiilor pomicole, este de 2,1 milioane de euro.

În acest context, AFIR a realizat o analiză privind eligibilitatea cererilor de finanțare depuse pentru a obține fondurile europene în sectorul pomicol, totodată, fiind analizate și cele mai importante cauze ale neeligibilității proiectelor de investiții din acest sector.

„Am solicitat colegilor din departamentele tehnice ale AFIR să analizeze cu celeritate motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finanțare în sectorul pomicol sunt declarate neeligibile. Am vrut să vedem dacă este o cauză internă sau dacă neeligibilitatea cererilor de finanțare vine pe fondul documentațiilor incomplete, a lipsei actelor de proprietate sau de folosință a exploatației sau pentru că nu poate fi demonstrată cu documente viabilitatea economică a investiției. Am constatat că principalul motiv de neeligibilitate este întocmirea proiectelor fără a fi respectate condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului, deși aceste condiții sunt cunoscute de la început, chiar înainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Ca urmare a evaluării proiectelor depuse s-a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului financiar, disponibil solicitanților prin sM 4.1a. În ceea ce privește condiția ca investiția să se încadreze în cel puțin una din acțiunile/ operațiunile eligibile prin submăsură, principalele motive de neeligibilitate sunt reprezentate de faptul că Studiul de Fezabilitate (SF) nu este prezentat și completat în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului, de faptul că nu este atașată Anexa B (Prognoza veniturilor si evoluția capacității de producție) la SF conform modelului cadru solicitat, precum și de faptul că nu sunt precizări cu privire la realizarea lucrărilor de înființare a plantației deoarece nu au fost cuprinse cheltuieli în Bugetul Indicativ.

De asemenea, un alt motiv pentru care cererile de finanțare sunt declarate neeligibile este acela că nu se regăsește atașat extrasul de carte funciară și nu poate fi corelată suprafața ce vizează investiția (suprafață menționată în SF) cu cea menționată în actele de proprietate. Totodată, dintre motivele care au dus la declararea neeligibilității proiectelor a fost și lipsa proiectului de înființare a plantației, însoțit de studiul pedologic (document obligatoriu conform Ghidului solicitantului) sau au fost atașate extrase de carte funciară ce cuprind informații contradictorii.

O altă condiție obligatorie pentru a primi sprijin și care nu este respectată vizează viabilitatea economică a investiției care trebuie demonstrată în baza documentației tehnico-economice, în sensul că analiza economico-financiară nu prezintă explicații (calculele concrete pe baza datelor obținute ca urmare a prognozelor economice) sau, în urma solicitării de informații suplimentare, nu sunt completați toți indicatorii economici.

În cazul înființării și/ sau reconversiei trebuie utilizat doar materialul fructifer din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. Dacă în SF nu se regăsesc informații cu privire la înființarea culturii din punct de vedere al materialului biologic folosit, așa cum prevede Ghidul solicitantului, proiectul este declarat neeligibil.
S-a constatat, de asemenea, că nu se respectă condiția privind „realizarea investiției doar în unitățile administrativ teritoriale (UAT) prezentate în anexa din Cadrul Național de Implementare al Subprogramului Tematic Pomicol (STP) și trebuie să respecte zonarea speciilor din anexă (Anexa 7 a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1a)”. Astfel, nu au fost prezentate documente pentru întreg terenul agricol deținut în cadrul exploatației (nu sunt atașate copii după Registrul agricol).

Un alt criteriu de eligibilitate care nu a fost respectat la depunerea cererilor de finanțare se referă la faptul că exploatația trebuie să respecte dimensiunile economice viabile. O serie de cereri de finanțare depuse au fost declarate neeligibile pentru că solicitantul nu se regăsește în baza de date a APIA cu exploatația înregistrată și astfel nu pot fi verificate suprafețele ce vizează investiția.

Reamintim tuturor celor interesați că sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 4.1.a a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2017, ora 16.00.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Alina este acum Ion ? Concurenta intre fermieri pentru marirea exploatatiei a trecut bariera celor 400 kg grau arenda. Vreau exemple cu fermieri si zone unde se mai practica asemenea arenda.

 2. ce spune ION mai sus
  fermierii au vile concedii extravagante limuzine de pe terenul oamenilor care primesc arenda 400 kg /ha in
  comletare
  din 400kg plateste si impozit pe venit agricol si impozitul pe pamint anual

 3. Da ai perfecta dreptate Ioane statul da ramburs de TVA la orice incepand de la factura la telefon pana la masini extrem de scumpe. Cum ramane cu incurajarea cumpararii de produse romanesti ? In cazul de fata trebuie ramburs de TVA doar la produse romanesti . Cu privire la fraudarea fondurilor europene romanii se pricep de minune la astea. Sunt cazuri celebre cu fraude Ex. Porumboiu la Vaslui statea cu crotalele in sertar si incasa subventii pe cap de animal sau firmele lui Culita Tarate cu cati bani au ramas datoare la bugetul statului . Adevarul ca nimeni nu poate controla agricultura in comunism se raportau productii extrem de mari pentru partid acum se raporteaza productii sub cele reale neconforme cu realitatea pentru evaziune.

 4. fondurile europene ajung pe mana mafiotilor din agricultura. cineva trebuie sa controleze fermierii decand au inceput sa incaseze subventiile. cum sa incasezi subventii la suprafata la motorina calamitati ramburs de Tva la orice si sa nu ai minim un angajat. este o necorelare corecta intre Apia Itm si Anaf. romanii sunt campioni la fraude cu fonduri europene si bani din subventii. cum sa i dea statul ramburs de tva la un suv de 70 000 de euro? ce cu loganul nu poti ajunge la teren? oricum cand ploua nu poti intra cu suv pe teren. astea sunt anomalii sau cate fraude cu bani europeni descoperite au ajuns in presa dar cati fermieri nu au fost prinsi? nu intereseaza pe nimeni ca tinerii din mediul rural nu au unde lucra si ca pleaca peste hotare pentru un trai mai bun. fermierii au vile concedii extravagante limuzine de pe terenul oamenilor care primesc arenda 400 kg /ha . chiar nu vede nimeni ? un adevarat genocid acest flagel cu munca la negru eu l as incadra la crima impotriva umanitatii.. cum sa te folosesti de un om ca pe hartie igienica nu te gandesti ca omul ala trebuie sa aiba o vechime o pensie te folosesti de el exact ca un sclav ? nu te gandesti

 5. Criterile de eligibiltate sunt o marota ,si sunt stabilte de asa maniera ca se stie din capul locului ca nu vor putea fi indeplinite,e bine de stiut daca tari ca Germania,Franta,Italia,Spania etc au respectat strict aceste criterii sau ele au fost stabilite doar pt.noile tari membre din Europa de est?

Scrie un comentariu