• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CULTIVĂ ARPAGIC cu ajutorul UTILAJELOR CONSTRUITE ÎN PROPRIA GOSPODĂRIE!

  Roxana Dobre -

  Exemplu de succes în agricultură fără investiții substanțiale. Deoarece costul utilajelor agricole este unul mare, un tânăr fermier din județul Dolj a decis să confecţioneze singur echipamentele necesare pentru lucrarea terenului. Acesta poate deveni cu ușurință un model demn de urmat pentru agricultorii care se află la început de drum datorită exemplului de reușită prin care a devenit unul dintre cei mai mari producători de arpagic din județ. 

  Claudiu Voica, din satul Răcarii de Jos, comuna doljeană Brădeşti a reușit ca la numai 32 de ani să devină un exemplu de urmat pentru tinerii aflați la început de drum și nu numai. Acesta s-a ambiţionat să continue îndeletnicirea pe care o aveau bunicii săi cu câteva decenii în urmă. Dacă aceştia cultivau arpagicul pe o suprafaţă mică, după o generaţie el a reuşit să devină unul dintre cei mai mari producători de arpagic din judeţ. Acest lucru a fost posibil şi datorită utilajelor pe care le-a creat special pentru a-şi uşura activitatea.

  ”Povestea a început de la bunicii mei, care cultivau arpagicul. Ei produceau însă în cantităţi mici, deşi se căuta, şi ne-am dorit să ne extindem, să producem mai mult. Lucrăm în familie şi cultivăm pe o suprafaţă de 1,5 hectare şi am reuşit să mecanizăm lucrările, de la însămânţare până la recoltare. Acum recoltăm în proporţie de 60 la sută mecanizat“, a povestit Claudiu Voica pentru Gazeta de Sud.

  A ajuns să confecţioneze utilajele care să îl ajute în toate etapele de producţie

  Deoarece preţul utilajelor care să le uşureze munca era unul mare, pe care nu şi-l putea permite, fermierul doljean a început să se documenteze şi să le creeze împreună cu tatăl şi cu fratele său. Au ajuns astfel să confecţioneze utilaje care să îi ajute în toate etapele de producţie, de la însămânţare, până la recoltare şi curăţare.

  „Spre exemplu avem o bandă, pe care noi am confecţionat-o, unde arpagicul este ales mai uşor decât dacă ar fi jos pe podea. Alegem bucăţile de pământ din el, care au mai rămas după recoltare, iar apoi cade direct în saci, îl depozităm şi totul merge mult mai repede. De asemenea, şi semănatul se face tot mecanizat. Am mai avea nevoie de utilaje, dar nu ne permitem să le achiziţionăm pentru că sunt foarte scumpe, aşa că încercăm să confecţionăm cât se poate. Ne-am informat, ne uităm pe internet şi le facem. Bineînţeles, dacă este nevoie, le îmbunătăţim pe parcurs. Încercăm să dezvoltăm fel şi fel de mecanisme pentru că facem tot posibilul să reducem cât mai mult din munca fizică. Recoltatul este cel mai greu pentru că acesta se face în luna august, când este şi cald, şi praf şi sunt condiţii greu de suportat. Dacă nu ai utilaje e foarte greu. Din acest motiv, cultivatorii nu mai sunt atât de numeroşi“, a spus Claudiu Voica.

  În 2017 a recoltat 11 tone de arpagic pe hectar

  Anul acesta a fost unul bun pentru cultivatorul de arpagic dar nu fără eforturi din partea acestuia. Cultura nu a stat la mila cerului, ci a fost irigată. Producţia de pe un hectar a fost de peste 11 tone de arpagic. Întreaga cantitate care va fi strânsă după finalizarea campaniei de recoltare va fi comercializată angro la preţuri de două ori mai mici decât dacă ar fi vândută en detail.

  ”Preţul arpagicului este foarte scăzut, dar nu se poate altcumva pentru că nu am avea timp să şi vindem. Aşadar, dacă pe piaţă preţul este de 6 – 7 lei, noi îl dăm cu 3 – 3,5 lei kilogramul. Cu toate acestea, suntem mulţumiţi pentru că producem o ceapă românească de calitate. Mi-aş dori să mă dezvolt şi să acopăr o parte şi mai mare din piaţă pe viitor. Totodată, consider că n-ar fi rău dacă mai mulţi tineri s-ar orienta asupra acestei culturi. Atunci am fi mai mulţi şi am putea veni în sprijinul consumatorilor cu o cantitate mai mare de marfă de calitate“, a declarat Claudiu Voica.

  Autorităţile spun că vor face demersuri astfel încât arpagicul de Răcari să devină un brand la nivel naţional. „Ne mândrim cu toţi cei care cultivă arpagicul, sunt oameni extrem de gospodari. Noi avem cultivatori şi în Răcarii de Jos, care aparţine de comuna Brădeşti, şi în Răcarii de Sus, ce aparţine de Filiaşi, şi intenţionăm să depunem documentaţia necesară astfel încât arpagicul de Răcari să devină o marcă înregistrată, un brand“, a spus primarul din Brădeşti, Ion Răcăreanu.

  Sursa: www.gds.ro


  Te-ar mai putea interesa

  O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre