• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REACȚIE VEHEMENTĂ după DEZVĂLUIRILE AGROINTELIGENȚA: ”Situația de astăzi ESTE UN ABUZ!”

    Roxana Dobre -

    Dezvăluirile publicate de Agrointeligența – www.agrointel.ro în primul episod al anchetei dedicate situației cărților de rasă din zootehnie, au iscat numeroase discuții. Atât în rândul fermierilor, cât și la nivelul autorităților. Și încep să apară noi informații, crescătorii nu se mai tem să facă publice detalii din spatele a ceea ce deja s-a creionat a fi o afacere de milioane de euro cu bani de la bugetul de stat. 

    Joi, pe 31 august, Agrointeligența a publicat un prim episod al anchetei despre cărțile de rasă. Am dezvăluit sumele plătite de la bugetul de stat pentru fiecare asociație care deține aceste registre, cine sunt cei care gestionează aceste fonduri publice și care este gradul în care organizațiile pot proba cum s-au cheluit sumele încasate. După publicarea acestor dezvăluiri, unul dintre cei mai cunoscuți crescători de vaci de rasă din România, Costel Caraș din Brănești, județul Ilfov, a ieșit cu o reacție vehementă privind situația creată în zootehnia românească după ce s-a condiționat sprijinul cuplat prin înscrierea în cărțile de rasă a animalelor. Fermierul consideră că la cum arată acum ”peisajul”, avem de-a face cu un ”abuz al statului”.

    Costel Caraș a postat pe pagina personală de Facebook o reacție la dezvăluirile făcute de Agrointeligența -www.agrointel.ro privind situația cărților de rasă din România. Crescătorul de bovine atrage atenția că lupta pentru banii de la stat a fost declanșată de obligativitatea de a încasa Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) doar dacă exploatația are apartenență la o carte de rasă. Soluția? Renunțarea la această regulă care, spune Caraș, din punct de vedere al legislației europene este un abuz al statului.

    Situația cărților de rasă de astăzi se datorează faptului că se condiționează acordarea SCZ-ului de înscrierea vacilor în cărțile de rasă, indiferent de calitatea lor genetică. O invenție MADR cu concursul unor fermieri deștepti. Pentru ce a fost făcută invenția? La această întrebare răspunde, parțial, articolul postat de Agrointeligența. Vă aduceți aminte cât de vehement am fost când s-a introdus obligativitatea ștampilei asociației pe cererea de plată? Numai pentru aplicarea unei ștampile care să ateste că fermierul este fermier au fost fermieri care au plătit zeci de milioane de lei. Soluția: Renunțarea imediată la condiționarea acordării SCZ-ului cu apartenența la cartea de rasă. Oricum, din punct de vedere al legislației europene situația de astăzi este un abuz al statului”, a punctat Costel Caraș.

    Crescătorul de bovine ilfovean atrage în plus un mare semnal de alarmă pe care ar trebui să îl înțeleagă fermierii care s-au mulțumit cu controalele superficiale sau chiar făcute din pix ale asociațiilor. ”ATENȚIE FERMIERI!!!! Dacă se constată că nu s-a efectuat Controlul Oficial al Producțiilor (COP) în ferma ta, toți banii plătiți de APIA către asociație vor fi recuperați de la tine. Afirmațiile din articolul postat de Agrointeligența, cum că nu s-ar face COP-UL peste tot, sunt reale și totul se întâmplă cu acordul tacit al fermierilor. Ajutorul de stat se acordă fermierilor sub formă de servicii (70%COP + 100%SOFT). Prestatorul, adică asociația acreditată, prestează serviciul și după prestarea serviciului cere banii de la stat. Trebuie înțeles foarte clar: patronul prestatorului este fermierul și dacă prestatorul nu respectă legea(HG 1179/2014), cel care va fi obligat să dea banii înapoi este fermierul”, a mai punctat producătorul agricol.

    Lipsa seminței autohtone = dezastru demografic

    Sămânța este eșentială în existența vieții, mai spune Costel Caraș în contextul dezvăluirilor făcute de Agrointeligența -www.agrointel.ro.  Fără sămânță viața nu apare. Cine are sămânța are puterea de a dezvolta și menține viața. O tară care nu are în avuția sa și sămânța, mai devreme sau mai târziu va disparea. În România datorită incompetenței conducătorilor, dar și inconștienței fermierilor și cetățenilor patriei, încet, rămânem fără sămânță. De roșii, de grâu, de pepeni, de usturoi, de ceapă, de vaci, de oi, de păsări, de porci și chiar și de om. Milioane de tineri pleacă din România și, normal, iau cu ei și sămânța. La ora asta, ca să putem continua activitatea agricolă, adică să producem mâncare, trebuie să importăm sămânța. Mi se pare cea mai puternică și „ecologică” armă. Oprești furnizarea de sămânță și gata, mori de foame, dezastru demografic, etc. Asta a fost gândirea mea și a fermierului Cristoloveanu de la Brașov, 2010, când am preluat cărțile de rasă ale vacilor Holstein și Simmental de la Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) la asociația HolsteinRO și Bălțată Românească. De atunci și până astăzi s-au întâmplat multe”, a conchis Caraș.

    Vă reamintim că Agrointeligența -www.agrointel.ro a luat decizia de a informa cititorii, mulți dintre ei crescători de animale, despre ce se întâmplă cu adevărat în spatele ușilor închise centrelor de putere ale zootehniei naționale. Un ghem de personaje influente, de interese obscure și, cel mai important, de bani publici, colectați inclusiv de la fermieri, și care sunt cheltuiți ineficient și discreționar.

    În cazul bovinelor, pentru cărțile de rase, doar pentru acest an șase asociații au primit peste 6,1 milioane de euro, din care niciun euro nu a ajuns la fermieri. Rezultatele certificatelor genetice sunt utile doar marilor crescători de taurine.

    Organizația care a primit, în 2017, aproape 2,5 milioane de euro este coordonată de Zoltan Haller, implicat într-un dosar penal de plăți ilegale, conform procurorilor, către reprezentanți importanți ai Ministerului Agriculturii.

    Citiți articolul aici:

    DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații