Burse şi preţuriŞtiri agricole

GRÂUL ROMÂNESC, PROBLEME LA EXPORT! Ce reclamă CEL MAI MARE CUMPĂRĂTOR DE CEREALE!

Grâul românesc, probleme mari la export. Cel mai mare importator mondial de grâu, analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roșie, au declarat luni pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Potrivit acestora, Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat semințe de mac în grâul din România, achiziționat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean. 

Dacă va fi re-exportată, aceasta va fi prima livrare de grâu achiziționată de GASC căreia îi va fi refuzat accesul într-un port egiptean după refuzarea unei livrări de grâu din Franța în anul 2015 pe motivul conținutului ridicat de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.)., refuz care a provocat o dispută care s-a întins pe durata unui an cu privire la cerințele care trebuie respectate de grâul importat de Egipt.

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marți.

Unele tipuri de semințe de mac nu pot fi eliminate prin cernere așa că grâul va trebui să fie respins”, a declarat sursa.

Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informații. Anul trecut, în urma boicotării licitațiilor sale de către traderii de cereale, autoritățile egiptene au trebuit să renunțe la cerințele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil.

În plus, autoritățile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt. Cu toate acestea, în luna iunie a acestui an acest sistem de inspecție a fost pus sub semnul întrebării după ce un tribunal egiptean a decis să îl suspende, chiar dacă guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului și are timp să facă recurs la decizia curții.

Sursa: www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Buna dimineata,
    Va citesc doar, nu lucrez in agricultura. Eu am trait si in comunism si auzeam parintii cand vorbeau despre grau,porumb… eu am crescut la tara. Insa, de 27 de ani, de la “rasturnarea” comunismului, aud aceste cuvinte: griul romanesc nu este bun. Nu exagerez in fiecare an am auzit aceste cuvinte.Nu este posibil asa ceva. Ne-au obligat sa cumparam samanta lor, in vreme ce italienii de exemplu au pastrat samnata soiurilor lor din tata in fiu si nu au permis nimanui sa le strice graul.Va imaginati daca italienii ar fi renuntat la graul lor dur din care se fac pastele ca nu ar mai fi cine sunt astazi pe aceasta piata? Noi de ce am permis? Nu se mai poate sa ne lasam calcati in picioare. Chiar nu a mai ramas nimeni in tara asta sa lupte pentru munca lui!Faceti ceva!

  2. O tampenie de zvon menit probabil sa ne consoleze pe noi romanii ca e bine sa vindem si la un pret mai mic, ca ia uite, se poate si mai rau, daca resping astia graul!
    Hai sa fim seriosi ca traderii fac numai magarii, fug de fisc, amesteca garu cu slabe calitati achizitionat la preturi mici, cu cel care are calitati ridicate, achizitionat si el la un pret de ….., apoi il vand ca pe grau panificabil.

Scrie un comentariu