• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perilla, cultura cu care micii fermieri vor putea da lovitura în curând

    agrointeligenta.ro -

    Perilla este o nouă cultură agricolă se pregătește să ia cu asalt micile exploatații din România. Va fi o premieră și, cu siguranță, promite să aducă ceva nou în alimentația noastră, dar și să contribuie semnificativ la protejarea efectivelor de albine din țara noastră, consideră dr. ing. Costel Vînătoru, cercetătorul de la Stațiunea de la Buzău care ne-a prezentat cultura de Perilla.

    Perilla este o plantă obișnuită în Asia, acolo unde se utilizează pe scară largă mai ales la prepararea unor rețete tradiționale, similare cu sărmăluțele noastre.

    „Această specie nu a fost cultivată în Europa și nici în România. Se cultivă pe suprafețe foarte mari în Asia, în Vietnam, Coreea sau Japonia. Este o plantă cu multiple întrebuințări, o planta care poate fi folosită în diferite preparate culinare, în special salate, dar chiar și la prepararea sărmăluțelor. În Coreea, oamenii o folosesc în locul verzei sau viței de vie la confecționarea sărmăluțelor”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. ing. Costel Vînătoru, specialistul care conduce departamentul de cercetare de la Stațiunea pentru Legumicultură de la Buzău.

    Perilla nu este doar o plantă alimentară, ci poate fi utlizată și ca plantă tehnică. ”Din ea se extrage uleiul de perilla, folosit ca ulei tehnic în industrie sau ca ulei medicinal”, ne mai spune cercetătorul.

    La noi, în România, planta originară din Asia s-a adaptat foarte bine, poate fi crescută în câmp dar și în spații protejate. ”Noi recomandăm cultura în câmp. Aici, în seră, avem plante oarecum decorative. Dar în câmp avem trei soiuri care au fost stabilizate. Unul cu frunza verde, altul cu frunza intercalată – verde și mov, și acesta, care este cu frunza închisă la culoare, roșu închis. Sperăm ca în acest timp, unul dintre soiurile menționate să fie omologat și introdus în lista plantelor de cultură din România”, ne vorbește dr. ing. Vînătorul despre soiurile de perilla obținute la Buzău.

    Pentru că este unul dintre aspectele de mare interes pentru fermieri, cercetătorii buzoieni dau asigurări că potențialul productiv al plantei perilla este unul foarte mare, iar cultura se poate face fără probleme chiar și în sistem ecologic.

    ”Nu s-au depistat până în prezent boli sau dăunători care să deprecieze, să diminueze, producția la această specie. De aceea, considerăm ca ar fi o nișă pentru fermieri ca să aducă în cultură și o altă plantă care să aducă beneficii financiare foarte mari. Este o cultură ușor de realizat, poate fi înființată prin semănat direct, semințele sunt mari, sunt asemănătoare cu semințele de spanac sau ceva mai mari, ca semințele de muștar. De asemenea, rezistă bine și la temperaturi scăzute și produce sămanța ceva mai târziu, toamna. Deci ea înflorește undeva prin septembrie și produce sămânța până la venirea înghețului. Totodată, este o plantă meriferă, o plantă foarte mult preferată de albine. De aceea, iată că, statutul de plantă cu multiple întrebuințări și-l poartă pe deplin”, încheie dr. ing. Costel Vînătoru.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă