PROPUNEREA PREȘEDINTELUI PRO AGRO pentru autoritățile care DECID SOARTA ZOOTEHNIEI!
agrointeligenta.ro -Mesaj puternic transmis la Ziua Națională a Bălțatei de către președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru. Fermierul, care conduce organizația din care face și Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), unul dintre organizatorii principali ai evenimentului de la Târgu Mureș, a făcut un apel pentru susținerea zootehniei românești cu toate instrumentele financiare posibile, mai ales cu fonduri europene.
Emil Dumitru a arătat că se impune un sprijin suplimentar pentru sectorul de creșterii animalelor, mai ales că statisticile nu arată deloc bine. Astfel, președintele Pro Agro a arătat că în 1935, România avea – potrivit statisticilor oficiale ale vremii, peste 15 milioane de capete de bovine, iar acum, la sprijinul cuplat, vorbim doar de câteva sute de mii de vaci în toată țara.
”Este o chestiune absolut timidă pentru o țară așa de mare cum este România și pentru o istorie pe care crescătorii noștri o au. Și să știți că eu cred, și spun asta și pentru presă, că am avut crescători și când nu se dădea sprijinul cuplat și când nu se dădeau subvenții, pentru că dincolo de partea aceasta de stimulare este o pasiune. Și trebuie să vă mulțumesc dumneavoastră celor care creșteți bovine – vaci de carne și de lapte, pentru activitatea pe care o desfășurați. Eu cred că România ar trebui să se asocieze cât mai repede cu principiile și cu modul în care funcționează celelalte organizații la nivel european dacă vrem să devenim competitivi”, a spus Emil Dumitru.
Liderul Pro Agro a venit și cu o propunere concretă pentru decidenții politici și instituționali care pot lua măsuri menite să sprijine suplimentar zootehnia.
”Eu întotdeauna ascult, primesc inputuri din partea colegilor mei și nu de puține ori îmi este ușor să moderez pentru că avem mai multe asociații pe bovine în Federație și eu sunt cumva la mijloc și trebuie să ascult toate punctele de vedere. Dar ceea ce vreau să spun, și este păcat că nu este domnul președinte de la ANZ, dar este domnul subsecretar de stat, că dacă nu vom face politici cu care să stimulăm zootehnia și să încercăm pe cât posibil ca România să aibă o politică coerentă pe ce înseamnă zootehnizarea României – că este un termen care este des utilizat, și să finanțăm nu cu 50% proiectele pe zootehnie, ci cu 70% pentru că în zootehnie, riscurile sunt mult mai mari, presiunea pe volatilitate prețurilor sunt mult mai mari”, a spus Emil Dumitru.
Președintele Federației Naționale Pro Agro a venit și cu argumente puternice în susținerea propunerii sale: ”Nu avem o piață, avem o competiție neloială într-o piață în care forța de negociere a fermierului în raport cu ceea ce se întâmplă pe lanțul comercial cu hipermarketul, este disproporționată. Fermierul nostru întotdeauna vinde la poarta fermei cu prețuri sub prețul de producție al laptelui și eu cred că lucrurile acestea ar trebui să le discutăm când se discută următoarea Politică Agricolă Comună. Eu îmi exprim încrederea că actuala echipă a Ministerului Agriculturii, dacă va înțelege să aibă un dialog constructiv cu un partener corect de dialog – pentru că expertiza profesională stă în rândul privațilorși de aici ar trebui să culeagă cât mai multe date, s-ar putea să obținem ceva la Președinția rotativă a Consiliului din 2019 când, de altfel, se va elabora Politica Agricolă Comună. O chestiune pe care Franța a ridicat-o deja în spațiul public este acea că o bucată din ce înseamnă plățile pe Pilonul 1 (cel din care se achită plățile directe – n.r.) să fie suportate din bugetul național. Ei au avansat chiar un procent de 25% să fie suplimentat din bugetul național al fiecărui stat membru, iar lucrul acesta noi nu îl putem accepta pentru că, după cum bine știți, suntem o țară în curs de dezvoltare și nu avem sumele necesare să completăm anvelopa respectivă și eu cred că, dacă tot se vrea evitarea zonei de convergență cu plățile directe, tot acolo o să ajungem – dacă suntem cetățeni europeni și fermieri europeni să avem și drepturi și obligații egale”, a conchis liderul Pro Agro.
Ziua Națională a Bălțatei, ediția a doua, se desfășoară la Târgu Mureș în zilele de 1-2 septembrie. Este un eveniment menit să pună în valoarea importanța rasei de vaci de lapte și de carne ce domină fermele românești, mai ales cele mici și medii. Evenimentul are ca organizatori principali Federația Crescătorilor de Bovine din România, organizație condusă de președintele Claudiu Frânc, și de SEMTEST BVN-Mureș.