• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIER: ”AM ARS TOATĂ LÂNA. N-a vrut nimeni s-o cumpere și NU AVEAM LOC SĂ STOCHEZ PORUMBUL!”

    agrointeligenta.ro -

    Alegere grea pentru crescătorii români de ovine. Pe de o parte au de ales să stocheze lâna rezultată din tunsul oilor din acest an, și să se înscrie pentru a încasa subvenția dedicată, fie să ardă lâna pentru a face loc în depozite pentru hrana animalelor.

    În județul Gorj, oierii se plâng că nu au cui să vândă lâna sau, dacă găsesc cui să o dea, prețul primit nu le acoperă nici măcar costurile cu tunsul animalelor. Așa că nu puțini sunt cei care aleg să nu mai aștepte ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii, dându-i foc și eliberând spațiile de depozitare.

    Un fermier din Crasna, care deține sute de oi, a explicat că plătește anual la tuns câte 4 lei pentru fiecare oaie.

    „Lâna o aruncam, adică îi puneam foc sau o foloseam la alte lucruri. Niciodată n-a venit nimeni să ne ia lâna. Și chiar dacă venea, dădeam 2.000 de lei la tuns și ne dădea câte 200-300 lei pe 800-1.000 kilograme de lână. Era bătaie de joc. Eu am 600 de oi la Crasna. Acum o să strângem lâna, dacă ne dau subvenția. E mai rentabil, ne-ar conveni și nouă. Măcar ne-am scoate cheltuielile pe tuns. Operațiunea o fac oameni care sunt de meserie, care lucrează prin sat. Ar fi bine dacă vom primi subvenția, dar să nu fie numai vorbe. Suntem sătui de promisiuni. Lâna de anul acesta am ars-o, nu aveam unde să pun porumbul. Le depozitam în același loc”, a spus Elena Jianu, fermier din Crasna, potrivit publicației locale Pandurul.

    La fel ca și în majoritatea județelor, nici la Gorj nu există un centru care să preia lâna oilor. Dar există un proiect prin care va fi înființat, până în primăvara anului viitor, cel puțin un centru de colectare a lânii, astfel încât ciobanii să aibă un punct de desfacere aproape, ca să nu mai fie nevoiți să meargă până la Sibiu sau în alte localități. Asta spun reprezentanții Direcției Agricole, care fac apel la fermieri să nu mai arunce lâna, pentru că vor primi bani de la stat pentru fiecare kilogram de lână vândut.

    „Este program pentru anul viitor, până la 1 iulie 2018. Cererile se fac acum, pentru că se va înființa un centru de prelucrare a lânii. Ei acum nu au unde să ducă lâna, de aia o aruncă sau îi dau foc. Noi avem identificate patru posibilități, ministerul va stabili unde: Polovragi, Crasna, Novaci și Tismana. În funcție de înscrierea oamenilor, unde sunt mai mulți probabil acolo se va face și centrul. Până acum avem înscriși undeva la 150 de fermieri, mare parte dintre cei care au peste 100 de oi. Noi avem în jur de 97 de mii de capete și avem până acum înscrise 54 de mii”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.

    De precizat că un astfel de centru pentru colectarea lânii poate fi realizat în parteneriat public privat. Statul alocă 49% din costurile de construire a centrului.

    Oierii au termen până pe 28 august să depună actele pentru subvenția plătită pe lână

    Fermierii care vor să beneficieze de subvenția pentru lână trebuie să se înregistreze la Direcția Agricolă până în data de 28 august. Documentele pe care trebuie să le aducă sunt: copie după buletin, copie după certificatul de înregistrare la Oficiul Comerțului (acolo unde este cazul), dovada unui cont bancar activ, declaraţie pe proprie răspundere și un document prin care să ateste că exploatația de ovine este înregistrată.

    Cuantumul sprijinului – unul de tip ajutor de minimis (adică prin care fermierii nu pot primi mai mult de 15.000 de euro timp de trei ani ca ajutor de stat de acest tip) este de 1 leu pe kilogramul de lână ce va fi valorificată cu acte.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!