• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oile Texel în România. Rasa de ovine pentru carne s-a adaptat în Harghita

    agrointeligenta.ro -

    Texel este una dintre cele mai valoroase rase de oi pentru carne. Apreciate mai ales pentru calitatea carcasei, oferind carne gustoasă și cu o frăgezime aparte, oile Texel au și un preț pe măsură, fiind considerate de mulți ca fiind cea mai scumpă rasă de ovine. În România, unul dintre fermierii care au decis să mizeze pe Texel este Magyari Szabolcs (36 de ani), de profesie medic veterinar, din Vlăhița, județul Harghita.

    Primele oi Texel din Harghita au fost aduse din Olanda, dar linia genetică este una englezează, a spus crescătorul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Creșterea oilor de carne Texel. Prețul unui berbec, până la 1.000 de euro

    Berbecii din rasa Texel sunt folosiți și pentru ameliorarea altor rase de oi, pentru îmbunătățirea producției de carne. În România, un berbesc Texel se vinde cu 800 chiar 1.000 de euro, iar prețul oilor texel este de circa 300-400 de euro.

    ”Eu personal, când le-am adus am plătit 500 de euro pentru o femelă, iar berbecul a costat 1.500 de euro. Berbecul este un import de la crescătorii din Scoția”, ne-a spus fermierul.

    Creșterea oilor de carne Texel. Adăpost care respectă normele sanitar-veterinare

    Magyari Szabolcs a început cu 10 oi Texel și un mascul din această rasă scumpă: ”Am descoperit că nu au nevoie de condiții speciale, pot fi ținute la fel ca și celelalte oi. Eu fac grajdul ca să fie frumos, să aibă condiții, dar asta nu reprezintă o investiție specială pentru această rasă, asta înseamnă o investiție pentru mine ca să am un grajd cum îmi place mie, să am adăpători, să am hrănitori și să am totul frumos, pentru a avea ventilație în grajduri, totul cum scrie în cartea de igienă”.

    Creșterea oilor de carne Texel. Randament bun la sacrificare

    Fermierul din județul Harghita se axează doar pe cele mai bune rase de carne de pe piață. ”Am ales această rasă pentru că eu cred că Suffolk și Texel sunt cele mai bune și rentează pentru producție de carne. Texel este rasa care dă cel mai bun randament la sacrificare, datorită faptului că are o musculatură foarte bogată, grăsimi foarte puține și au oasele puțin mai subțiri. Berbecii Texel sunt foarte buni pentru ameliorarea raselor”, ne-a mai împărtășit fermierul din experiența sa cu creșterea rasei Texel.

    Creșterea oilor de carne Texel. Mieii iau repede în greutate

    Oile Texel din ferma lui Magyari Szabolcs sunt crescute pe pășune iar randamentul la producția de carne este extrem de crescut.

    ”În momentul de față am 6 berbecuți, berbecul mare, cele 10 oi mame și cred că încă 12 mieluțe. Lângă fermă avem o pășune și în fiecare dimineață le dăm drumul pe pășunea respectivă și seara vin acasă în grajd. Texel este o rasă de carne deci nu o exploatăm pentru lapte. Și randamentul la fătare este unul foarte bun. Spre exemplu, la noi în fermă avem 5 oi care au fătat câte trei miei, numai una a fătat doar unul, și restul câte doi. La producția de carne, în condiții normale pe pășune, un berbecuț născut la mijlocul lunii februarie acum are 65 de kilograme, din mâncat normal, deci nu din concentrate și foarte multe extra că așa crește și mai mult, dar să vedem. În 6 luni ajung la 65 de kilograme”, ne declara crescătorul anul trecut.

    În general la fătare, mieii Texel au o greutate de 5-7 kilograme, iar la 3 luni deja cântăresc 30-35 de kilograme. La maturitate, oaia din rasa Texel are o greutate de 75-85 de kilograme, iar un berbec cântărește 110-130 de kilograme.

    Creșterea oilor de carne Texel. Profit din vânzarea berbecuților d ereproducție

    Fermierul din Harghita a renunțat la ideea de a vinde carne în favoarea afacerii cu berbeci, acolo unde câștigă 500-600 de euro pentru un mascul. ”Având doar animale pentru reproducție, un berbecuț costă cam 500-600 de euro anul acesta. Mieluțe nu vând pentru că vreau să îmi măresc efectivul”, a mai punctat crescătorul de ovine.

    Afacerea cu oi Texel este profitabilă atât mulțumită numărului mare de produși care se pot obține în urma unei fătări, cât și prin performanța de creștere pe care o are această rasă de oi de carne. În plus nici pretențiile de hrană nu sunt exagerate.

    ”Rația e normală, făcută pentru rumegători. Bine, eu lucrez la o fermă de bovine cu niște specialiști în nutriție și de la ei am cerut sfaturi, dar nu este mare lucru. Este o urluială care este recomandată de către dânșii. Nu este nimic în plus. Dar dăm niște premixuri care conțin minerale și vitamine și oligoelemente care sunt importante în hrănirea oilor. Deci asta este în plus față de amestecul de cereale. Dăm un premix special pentru oi care nu este o mare ciudățenie, se poate cumpăra de la orice firmă care se ocupă cu nutriția animală și în afară de asta fân de bună calitate și de pe pășune cât mănâncă ele. Eu lucrez cu Mikrop, este o firmă din Cehia care are un sediu în Cluj-Napoca și se ocupă cu nutriția. Vând premixuri pentru animale. Bogdan Negrescu îl cheamă pe reprezentantul lor și de la dânsul cumpăr aceste produse”, a mai spus fermierul.

    Creșterea oilor de carne Texel. Rezistență la scrapie, vulnerabile la pasteureloză

    În privința adaptării oilor Texel la condițiile de climă aspră din Harghita, fermierul spune că nu a întâmpina probleme deosebite. Doar o singură boală, Pasteureloza, care afectează rasele românești în această perioadă ar putea afecta și oile importate. Asta pentru că oile Texel nu au rezistența și imunitatea să lupte cu această boală. Dar dacă vaccinurile sunt făcute la timp, boala nu ar trebui să dea bătăi de cap crescătorilor de Texel.

    ”Această rasă se aclimatizează foarte bine. Crescătorul din Olanda de unde am cumpărat acest efectiv a avut la rândul său un efectiv importat din Anglia. Deci e o linie englezească, dar nu pot să spun că au probleme la aclimatizare. Durează vreo 24 de ore transportul până când ajung acasă. O mică problemă ar fi legată de Pasteureloză care este o boală serioasă acum la care efectivul românesc este cât de cât rezistent, dar rasele aduse din afară, mai ales din Olanda, Anglia, din vest, sunt mai sensibile deoarece nu prea apare pe la ei boala asta. Și există un protocol conform căruia trebuie vaccinați mieii, prima dată de două ori și după aceea anual și este suficient. Nu este mare lucru. Doar trebuie vaccinate și gata. Asta e o boală care nu apare numai la rasa asta, ci la toate. Numai că efectivele importate nu au rezistență, pentru că nu s-au întâlnit niciodată cu boala respectivă”, ne-a explicat medicul veterinar.

    Rasa Texel este extrem de rezistentă la scrapie, o boală care face ravagii printre efectivele de ovine din România.

    ”Sunt rezistente la scrapie, genetic sunt rezistente la scrapie și scrapia este o boală foarte serioasă a oilor, se taie tot efectivul. Deci se taie animalul dacă apare. Nu se poate salva animalul dacă apar semnele scrapiei”, a mai spus crescătorul de animale despre caracteristicile rasei de ovine Texel.

    Creșterea oilor de carne Texel. Cheltuielile, acoperite din vânzarea berbecuților

    Crescătorul de oi din Harghita a înțeles, poate și prin natura meseriei, care este valoarea unui animal din rasă pură. De aceea a ales să nu facă încrucișări în ferma sa pentru obținerea de metiși.

    ”Eu aș vrea să am un efectiv mic, un nucleu mic, dar de calitate bună Și planul de viitor e să mai cumpăr câțiva berbeci din Anglia și să am cât mai bune animale din berbeci. Mai ales dacă o să reușesc însămânțarea artificială cu berbeci extra, atunci o să fie și mai bine. Eu numai din vânzarea berbecuților aș vrea să susțin financiar cheltuielile de întreținere a acestor oi. Deci nu vreau să vând carne, pentru că pe berbeci primesc mult mai mulți bani decât dacă aș tăia oaia respectivă, adică berbecul respectiv. Eu așa mi-am închipuit, că în fiecare an dacă o să vând 5-10 berbecuți, din banii ăia o să cumpăr mâncare. O să acopăr costurile. Cam atâta e. Acopăr cheltuielile din prețul berbecuților și fac o calitate foarte bună, nu fac compromisuri în ceea ce privește calitatea. Acolo să am cele mai bune animale. Puține și calitate, fără compromisuri în genetică”, a mai subliniat crescătorul.

    Originară din Olanda, oaia de carne din rasa Texel este una dintre cele mai scumpe rase din lume. La momentul actual, berbecii Texel sunt cei mai folosiți pentru hibridizarea populațiilor de oi locale în toată Europa. Această rasă deține recordul și când vine vorba de cea mai scumpă oaie din lume: în 2009, în Scoția, un tânar berbecuț Texel a fost cumpărat cu nu mai puțin de 231.000 de lire sterline, adică aproximativ 264.000 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte